Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tri najhoršie mutácie KORONAVÍRUSU strašia svet: Ministerstvo zverejnilo detaily a prehľad odporúčaní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V spojitosti s koronavírusom sa aktuálne skloňuje najmä slovo mutácia. Konkrétne sa hovorí predovšetkým o troch - britskej, juhoafrickej a brazílskej - pričom poznatky o nich vedci stále zhromažďujú. Na definitívne závery si ešte musíme počkať. A práve to sa podpisuje pod strach ľudí.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upokojuje slovami, že všetky vírusy - vrátane vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19 - sa časom menia. Nemá teda ísť o nič nezvyčajné.

"K zmenám u vírusov dochádza, keď cirkulujú v populácii, a niektoré tieto zmeny môžu ovplyvniť charakteristiky vírusu. Ide o prirodzený proces evolúcie a adaptácie, ktorý je v prírode bežný a sám o sebe nie je dôvodom na znepokojenie," popísali na sociálnej sieti.

Aj napriek tomu, že oči verejnosti sa aktuálne upierajú najmä na tri mutácie - a to britsku, juhoafrickú a brazílsku - na celom svete už boli identifikované stovky variácií vírusu SARS-CoV-2. "Väčšina zmien tohto vírusu mala dosiaľ malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje," dodal ÚVZ.

Najznámejšie TRIO

Najväčší záujem odbornej aj širokej verejnosti aktuálne vzbudzujú tri mutácie. Zhrnutie o nich priniesol ÚVZ. Ten čerpal zo správy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. ECDC v nej priblížilo niektoré charakteristiky nových variantov vírusu.

„Britská“ mutácia B.1.1.7

"Z predbežných dát zatiaľ nevyplýva, že by mutácia priamo spôsobovala závažnejšiu infekciu alebo bol vírus smrteľnejší. V porovnaní s rozšírenými variantmi vírusu nateraz nič nenasvedčuje ani tomu, že by nový variant vírusu neproporčne postihoval niektorú konkrétnu vekovú skupinu populácie. Významne vyššia schopnosť šírenia vírusu s touto mutáciou však zvyšuje incidenciu vírusu a v krajinách, kde už mutácia prevažuje, vidieť nárast hospitalizácií a zvýšený nápor na zdravotnícky systém. Pozitívna je informácia, že dáta naznačujú existenciu krížovej imunity po infekcii dominantným variantom SARS-CoV-2."

„Juhoafrická“ mutácia B.1.351

"Variant, ktorý koncom roka identifikovali v Južnej Afrike, už na tomto území dominuje. Predbežné dáta naznačujú, že aj táto mutácia môže mať vyššiu schopnosť šírenia sa než dosiaľ dominantné varianty vírusu. Zatiaľ nie je jasné, či môže mutácia spôsobovať aj ochorenie s ťažším priebehom. Výskyt vírusu v Európe bol už zaznamenaný vo Francúzsku a vo Veľkej Británii, väčšina prípadov bola zachytená v súvislosti s cestovaním no objavujú sa už aj ojedinelé klastre (zoskupenia ochorení v epidemiologickej súvislosti). Rakúska vláda tiež upozornila na výskyt tohto variantu v Tirolsku."

„Brazílska“ mutácia P.1

"Mutácia bola identifikovaná v Brazílii, výskyt sa potvrdil aj u ľudí, ktorí z Brazílie vycestovali do Japonska a Južnej Kórey. V brazílskom štáte Amazonas v súčasnosti evidujú významný nárast prípadov COVID-19, a teda aj zvýšený nápor na zdravotnícky systém."

Vplyv uvedených mutácii na účinnosť jednotlivých typov vakcín proti COVID-19 je aktuálne predmetom početných vedeckých výskumov. Na základe predbežných dát ešte nemožno vyvodzovať definitívne závery.
Zobraziť galériu (2)
Vplyv uvedených mutácii na účinnosť jednotlivých typov vakcín proti COVID-19 je aktuálne predmetom početných vedeckých výskumov. Na základe predbežných dát ešte nemožno vyvodzovať definitívne závery.  (Zdroj: Facebook/ÚVZ)

Dôležité odporúčania

Vybrané mutácie však odborníci pozorne sledujú. Niektoré sa podľa dostupných dát javia ako významne infekčnejšie než dosiaľ dominantné varianty vírusu SARS-CoV-2. "Vyhodnocuje sa tiež smrtnosť nových variantov a vplyv mutácií na účinnosť jednotlivých vakcín," vysvetlil úrad. 

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Vláda rokuje o nových opatreniach: V hre je štátna karanténa aj sprísnenie režimu na hraniciach

Verejnosť by však podľa ÚVZ nemala v dôsledku výskytu infekčnejších variantov vírusu podliehať panike. Ich výskyt je ale dôvodom na zvýšenú obozretnosť a dôslednú prevenciu nákazy.

Ako teda znejú extrémne dôležité odporúčania, ktorými by ste sa mali riadiť? ECDC vyzdvihuje, že celá spoločnosť by mala striktne dodržiavať všetky platné protiepidemické opatrenia.

- v prípade, že to nie je nevyhnutné, neodporúčajú sa medzinárodné cesty

- aj naďalej je potrebné nosiť rúško či respirátor

- treba tiež dbať na správny spôsob používania vyššie spomínaných ochranných pomôcok

- odporúča sa aj časté a nárazové vetranie, dôsledná hygiena rúk a prísne dodržiavanie najmenej dvojmetrového odstupu od ľudí, s ktorými nežijete v spoločnej domácnosti

Viac o téme: MutácieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu