Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Expertom WHO sa v Číne nepodarilo potvrdiť pôvod vírusu u zvierat

Peter Ben Embarek, člen expertného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý v Číne skúmal zdroj koronavírusovej pandémie, ukazuje spôsoby prenosu koronavírusu počas tlačovej konferencie v čínskom meste Wu-chan
Peter Ben Embarek, člen expertného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý v Číne skúmal zdroj koronavírusovej pandémie, ukazuje spôsoby prenosu koronavírusu počas tlačovej konferencie v čínskom meste Wu-chan (Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan)

WU-CHAN - Expertom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí v Číne skúmali zdroj koronavírusovej pandémie, sa nepodarilo potvrdiť pôvod koronavírusu SARS-CoV-2 u zvierat. V utorkovom vyjadrení však odmietli teóriu o úniku z laboratória, informovala agentúra AFP.

Odborníci sa podľa AFP domnievajú, že ochorenie COVID-19 má pôvod u netopierov a na ľudí sa mohlo preniesť prostredníctvom iných cicavcov. Liang Wan-nien, šéf skupiny čínskych expertov podieľajúcich sa na spoločnej misii s tímom WHO, označil za pravdepodobné, že nákaza sa preniesla na ľudí zo zvierat. Stále je však potrebné určiť pôvodný zdroj infekcie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Štúdie podľa Lianga potvrdili, že vírus "môže byť prenášaný na dlhé vzdialenosti" na mrazených výrobkoch. Liang takisto povedal, že neexistujú "náznaky" šírenia ochorenia COVID-19 v meste Wu-chan v období pred decembrom 2019 - keď v tomto meste potvrdili prvé prípady nákazy. Tieto tvrdenia podporil aj Peter Ben Embarek z WHO, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou potravín. Podľa jeho slov nie sú k dispozícii dôkazy o "rozsiahlom šírení nákazy vo Wu-chane" pred decembrom 2019.

Embarek tiež povedal, že úsilie o zistenie, ako sa koronavírus preniesol na človeka, naďalej pokračuje, pričom neprítomnosť netopierov v oblasti mesta Wu-chan znižuje pravdepodobnosť priameho prenosu. Odborníci z WHO, ktorí skúmajú pôvod nového druhu koronavírusu, pricestovali do Číny v polovici januára.

Pracovať začali po absolvovaní dvojtýždňovej karantény. Vo Wu-chane, kde sa pred vyše rokom objavili jedny z prvých ohnísk nákazy, navštívili okrem iného nemocnice, trhoviská i Inštitút virológie a laboratóriá. Bývalý americký prezident Donald Trump a niektorí členovia jeho administratívy tvrdili, že koronavírus pochádza práve zo zmieneného zariadenia. Čína zmienené obvinenia odmietla.

Viac o téme: PandémiaČínaWHOKoronavírusPeter Ben Embarek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu