Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Čínska lekárka ako prvá videla röntgen pľúc napadnutých nákazou, teraz záhadne zmizla

Lekárka Ai Fenová Zobraziť galériu (3)
Lekárka Ai Fenová (Zdroj: Twitter/Yiqin Fu)

WU-CHAN - Doktor Li Wen-liang (†34) varoval pred smrteľným nebezpečenstvom koronavírusu ešte pred vypuknutím epidémie. Čínske úrady mu však pohrozili stíhaním za šírenie poplašnej správy. Jeho kolegyňa z wu-chanskej nemocnice Ai Fenová, ktorá taktiež varovala pred nebezpečenstvom vírusu, teraz záhadne zmizla.

Ai Fenovej sa vlani 18. decembra dostali do rúk röntgenové snímky pľúc jedného z prvých pacientov nakazeného koronavírusom, ktorý je dnes známy ako ochorenie COVID-19. Mužovou prácou malo byť rozvážanie pochúťok z rybieho trhu vo Wu-chane.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS sa šíri po svete: Ako sa dostal z Číny? Ohniská pribúdali raketovou rýchlosťou

Keď lekárka uvidela tmavé škvrny na jeho pľúcach, okamžite si spomenula na snímky koronavírusu, ktorý zabíjal počas epidémie SARS.  

Fenová viedla oddelenie intenzívnej starostlivosti, ktoré sa v priebehu týždňa naplnilo pacientmi s akútnym zápalom pľúc. Rovnaká situácia následne nastala vo všetkých nemocniciach v regióne.

Lekárka Ai Fenová
Zobraziť galériu (3)
Lekárka Ai Fenová  (Zdroj: Twitter/Yiqin Fu)

Dnes je Fenová nezvestná, uviedol britský denník Daily Mail. Lekárka chcela upozorniť verejnosť na blížiace sa nebezpečenstvo, a preto na sociálnej sieti zverejnila fotografiu s kartou pacienta, ktorá dokumentovala diagnózu "SARS koronavírus". Za túto aktivitu dostala od vedenia nemocnice vážne pokarhanie.

Fenová sa však nedala umlčať a v rozhovore pre tamojší magazín ostro kritizovala postup vedenia nemocnice, ktorá podľa nej ignorovala varovania znepokojených lekárov.  

Doktorikino zmiznutie sa pripisuje čínskej vláde, ktorá čelí viacerým obvineniam, že skutočné údaje o počte nakazených a obetiach utajuje, falšuje.

Fenová navyše nie je jediná spomedzi lekárov, ktorá zmizla. Doktor Li Wen-liang (†34) zomrel na koronavírus, pred ktorým tiež vlani varoval. Predtým, než nákaze podľahol, ho zatkla polícia.  
Zem sa zľahla aj pod blogerom Chenom Qiushim, ktorý natáčal videá o koronavíruse vo Wu-chane, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Náhle zmizol aj bloger Mr Fang, ktorý tiež zverejňoval videá o nákaze. 

Viac o téme: ČínaLekárkaZmiznutieCOVID-19KoronavírusAi Fen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu