Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre malého Alexa sa objavila obrovská NÁDEJ: Dôležitý liek pre ťažkú diagnózu môže byť realitou!

Malý Alex je bližšie k lieku
Malý Alex je bližšie k lieku (Zdroj: Facebook/Alex SMA bojovník)

BRATISLAVA - Po dlhých rokoch nemožného sa podarilo čosi neskutočné. Medializovaný prípad malého Alexa, ktorý trpí ťažkou spinálnou svalovou atrofiou, sa konečne posúva pozitívnou cestou. Malý chlapček je totiž oveľa bližšie k podstatnému lieku, ktorý je pre neho životne dôležitý.

O tejto skutočnosti sa píše na sociálnej sieti na konte, ktoré bolo zriadené hlavne kvôli malému Alexovi jeho vlastými rodičmi. Liečbu na zákernú chorobu totiž doplatí poisťovňa Dôvera. Alex je pritom len jedným zo štyroch detí, ktoré trpia touto chorobou. Ďalšie deti sú Alexej Fabian, Riško Bálint a Amélia Bartakovicsová. Malému Riškovi už liek podali v Budapešti ešte koncom marca.

"Slovami sa nedá opísať vďačnosť, ktorú teraz cítia rodičia, navždy naveky vekov sme vašimi dlžníkmi a hádam najväčším poďakovaním bude ak ma uvidíte napredovať," píše sa v statuse symbolickými slovami. Podanie tohto lieku podpisoval ešte aj bývalý predseda vlády Peter Pellegrini a na tento prípad upozorňoval ešte z opozície Boris Kollár zo Sme rodina.

Zákerná choroba

To, čím trpia tieto deti sa nazýva spinálna svalová atrofia, známa tiež pod skratkou SMA. Ide o vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva, a teda schopnosti sa samostatne pohybovať. Postihnuté sú často viac dolné končatiny ako horné. Okrem toho chorí mávajú ťažkosti s prehĺtaním, neskôr aj s dýchaním. Pri týchto komplikáciách je pravdepodobnosť smrti každým dňom vyššia.

Viac o téme: LiekAlexSpinálna svalová atrofia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu