Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hospodárska obnova bude momentom pravdy pre budúcnosť EÚ, tvrdia europoslanci

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Úloha vypracovať plán oživenia európskeho hospodárstva, ktorou vo štvrtok večer v rámci on-line summitu Európskej únie šéfovia štátov a vlád poverili Európsku komisiu, je podľa slovenských poslancov "momentom pravdy" pre budúcnosť Európskej únie.

Komisia sa zaviazala, že ozdravný plán - teda Fond obnovy naviazaný na budúci dlhodobý rozpočet Európskej únie - predloží už začiatkom mája. Štvrtkové rokovania šéfov štátov a vlád boli zamerané na to, ako prekonať hospodársky šok spôsobený pandémiou koronavírusu a stagnáciou ekonomiky v dôsledku ochranných opatrení prijímaných po celej Európe.

Europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) uviedol, že nepriaznivé dôsledky pandémie si vyžiadajú uvoľnenie najväčšieho objemu peňazí v histórii Európskej únie – potenciálne viac ako bilión eur.

"Zároveň je to moment pravdy pre európsky projekt. Teraz musia členské štáty ukázať, že v momente spoločného ohrozenia je záchrana živobytia európskych občanov dôležitejšia než ideologické a politické spory. Vytvorenie samostatného Fondu obnovy, ktorý môže Európska únia financovať lacnejšie vďaka spoločným zárukám členských krajín, je dobrým kompromisom. V tejto chvíli naozaj nejde o to, či to nazveme koronabond, ale o to, aby ekonomická pomoc bola dostatočne veľká, rýchla a solidárna s najslabšími," opísal situáciu Šimečka.

Ivan Štefanec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Poslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je v europarlamente šéfom slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP), skonštatoval, že opatrenia, ktoré už EÚ prijala, pomáhajú členským štátom získať dostatok prostriedkov na prekonanie akútnej krízy a financovanie poškodenej ekonomiky.

"Mali by sme sa však začať pozerať aj do budúcnosti. Treba si klásť otázky, ktoré dočasne zrušené regulácie na vnútornom trhu zaviesť znova a ktoré sa ukázali ako naozaj zbytočné. Musíme si jasne povedať, ako ďalej v koordinácii civilnej ochrany či zdravotníckych pomôcok, aby pri ďalších krízach zafungovala spolupráca efektívne a rýchlo. Dôležité bude aj reformovať európske poľnohospodárstvo, aby bolo zásobovanie potravinami plynulé aj pri lokálnych výpadkoch produkcie," odkázal Štefanec.

Viac o téme: SummitBruselIvan ŠtefanecEurópska úniaMichal ŠimečkaHospodárska obnova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu