Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Bol symbolom rasistickej histórie: Z Kapitolu odstránili sochu konfederačného generála

Z budovy Kapitolu odstránili sochu konfederačného generála Zobraziť galériu (2)
Z budovy Kapitolu odstránili sochu konfederačného generála (Zdroj: SITA/Jack Mayer/Office of Governor of Virginia, File)

WASHINGTON - Sochu Roberta Leeho, generála Konfederácie z obdobia americkej občianskej vojny, v pondelok odstránili z budovy Kapitolu vo Washingtone, informovala agentúra AP.

Výbor v americkom štáte Virgínia podľa AP rozhodol, že generál Lee nie je vhodný symbol tohto štátu. Odstránenie sochy žiadal guvernér Virgínie Ralph Northam, podľa ktorého je Konfederácia "symbol rasistickej a spornej histórie Virgínie". Výbor navrhol, aby sochu Leeho nahradili sochou Barbary Johnsovej - aktivistky v oblasti ľudských práv -, píše spravodajský portál Politico.

Z budovy Kapitolu odstránili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jack Mayer/Office of Governor of Virginia, File)

Socha generála Leeho stála od roku 1909 v čestnej sále Kapitolu, v ktorej má každý štát USA dve sochy, pripomína AP. Socha Leeho zastupovala štát Virgínia spoločne so sochou prvého prezidenta USA Georgea Washingtona. Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v júni žiadala odstránenie 11 sôch z budovy Kapitolu v súvislosti s vlnou protestov proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite, píše Politico.

Snemovňa reprezentantov v júli schválila opatrenie, ktorým sa z Kapitolu Spojených štátov odstránia sochy ľudí, ktorí počas občianskej vojny v 19. storočí slúžili v jednotkách Konfederácie podporujúcej otroctvo.

Viac o téme: SochaOdstránenieKapitolSpojené štátyRobert Lee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu