Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vo Švajčiarsku zistili prvý prípad nákazy brazílskym variantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Pool Photo via AP)

ŽENEVA - Vo Švajčiarsku sa zistil prvý prípad nákazy brazílskym variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Nález čaká ešte definitívne potvrdenie, informovala v utorok agentúra AFP.

Podľa švajčiarskych zdravotníckych úradov sa počet zaznamenaných prípadov nákazy novými variantmi vírusu za posledný týždeň zdvojnásobil na celkových 4411. Vo Švajčiarsku je už totiž rozšírený aj variant B.1.1.7 prvýkrát objavený v Británii. Úrady však počas uplynulých dní identifikoval aj niekoľko desiatok prípadov infikovania juhoafrickým variantomu B.1.351.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Švajčiarsko, krajina s približne 8,6 miliónmi obyvateľov, zatiaľ eviduje viac ako 533.000 prípadov ochorenia COVID-19 a vyše 8900 úmrtí. Čiastočný lockdown a ďalšie obmedzenia zavedené v posledných týždňoch pomohli znížiť počet novoinfikovaných, hospitalizovaných i úmrtí, píše AFP. Za uplynulých 24 hodín zaznamenali vo Švajčiarsku 1363 nových prípadov nákazy a 42 úmrtí, čo je výrazne menej ako vyše 10.000 prípadov a viac ako 100 úmrtí registrovaných denne od začiatku novembra.

Odborníci sa však obávajú nových, nákazlivejších variantov. Aj keď stále tvoria iba zlomok z celkového počtu, bernský epidemiológ Christian Althaus pre verejnoprávnu televíziu SRF uviedol, že tvoria 60 - 70 percent nových prípadov zaznamenaných v Ženeve. Vo zvyšku krajiny je to okolo 40 percent.

Viac o téme: ŠvajčiarskoKoronavírusBrazílsky variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu