Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Reakcia EÚ na koronakrízu je najpôsobivejšia na svete, tvrdí Von der Leyenová

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Kolektívna odpoveď a reakcia Európskej únie na pandémiu nového typu koronavírusu je "najpôsobivejšia z celého svete". Uviedla to vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na úvod dvojdňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP).

Europoslanci vo štvrtok a piatok budú opätovne zasadať a hlasovať na diaľku prostredníctvom elektronických zariadení. Von der Leyenová vo svojom vystúpení spresnila, že celková pomoc EÚ a jej členských krajín predstavuje viac ako tri bilióny eur. "Európa urobila za posledné štyri týždne viac, než urobila za prvé štyri roky po poslednej kríze," uviedla šéfka exekutívy EÚ počas priameho prenosu v príhovore pre europoslancov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pripomenula, že ministri financií EÚ minulý týždeň schválili opatrenia na zmiernenie negatívnych dopadov pandémie v hodnote 500 miliárd eur. Podľa jej slov je to "veľký krok správnym smerom". K prijatým opatreniam patria úvery cez Európsky mechanizmus pre stabilitu (euroval), záruky na úvery od Európskej investičnej banky (EIB) a schéma financovania programov čiastočnej nezamestnanosti v členských štátoch (kurzarbeit).

Európski ministri financií však z dôvodu neexistencie dohody o vydávaní spoločných dlhopisov nechali nevyriešenou otázku spoločného zdieľania dlhov. Von der Leyenová zároveň dodala, že sú potrebné aj ďalšie opatrenia, a spresnila, že dlhodobý rozpočet EÚ, na ktorom sa zatiaľ členské krajiny nedohodli, bude po koronakríze hlavnou "hybnou silou" hospodárskej obnovy.

Viac o téme: PandémiaBruselEurópska úniaKoronavírusUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu