Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Pandémia ovplyvnila životy mnohých ľudí: Stala sa nemeckým slovom roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WIESBADEN - "Koronavírusová pandémia" (Corona-Pandemie) sa stalo nemeckým slovom roka 2020. Oznámili to v pondelok príslušní odborníci, ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

Na druhej priečke sa umiestnil výraz "lockdown" (obmedzenie pohybu obyvateľstva v súvislosti s pandémiou alebo iným mimoriadnym stavom), uviedlo Združenie pre nemecký jazyk (GfdS). Porota jazykovedcov analyzovala mediálne vstupy a iné príspevky pri výbere výrazov, ktoré sa počas uplynulého roka najviac podieľali na utváraní politického, ekonomického a spoločenského života v Nemecku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Väčšina slov a slovných spojení, ktoré sa tohto roku dostali do prvej desiatky rebríčka, sa viac alebo menej týka súčasnej pandémie nového typu koronavírusu. Výnimkou je napríklad fráza "Black Lives Matter" (Na životoch černochov záleží), označujúca medzinárodné hnutie proti rasizmu a policajnej brutalite, ktorá obsadila štvrté miesto. Medzi predchádzajúcich víťazov nemeckej ankety "Slovo roka" patria výrazy "postfaktuálny" (2016), "utečenec" (2015) či "finančný krach" (2008).

Viac o téme: PandémiaSlovoNemeckoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu