Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odročené disciplinárne konanie dnes pokračuje: Dobroslav Trnka je stíhaný kvôli viacerým prečinom

Bývalý prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na ústne pojednávanie
Bývalý prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na ústne pojednávanie (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR pokračuje ústne pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Ako prvý by mal byť vypočutý pred komisiou predsedu Attilu Izsáka ako svedok redaktor TV Markíza, ktorý minulý rok po zverejnení nahrávky Trnku s podnikateľom Marianom K. urobil rozhovor s bývalým generálnym prokurátorom. Advokátka Trnku predložila komisii viacero lekárskych správ, ktoré sa dotýkajú zdravotného stavu manželky Trnku. Zároveň predložila čestné vyhlásenie Trnkovej manželky o jej zdravotnom stave, v ktorom sú aj uvádzané okolnosti za akých poskytol Trnka Branislavovi Tomagovi rozhovor.

Prvé konanie s Trnkom sa začalo 2. júna. Veľká časť prebehla v budove GP SR za zatvorenými dverami. Dôvodom bolo, že v rôznych súčastiach polície prebiehajú trestné konania a nebolo vhodné, aby sa s nimi oboznamovala verejnosť. Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom K. v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa M. z väzby z roku 2004.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok. Tomu nebolo vyhovené.

Viac o téme: KomisiaDisciplinárne konanieDobroslav TrnkaExprokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu