Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Švajčiarsko zvažuje mini lockdown po rekordnom prírastku infikovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Alexandra Wey/Keystone via AP)

BERN - Švajčiarska vláda zvažuje v boji proti šíreniu nákazy koronavírusom všetky možnosti vrátane časovo obmedzeného "mini lockdownu". Oznámil to minister zdravotníctva Alain Berset po tom, ako Švajčiarsko v stredu ohlásilo rekordný denný prírastok 5596 nakazených, informovali agentúry Reuters a DPA.

Jednou z možností, ako bojovať proti šíreniu nákazy, by bolo uzavretie obchodov na dva týždne, povedal Berset na tlačovej konferencii v Berne. O ďalšom postupe sa rozhodne v priebehu najbližších týždňov. "Nasledujúce dva týždne budú pre nás rozhodujúce," povedal a ľudí vyzval, aby nosili rúška, umývali si ruky a dodržiavali odstup od iných. "Vieme, že to dokážeme. Začiatkom roka sme si to vyskúšali," povedal na margo prvej vlny pandémie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Minister možné sprísnenie opatrení spomenul len tri dni po tom, čo Švajčiarsko oznámilo obmedzenia súkromných stretnutí, zaviedlo povinné rúška v interiéroch verejných budov a prevádzok a vyzvalo firmy, aby svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu. Od pondelka sa tak v krajine smie na verejnosti stretávať najviac 15 osôb, rúška sú okrem verejnej dopravy povinné aj v obchodoch, reštauráciách či múzeách.

Ak zavedené opatrenia nepovedú budúci týždeň k nižšiemu počtu nakazených, prijme vláda podľa slov ministra zdravotníctva ďalšie obmedzenia týkajúce sa verejných budov, podujatí i organizovaných akcií. Podľa Berseta sa Švajčiarsko z krajín, ktorá sa radila medzi tie najlepšie, čo sa týka zvládania pandémie, teraz zaradila medzi jednu z najhorších. Aktuálne tam za posledné dva týždne evidujú takmer 400 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov. Mimoriadne je zasiahnutý najmä kantón Valais na juhu krajiny. Švajčiarsko spolu s Lichtenštajnskom registrujú celkovo 91.763 potvrdených prípadov nákazy. Počet úmrtí sa v stredu zvýšil o 11 na 1856.

Viac o téme: ŠvajčiarskoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu