Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poslanci a senátori z krajín V4 sa zhodli na prístupe k nelegálnej migrácii

Rokovanie bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe
Rokovanie bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky. Po skončení prvej časti rokovania bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) majú podľa neho na otázku nelegálnej migrácie spoločný pohľad.

"Mali sme možnosť vymeniť si pohľady na nelegálnu migráciu, ktoré máme v podstate spoločné a voláme aj po konkrétnych riešeniach... Za SR chcem deklarovať, že budeme prispievať do riešenia tohto migračného problému ako personálne, tak finančne a aj technologicky," povedal Gašpar a zdôraznil, že je nutné prísne strážiť schengenskú hranicu.

archívne video

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica: Niekoľko otázok Ústavnému súdu SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa predsedu snemovného Výboru pre bezpečnosť a hostiteľa prvej časti rokovania Pavla Žáčka, sa stretnutím výborov V4 narušil pohľad, že krajiny nie sú schopné sa zhodnúť. "Chcel by som dokumentovať, že na prístupe a určitej vízii do budúcnosti k nelegálnej migrácii sme sa zhodli. Dôkazom je naše vyhlásenie, ktoré sme všetci zástupcovia výborov podpísali," podotkol.

Vo vyhlásení napríklad uznali potrebu ďalšej reformy migračnej a azylovej politiky EÚ po európskych voľbách a zhodli sa na tom, že cieľom by malo byť posilniť prevenciu nelegálnej migrácie a umožniť návrat k riadnemu fungovaniu schengenského priestoru.

Delegácie sa presunie do Senátu

Popoludní sa delegácie presunú do Senátu, kde budú rokovať o tom, ako bezpečnosť a obranyschopnosť krajín V4 ovplyvnila ruská agresia proti Ukrajine. Spoločné uznesenie podľa predsedu senátneho Výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavla Fischera nepripravili. "Naším cieľom skôr bude hľadať spoločnú reč a možno aj načúvať názorom, v ktorých sa môžeme líšiť," dodal.

Viac o téme: Rokovanie V4Tibor GašparNelegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu