Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čína schválila na širšie použitie dve svoje vakcíny

Čína schválila na širšie použitie dve svoje vakcíny
Čína schválila na širšie použitie dve svoje vakcíny (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan, File)

PEKING - V Číne vo štvrtok schválili ďalšie dve vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Tamojší regulačný úrad udelil podmienečný súhlas očkovacej látke od čínskej firmy CanSino Biologics a od štátom vlastneného výrobcu Sinopharm. Obe vakcíny už predtým dostali povolenie na tzv. mimoriadne použitie a podávajú sa vybraným skupinám obyvateľstva, uviedla agentúra AP.

Čína má v súčasnosti na zaočkovanie svojich 1,3 miliardy obyvateľov k dispozícii štyri vakcíny, pripomína AP. Vakcína od CanSino Biologics je prvou očkovacou látkou vyvinutou v Číne, ktorá sa podáva len v jednej dávke. Rovnako ako vakcína od Sinopharmu potrebuje na uskladnenie teplotu dva až osem stupňov Celzia.

Spoločnosť CanSino Biologics tvrdí, že jej očkovacia látka má 28 dní od podania účinnosť 65,28 percenta. Vakcína od Sinopharmu by mala mať podľa jej dcérskej spoločnosti Wuhan Institute of Biological Products účinnosť 72,51 percenta. Ani jedna zo zmienených spoločností však nezverejnila konečné výsledky klinických štúdií, konkrétne údaje týkajúce sa práve účinnosti a bezpečnosti očkovacej látky.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu