Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KAUZA KUCIAK Pred súdom vypovedá Kočner: Drsné slová o Tóthovi! Je to spisovateľ a klamár

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: Vlado Anjel)

PEZINOK - V stredu a v piatok pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Zo strany obžaloby zostáva vykonanie vecných dôkazov, ktoré boli zhabané u obžalovaných, splnomocnenci poškodených chcú zase vykonávať dôkazy z telefónu Mariana Kočnera.

VIDEO Atmosféra po dnešnom pojednávaní v Pezinku:

VIDEO Vyjadrenie advokáta Paru:

  • V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó
  • Neprávoplatne odsúdený je už Miroslav Marček, ktorý sa priznal k vražde Kuciaka a Kušnírovej, ale aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. 
  • Právoplatne odsúdený je Zoltán Andruskó, ktorý mal vraždu sprostredkovať.
  • Marian Kočner je nerávoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom
  • Všetci traja obžalovaní sú vo väzbe. Kočner je však vo väzbe pre kauzu zmenky
  • Na predchádzajúcich pojednávaniach vypovedali aj znalci, čítala sa časť Threemy
  • Zsuzsová sa niekoľkokrát dožadovala výpovede. Na začiatku vypovedať odmietla.

Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka: Dokazovanie sa blíži ku koncu (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

 

16:30 Sudkyňa Kočnerovu výpoveď prerušila, rovnako aj hlavné pojednávanie, ktoré bude pokračovať v piatok. 

16:29 Kočner deklaruje, že bude odpovedať len na otázky sudkyne a prokurátora. "Na otázky právnych zástupcov poškodených nie," povedal Kočner. 

16:25 Kočnerov obhajca Marek para podáva súdu tlačidlový telefón, na ktorom je odfotené niečo z monitora počítača. "Urobili sme taký vyšetrovací pokus, keď Andruskó hovoril, že kupoval také telefóny. Pani predsedníčka, na tom nie je nič vidieť," hovorí Kočner.

16:16 "Viete ako funguje žurnalistika na Slovensku? Je istá skupina ľudí, ako bol Ján Kuciak, Monika Tódová a ďalší, ktorí dostanú nejaký dokument. Oni sa potom dohodnú kedy to uverejnia, s iným titulkom, poprehadzujú odstavce a tak to uverejnia. Ľudia čítajú rôzne portály a oni si potom povedia, že asi to bude pravda, keď o tom všetci píšu," vyhlásil Kočner s tým, že tieto skutočnosti si uvedomil po tom, ako sa pozrel do Kuciakovho mobilu.

16:11 Kočner stále hovorí o tom, že Ján Kuciak ho nemal čím ohrozovať a že písal o veciach, o ktorých už písali aj iní novinári. Avšak iní novinári sa tak podrobne Kočnerovi nevenovali.

15:56 Kuciak podľa Kočnera nepriniesol nič nové len to, čo napísali všetci pred ním. Kočner vymenúva aj koľko riadkov mu Kuciak v niektorých článkoch venuje a snaží sa dokázať, že o ňom písal menej, ako hocikto iný.

15:53 Marian Kočner začal rozoberať prácu Jána Kuciaka. Na začiatok vymenoval, koľko článkov a o kom Kuciak napísal. 

15:47 "Pán Tóth si na svoj účet tesne pred svojou výpoveďou, vložil veľmi vysokú sumu v eurách," povedal Kočner s tým, že Tóth sa nabúral do siete gov.net. "Pán Tóth je spisovateľ a klamár, ktorý si chráni vlastný zadok. len on vie preto," povedal Kočner. 

15:29 Ďalším človekom, ku ktorému sa Marian Kočner venuje, je Peter Tóth. "Tóth je veľmi zvláštna kapitola. Pán Tóth vždy so svojou novšou výpoveďou upravuje svoje výpovede tak, aby sedeli," hovorí Kočner o svojom kedysi dobrom kamarátovi. Sudkyňa ho vyzvala, aby poukázal na rozpory. 

"Tóth tvrdí, že až po 23 rokoch po našej známosti sa zo mňa vykľul sociopat a manipulátor a že sa mi 23 rokov podarilo ukrývať pred ním moju trestnú činnosť," hovorí  Kočner. Podľa neho je klamstvo aj to, že Kočner mal posielať prostredníctvom advokáta Šabíka z väzby motáky, na ktorých boli inštrukcie, ako sa má spojiť so Zszsovou. 

15:25 Podľa Kočnera Andruskó vedel, že ho sledujú a chystajú sa ho zadržať. "Ak je to tak, tak potom mal dosť času na to, aby sa pripravil na svoju výpoveď," povedal Kočner.  

15:14 Marian Kočner sa vo svojej spontánnej výpovedi venuje len rozboru Andruskóa a Marčeka. Sudkyňa ho upozorňuje, nech sa vyjadruje stručne a jasne. 

15:00 Kočner sa momentálne venuje výpovedi Zoltána Andruskóa. Sudkyňa ho upozorňuje, že svedok môže poukazovať len na výpoveď Andruskóa, ktorá bola na tomto hlavnom pojednávaní. Podľa Kočnera sa ale jeho výpovede líšia. 

14:56 Podľa Kočnera si Marček začal pliesť aj dátumy. "Jedna zvláštna vec ma zaujala na výpovedi Marčeka. On tvrdil, že videl len nejaké fotky a nie text. A potom zrazu videl aj text," vypovedá Kočner. 

14:53 Podľa Kočnera Marček, ktorý sa k vražde priznal, klame a vo svojej výpovedi sa zamotáva. Rovnako tak robí aj Zoltán Andruskó. "Podľa mňa ťaźko niekto uverí, že keď sa bavili o tom, že keď si vypýtajú nejaký doplatok, nikto nepovedal sumu, akú si idú pýtať. A oni ani nevedeli akú dostali, Andruskó aj Marček tvrdia, že to neprepočítavali a nevedia, koľko to bolo," hovorí Kočner. 

14:45 Prokurátor vyzval Mariana Kočnera, aby sa vyjadril k obžalobe. "Žiadnu vraždu som si neobjednal, nemám s tým nič spoločné," povedal Kočner na začiatku. Mama zavraždenej Martiny pri týchto slovách pokrútila hlavou. 

14:42 Súd pokračuje, vypovedať bude Marian Kočner. Obžalovaný sedí na stoličke pred senátom, z každej strany sedí kukláč. 

14:25 Sudkyňa prerušila pojednávanie na 10-minút. Po prestávke bude hlavné pojednávanie pokračovať výpoveďou Mariana Kočnera.

14:22 Marian Kočner hovorí, že k spomínanému článku a celej práci Jána Kuciaka sa bude veľmi podrobne venovať vo svojej výpovedi. 

Zsuzsová tvrdí, že komunikácia z Threemy dokazuje, že chceli legálne a správne zaregistrovať Kočnerovu stranu Cieľ a bavili sa len o tom, koho čo trápi. 

14:19 Roman Kvasnica hovorí, že v čase, keď si Kočner so Zsuzsovou písali o kožných chorobách, vyšiel článok Jána Kuciaka a Martina Turčeka. ktorý sa venoval Kočnerovmu pochybnému podnikaniu.

14:12 Zsuzsová žiada, aby mohla pristúpiť k senátu. Chcela predsedníčke senátu a sudkyni ukázať svoju tvár, aby tak demonštrovala to, že ju má doškriabanú, ako bolo spomenuté aj v správach medzi ňou a Kočnerom. 

"Začalo sa to zbieraním podpisov, ktoré boli v rómskej komunite. Mám rozškriabanú tvár, aj z mojej paniky a aj z toho, že sa tam vyskytoval svrab. V prenesenom význame to znamenalo, že veci sa riešia a strana bude založená," vysvetľuje Zsuzsová správy o svrabe. 

13:58 Zuzsová sa, okrem iného, Kočnerovi sťažovala aj na to, že jej nefunguje kreditná karta, ktorú jej dal. V správach sa rozprávali aj o svrabe. Podľa splnomocnenca Zlatici Kušnírovej išlo o šifry a malo sa to týkať vraždy Jána Kuciaka.

13:45 Komunikáciu číta advokát Roman Kvasniva a predsedníčka senátu Ružena Sabová. Ako väčšina Kočnerových správ, aj táto obsahuje plno vulgarizmov. 

13:08 Po prestávke sa čítajú správy z mobilnej aplikácie Threema, ktoré už dávnejšie navrhol advokát Roman Kvasnica. Ide o komunikáciu medzi Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom.

12:15 Daniel Lipšic počas prestávky na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy Kuciaka

Vyjadrenie Daniela Lipšica počas prestávky na súde (Zdroj: Maarty)

12:00 Hlavné pojednávanie je prerušené do 13:00.

11:59 "Pani Zsuzsová zrejme nechce čítať celú tú komunikáciu, len vybrané veci, ak som to správne pochopil," pomáha jej Kočner. Zsuzsová s ním súhlasí. "Áno, pán Kočner to dobre pochopil," pritakáva obžalovaná. 

11:54 Obhajca Aleny Zsuzsovej požiadal súd o extrakciu dát týkajúcich sa komunikácie s Dušanom Keménym. Ide o obrovské množstvo dát, sudkyňa preto žiada o vysvetlenie toho, prečo Zsuzsová žiada o takých rozsah dát. Podľa zsuzsovej je to podstatné, pretože sú tam dôkazy, ktoré ona považuje za podstatné.

"Je to dôležité z toho dôvodu, že v tejto komunikácie vyplýva, že hovorím pravdu, aj dôkazy o zakúpení a forme dovolenky. Tá zvyšná komunikácia objasňuje zakúpenie bieleho Mercedesu a predaj červeného Mercedesu," vysvetľuje Zsuzsová. 

11:50 Prokurátor zatiaľ nemá žiadne ďalšie návrhy na vykonanie dôkazov. Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica ešte navrhoval vykonanie dôkazu z Threemy. 

11:36 Ďalšími dôkazmi sú správy z Privat banky, z ktorých vyplýva, že Zsuzsová ani Sabó neboli klientami Privat banky. Ich zákazníkom bol Marian Kočner, ktorý tam mal bežný účet. Privat banka patrí finančnej skupine Penta. Na pojednávaní v minulosti vypovedal aj Jaroslav Haščák, s ktorým si mal Kočner písať o "odj*baní č*ráka".

11:17 Zsuzsová poukazuje na to, že v deň, kedy sa mali podľa obžaloby stretnúť s Kočnerom na to, aby jej vyplatil peniaze za vraždu Kuciaka, Tatrabanka neeviduje žiadne vklady ani výbery. Tvrdí, že s Kočnerom sa ani stretnúť nemohla, pretože keď vychádzal z banky, ona už bola na diaľnici domov. 

11:07 K vstupom do bezpečnostnej schránky sa vyjadruje Marian Kočner. Ten vysvetľuje celý proces vstupu do banky a tvrdí, že za ten čas, ktorý je uvádzaný, to nie je možné stihnúť. Splnomocnenec Daniel Lipšic argumentuje tým, že banky sú od seba vzdialené 20 metrov, tým pádom sa to dá stihnúť. 

Išlo o deň, kedy sa mali stretnúť Zsuzsová a Kočner stretnúť. Obžalovaný Kočner vysvetľuje aj to, čo robil v banke deň po vražde a prečo tam išiel dvakrát. Odvoláva sa na pojednávanie v kauze zmenky.

11:02 Kočnerov obhajca Marek Para žiada o prečítanie všetkých vstupov do bezečnostnej schránky. Do tejto schránky mohol vstupovať každý, kto sa preukázal preukazom totožnosti, mal kľúč a poznal heslo. Niekoľkokrát do tejto schránky vstúpila aj Kočnerova dcéra Karolína. 

10:58 Pokračuje sa vo vykonávaní listinných dôkazov. Ide o dôkazy z Tatrabanky a prokurátor navrhol vylúčiť verejnosť. Obžalovaný Kočner však povedal, že to pokladá za zbytočné, pretože sám sa k týmto dôkazom chce vyjadrovať. "Nemám s tým žiadny problém, aby tu verejnosť bola," povedal Kočner. Senát nakoniec verejnosť nevylúčil a prokurátor číta listinné dôkazy. 

10:50 Podľa Zsuzsovej zmizli dva mobilné telefóny. Tvrdí, že niekto stiahol jej komunikáciu zo starého mobilu a vložil ju do nového. "Komunikácia z roku 2013 s pánom Kočnerom sa záhadne objavila v novom mobile. Mám za to, že OČTK stiahlo túto komunikáciu do nového telefónu. Poukazujem aj na to, ze vyšetrovateľ OČTK bol kvôli tomuto telefónu za mnou v Nitre. Pýtal sa ma, koľko telefónov mi zobrali, lebo aj on sám zistil, že to nesedí. Vtedy som mu to vysvetlila, ale už sa to nedalo dať naspäť. A zmizol ešte jeden telefón, ktorý bol úplne čistý. Boli tam dve telefónne číslo. Jedno bolo moje a druhé na Úrad vlády Slovenskej republiky. Chcem poukázať na to, že celkovo mi bolo zadržaných osem mobilných telefónov, ale v zápisnici je ich iba šesť," povedala Zsuzsová. 

10:38 Ďalším dôkazom je aj finančná hotovosť 23-tisíc eur v 200-eurových bankovkách. Tú z obálky vyťahuje predsedníčka senátu Ružena Sabová a podáva ich prokurátorovi, ktorý ich ukazuje Zsuzsovej. 

"Suma v počte bankoviek sa vkladá na depozitný účet Špeciaizovaného trestného súdu," uviedla Sabová rovnako ako pri predchádzajúcom peňažnom dôkaze. 

"Chcela by som uviesť, že táto suma sú zvyšné peniaze z 30-tisíc eur, ktoré mi dal pán Kočner. Dal mi to preto, že keby sa mne niečo stalo alebo jemu, aby mala moja dcéra peniaze na život," povedala Zsuzsová. Zsuzsová aj Kočner tvrdia, že bol krstným otcom Zsuzsovej dcéry a finančne ju aj podporoval.

10:34 Ďalšie dôkazy sú SIM-karty a mobilné telefóny. Prokurátor dôkaz vždy vytiahne zo zalepenej obálky a ukáže poškodeným, splnomocnencom aj obžalovaným a ich obhajcom. Tomáš Szabó si pritom niečo zapisuje na papier, k samotným dôkazom sa nevyjadruje. Kočner si občas vyžiada dôkaz bližšie prezrieť. 

10:29 Ďalšie dôkazy, ktoré sa vykonávajú, boli zaistené pri domovej prehliadke u obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Ide napríklad o výzvu na zaplatenie pokuty za neoprávnené použitie spoplatnených ciest v Maďarsku z 22. februára 2018. Kočner aj Zsuzsová si vyžiadali dokumentky k nahliadnutiu. 

V ten deň sa podľa správ z aplikácie Threema mali stretnúť v Bratislave, avšak obaja to popierajú. Ďalšia pokuta je zo dňa 24. februára. 

"Túto pokutu som ani nezaplatila, lebo ak sa pozriete, je tam síce uvedená moja ŠPZ, ale auto na fotografií je biele. A ŠPZ je z červeného Mercedesu. Už vtedy som považovala túto pokutu za falošnú, tá fotka jasne dokazuje, že to nie je moje auto," vyjadrila sa Zsuzsová. 

10:19 Do dôkazov sú zaradené okrem kukly, telefónov a kliešťov, aj tri 500-eurové bankovky, jedna 100-eurová bankovka a dvadsaťsedem 50-eurových bankoviek. Ku žiadnemu z dôkazov sa nikto nevyjadruje. Kočner si vyžiadal len pozrieť mobilné telefóny, ktoré boli zaistené pri domovej prehliadke u obžalovaného Tomáša Szabóa. 

Ďalšie pojednávanie v prípade
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

09:56 Ďalšie dôkazy sa vykonajú po 10-minútovej prestávke. 

09:54 Prokurátor teraz vykonáva vecné dôkazy, ktorými sú váha, bunda a kliešte. Každý z obžalovaných sa má právo k dôkazom vyjadriť. 

09:24 Do dokazovania sú zahrnuté aj správy od mobilných operátorov. K týmto dôkazom súd avizoval, že bude chcieť ešte raz vypočuť znalca Mikulaja. Ide o odborníka, ktorý vypovedal aj ku Kočnerovej Threeme.

09:16 Obžalovaný Kočner, okrem písacieho bloku, používa aj notebook. 

Ďalšie pojednávanie v prípade
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

09:13 Predsedníčka senátu skonštatovala, že sú splnené podmienky pre začatie konania. Pripomenula ešte opatrenia pre verejnosť a médiá, ktorým bolo vyčlenených 25 miest. Musia byť však dodržané aj dvojmetrové odstupy a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest. 

09:00 Pojednávanie sa začína, senátu predsedá sudkyňa Ružena Sabová. 

08:50 Na pojednávaní sú všetci traja obžalovaní - Marian Kočner, Tomáš Szabó a Alena Zsuzsová. Posledná menovaná avizovala niekoľkokrát, že chce vypovedať. Všetci traja vinu odmietajú.

Ďalšie pojednávanie v prípade
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Ďalšie pojednávanie v prípade
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

08:46 Verejnosť aj médiá sú už v pojednávacej miestnosti.

08:45 Na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prichádzajú rodičia zavraždených, aj obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para. 

Na pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Maarty)

Na pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Maarty)

Na pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Maarty)

Senát Ruženy Sabovej v ostatných pojednávacích dňoch vypočúval najmä znalcov. Na súde v Pezinku odzneli výpovede psychologičky Eleny Fortis k psychickému stavu Mariana Kočnera, ako aj výpoveď kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja, ktorý skúmal telefóny obžalovaných. Psychologička nenašla u Mariana Kočnera žiadne známky psychických porúch.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

V posudku uviedla, že ide o egocentrickú osobnosť s narcistickými rysmi. Ak je Koćner vinný, tak za možnú motiváciu objednávky vraždy novinára považuje Fortis snahu o zachovanie jeho životného štýlu, ktorý mohol Ján Kuciak svojimi článkami ohrozovať. V prípade jeho odsúdenia psychologička pripustila možnosť resocializácie.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Kriminalista z oblasti IT Mikulaj vykonal analýzu telefónov obžalovaných, ktorá mapovala ich pohyb v čase pred, počas a po vražde vo Veľkej Mači. Mikulaj podľa splnomocnencov poškodených podporil obžalobnú verziu, ako aj verziu neprávoplatne odsúdeného Miroslava Marčeka a právoplatne odsúdeného Zoltána Andruskóa. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Ján KuciakMartina KučnírováAlena ZsuzsováMiroslav MarčekMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu