Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Kanada schválila vakcínu proti COVID-19 od spoločnosti Moderna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Kanada v stredu schválila používanie očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Je to druhá vakcína, ktorá dostala súhlas v tejto krajine. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Kanadský zdravotnícky úrad, zodpovedný za federálnu zdravotnícku politiku krajiny, zverejnil oznam na svojej webovej stránke. Farmaceutický koncern Moderna so sídlom v USA podľa očakávania začne s dodávkami vakcíny tento týždeň. Kanada už predtým schválila vakcínu vyvinutú spoločnosťami Pfizer a BioNTech.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Očkovanie pri oboch vakcínach si vyžaduje dve dávky, aby sa dosiahla maximálna účinnosť, ale vakcína od Moderny sa dopravuje jednoduchšie, pretože si nevyžaduje skladovanie pri extrémne nízkej teplote - na rozdiel od vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech, ktorá musí byť udržiavaná pri mínus 70 stupňoch Celzia. Kanadské úrady budú mať v priebehu dňa tlačovú konferenciu, na ktorej budú informovať o vývoji situácie s vakcínami.

Kanada predlžuje pozastavenie letov z Británie

Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu oznámil, že jeho krajina predĺži pozastavenie letov zo Spojeného kráľovstva o dva týždne, do začiatku januára. Dôvodom je nový, rýchlo sa šíriaci kmeň koronavírusu, ktorý sa objavil po celej Británii. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Severoamerická krajina patrí k desiatkam štátov, ktoré zaviedli takéto cestovné obmedzenia, pričom Británia je už aj tak jednou z najhoršie postihnutých pandémiou koronavírusu v Európe a najnovšie bojuje s jeho novou mutáciou.

Ilustračný obrázok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

Trudeau na tlačovej konferencii vysvetlil, že predĺžením pozastavenia letov do 6. januára chce jeho vláda zabrániť, aby sa nová mutácia koronavírusu rozšírila v Kanade. Kanada najprv pozastavila lety z Británie od nedeľnej polnoci na 72 hodín. Nový kmeň koronavírusu, ktorého zistenie v Británii vyvolalo po celom svete poplach, sa podľa doterajších poznatkov šíri ľahšie než iné mutácie. Vedci však tvrdia, že nie sú žiadne dôkazy, že tento nový kmeň je smrtiacejší alebo odolný voči vakcínam.

Kanada začala už 14. decembra očkovať ľudí z vysoko rizikových skupín vrátane zdravotníkov v prvej línii boja proti pandémii a obyvateľov aj zamestnancov zariadení dlhodobej starostlivosti. Vtedy mala Kanada pomerne obmedzené zásoby vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech. V stredu však už ako druhá krajina na svete schválila aj použitie očkovacej látky od firmy Moderna.

Šírenie koronavírusu sa v Kanade zrýchlilo, keď sa blížili vianočné sviatky. Krajina zaznamenala od začiatku pandémie vyše 523.000 prípadov nákazy a takmer 14.500 úmrtí. Z Británie najnovšie prišli správy, že tam zistili ďalší nový kmeň koronavírusu, ktorý je "ešte prenosnejší" než tie doterajšie.

Viac o téme: VakcínaSchváleniePandémiaKanadaKoronavírusOttawaModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu