Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenskému hokejistovi išlo o život: Zachránil sa sám!

Richard Zedník Zobraziť galériu (4)
Richard Zedník (Zdroj: aikhockey.se)

FLORIDA/BRATISLAVA - Dnes sa bývalý slovenský hokejový útočník Richard Zedník dožíva 45 rokov. Druhýkrát sa však narodil v roku 2008, keď mu korčuľa spoluhráča porezala hrdlo. On sám zachoval duchaprítomnosť a pohotovou reakciou si sám zachránil život.

Richard Zedník sa narodil 6. januára 1976. S hokejom začínal v rodnej Banskej Bystrici. V roku 1994 odcestoval do zámoria. 

Galéria: Richard Zedník

Jeho prvým tímom v NHL bolo mužstvo Washington Capitals, kde pôsobil až do roku 2001. Vtedy ho vymenili do Montrealu. V sezóne 2004/2005, keď mala zámorská liga výluku, hral vo Zvolene. V sezóne 2006/2007 opäť strávil krátky čas vo Washingtone, potom prešiel do New York Islanders. Záver kariéry v NHL strávil v tíme Florida Panthers. 

V NHL odohral dovedna 745 zápasov základnej časti profiligy, v ktorých nastrieľal rovných 200 gólov a nazbieral 379 kanadských bodov. V 48 štartoch v play-off pridal ďalších 26 bodov (16+10). 

Richard Zedník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Počas pôsobenia v tíme floridských panterov ho vo februári 2008 nešťastne zasiahla korčuľa spoluhráča Olliho Jokinena do krku a spôsobila mu hlbokú reznú ranu, z ktorej mu striekala krv. Zedník však nespanikáril, zatlačil si na ranu a odkorčuľoval si po pomoc. Len vďaka duchaprítomnej reakcii samotného hráča a rýchlemu zásahu lekárov neprišlo k vykrvácaniu. Následne Zedníka previezli do nemocnice, kde absolvoval operáciu.

Po niekoľkých mesiacoch sa zo zranenia vyliečil a vrátil sa na ľad. Po sezóne 2008/2009 zamieril dravý krídelník späť na starý kontinent, kde obliekal dres Lokomotivu Jaroslavľ. Jeho posledná sezóna 2010/2011 odštartovala v Banskej Bystrici a skončila vo švédskom AIK Štokholm.

Richard Zedník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: khl.ru)

Hráčsku kariéru ukončil vo veku 37 rokov. Neskôr pôsobil v Banskej Bystrici ako asistent trénera, v novembri 2020 sa vrátil na banskobystrickú striedačku. Hlavnému trénerovi však bude podľa dohody vypomáhať iba v domácich dueloch, ktoré "barani" hrajú v tejto sezóne vo Zvolene. 

Richard Zedník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Richard Zedník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu