Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Europarlament musí byť počas krízy hlasom všetkých občanov EÚ, tvrdí Sassoli

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Malé gestá solidarity sú počas pandémie koronavírusu veľmi dôležité a udržujú spoločnosť "nad hladinou". Uviedol to vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli na úvod dvojdňového plenárneho zasadnutia EP.

Plenárka sa pod tlakom pandémie koná v skrátenom pracovnom režime, pričom väčšina europoslancov sa na zasadnutí a hlasovaniach zúčastňuje prostredníctvom videoprenosu na diaľku, zo svojej domovskej krajiny. Sassoli na úvod plenárky poďakoval kľúčovým pracovníkom za udržanie Európy v režime fungovania.

"Práve teraz sú naši zdravotnícki pracovníci v prvej línii boja proti tomuto vírusu. Zaslúžia si všetku našu podporu, obdiv a vďačnosť za prácu, ktorú robia, a za veľkorysosť, ktorú prejavujú aj za najťažších okolností. Povedal som to a opakujem to - humanita našich občanov je našou najväčšou devízou," uviedol šéf europarlamentu.

Podľa jeho slov sú to práve "malé gestá konkrétnej solidarity", ktoré Európanov udržujú "nad hladinou". Pripomenul, že k nim prispel aj europarlament, keď jeho kuchyne každý deň pripravia 1000 jedál pre bezdomovcov a dobrovoľníkov zapojených do boja proti nákaze. Dodal, že EP v jednej zo svojich bruselských budov poskytol útočisko pre 100 zraniteľných žien, pričom v sídlach europarlamentu v Štrasburgu a Luxemburgu bolo miestnym úradom umožnené využívať tieto priestory na činnosti súvisiace s mimoriadnymi udalosťami, ktoré so sebou pandémie prináša.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Počas tohto obdobia je obzvlášť dôležité udržiavať naše demokracie nažive a počúvať občanov," odkázal Sassoli. A upozornil, že na programe plenárky sú diskusie a hlasovania o uznesení Európskej komisie o potrebe koordinovaného postupe Európskej únie v boji proti pandémii a jeho dôsledkom, ako aj o ďalších naliehavých opatreniach potrebných pre tzv. "únikovú stratégiu", čiže postupné uvoľňovanie krízových opatrení.

Sassoli uviedol, že cieľom EP je zabezpečiť, aby sa za týmto účelom prijali najlepšie možné kroky a vyčlenili prostriedky, ktoré sú potrebné na zabezpečenie toho, aby členské štáty mali k dispozícii čo najväčšie možné zdroje. "Musíme byť ambiciózni, pretože európski občania potrebujú rýchlu reakciu," vysvetlil predseda EP.

"V tejto chvíli musíme byť hlasom našich statočných občanov, prispievať k tomuto boju disciplínou a robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme vytvorili lepšiu budúcnosť," odkázal v závere svojho vystúpenia.

Viac o téme: PandémiaBruselEurópska úniaKoronavírusDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu