Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ONLINE Talianski väzni podpálili basu pre zákaz návštev, šesť mŕtvych: Česi chytili na hraniciach Slováka s horúčkou

Koronavírus naďalej straší celý svet Zobraziť galériu (29)
Koronavírus naďalej straší celý svet (Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš)

PRAHA - Situácia v Taliansku je kritická, v susednom Česku stúpol počet nakazených na 36, ale všetky doteraz hlásené prípady sú podchytené. Počet infikovaných vo svete rastie, vlády prijímajú krajné opatrenia. Situáciu sledujeme ONLINE:

 

  • Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol v pondelok na vyše 111.600 ľudí a vyše 3 880 ľudí nákaze podľahlo. 
  • Celkový počet úmrtí v Číne sa zvýšil na 3 119 a 80 635 ľudí je nakazených.
  • Počty nových úmrtí a prípadov nákazy v Číne postupne klesajú už niekoľko týždňov. Koronavírus sa však rozšíril do približne do 90 krajín sveta.
  • Prvé prípady nákazy dnes ohlásilo Albánsko.
  • Taliansko v boji proti šíreniu nového koronavírusu uzavrie región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny, tamojších obetí je už 366, nakazených je 7 375 ľudí
  • Slovákov nakazených koronavírusom je momentálne dvanásť, na našom území sa momentálne nachádza osem potvrdených prípadov.
  • Slováci by mali v prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom písať na e-mail: novykoronavirus@uvzsr.sk
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse


​ONLINE

22:00 Vážení čitatelia, tento online sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

 

21:55 Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku zavedené v súvislosti so šírením koronavírusu sa rozšíria na celú krajinu. Informovala agentúra AP. "Naše zvyky sa musia zmeniť, musia sa zmeniť teraz, všetci sa musím niečoho vzdať pre dobro Talianska," vyhlásil Conte s tým, že avizované opatrenia vstúpia do platnosti v utorok ráno. "Celé Taliansko sa stáva červenou zónou," dodal.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Pozastavené bude konanie všetkých športových podujatí vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia. Ľudia by podľa premiéra mali zostať doma a chodiť von, len ak budú musieť ísť do práce alebo v naliehavých prípadoch. Uzavretie škôl a univerzít bolo predĺžené až do 3. apríla.

21:40 Izrael zaviedol v pondelok z dôvodu šírenia koronavírusu dvojtýždňovú domácu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich do krajiny zo zahraničia. Informoval o tom izraelský premiér Benjamin Netanjahu, píše agentúra AFP. Opatrenie začalo platiť o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). "Po dni zložitých rokovaní sme rozhodli, že každý, kto pricestuje do Izraela zo zahraničia, bude na 14 dní umiestnený do izolácie," vyhlásil Netanjahu vo videu zverejnenom na svojom účte na Twitteri. Zároveň prisľúbil opatrenia na podporu ekonomiky.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

"Ide o prísne opatrenie, ktoré je ale nevyhnutné na zachovanie zdravia obyvateľstva," povedal podľa denníka The Jerusalem Post Netanjahu. V Izraeli je podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 42 potvrdených prípadov nákazy. Dvaja z troch najnovších pacientov sú z Tel Avivu a nedávno cestovali do Európy — jeden vo veku 38 rokov sa 2. marca vrátil zo švajčiarskeho Zürichu, druhý vo veku 52 rokov sa v rovnaký deň vrátil z Rakúska.

21:05 Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Európe vyžiadal už viac ako 500 obetí. Vyplýva to z najnovšej bilancie zverejnenej agentúrou AFP v pondelok podvečer, podľa ktorej Taliansko ako stále najviac zasiahnutá krajina v Európe zaznamenalo ďalší nárast úmrtí.

Talianska agentúra pre civilnú ochranu v pondelok informovala o 97 nových úmrtiach, čím sa počet obetí koronavírusu v Taliansku zvýšil na 463. Taliansko prijíma prísne opatrenia, ktorých uplatnením chce obmedziť alebo zastaviť šírenie koronavírusu. Okrem Talianska zaznamenali úmrtia aj vo Francúzsku (25), Španielsku (29), Británii (5), Holandsku (3),  Švajčiarsku (2) a Nemecku (2).

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

21:03 Prvú obeť koronavírusu oznámila v pondelok Kanada. Stala sa tak už dvadsiatou druhou krajinou, kde si respiračné ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, vyžiadalo najmenej jednu obeť. Ochoreniu v pondelok podľahol obyvateľ domova dôchodcov na severnom predmestí Vancouveru. V Britskej Kolumbii je potvrdená nákaza u 32 ľudí, v celej Kanade je podľa aktuálnych údajov infikovaných 71 osôb.

20:42  Vo Francúzsku ďalej rýchlo narastá počet osôb pozitívne testovaných na prítomnosť nového typu koronavírusu. Dnes stúpol počet nakazených o viac ako 200 a za posledných 24 hodín o 286 na celkových 1412, informovali tamojšie médiá po večernej tlačovej konferencii ministerstva zdravotníctva. Medzi nakazenými je podľa agentúry AFP aj minister kultúry Franck Riester.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

S počtom potvrdených prípadov nákazy, ktorý už presiahol 1400, rastie aj počet úmrtí v súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje. Zástupca ministra zdravotníctva Jérôme Salomon oznámil, že smrteľných prípadov ochorenia registruje Francúzsko 25, čo je o šesť viac ako v nedeľu večer. Medzi nakazenými sa radí aj minister kultúry Riester. Štyridsaťšesťročný politik sa vraj však cíti dobre a zostáva vo svojom parížskom bydlisku.

20:32  Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok prostredníctvom videokonferencie rokoval s lídrami piatich krajín EÚ a Izraela, informovala internetová stránka komerčnej televízie ATV. Rokovanie inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia Talianska, Chorvátska, Bulharska, Rumunska, Rakúska a Cypru. Politici sa dohodli na zosúladení medzinárodných krokov v ochrane proti šíreniu infekcie.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Koronavírus bol témou aj na plenárnej schôdze maďarského parlamentu, kde opozičné strany kritizovali opatrenia vlády. Kým Maďarská socialistická strana vyjadrila obavy z nedostatku obvodných lekárov, Demokratická koalícia zas vytkla rezortu ľudských zdrojov, že 24 hodín nedokázal zistiť, ktorú univerzitu navštevuje študent s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus.

20:18 V Číne sa z približne 80-tisíc nakazených koronavírusom zotavilo už viac než 70 percent pacientov a medzičasom ich poprepúšťali z nemocníc. V pondelok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia. Pacientov zvyčajne prepúšťajú po tom, čo majú dvojo negatívnych výsledkov testov v priebehu 24 hodín, to znamená, že už nie sú nositeľmi vírusu.

Podľa WHO však môže trvať podstatne dlhšie, až do šiestich týždňov, kým sa z ochorenia "plne zotavia", v závislosti od závažnosti ochorenia. Ochorenie COVID-19 môže vo vážnych prípadoch zahŕňať zápal pľúc a iné dýchacie problémy.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

19:58 Parížsky Louvre, ktorý je najnavštevovanejším múzeom na svete, v pondelok oznámil, že obmedzuje vstup návštevníkov. Jeho zbierky si budú môcť pozrieť len tí, ktorí majú vopred zakúpené vstupenky alebo majú nárok na bezplatný vstup. Ostatní záujemcovia o prehliadku sa do múzea nedostanú. Múzeum sa takto snaží zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, keď na jeho nádvorí stáva v radoch na vstup.

19:53 Írska vláda zrušila v pondelok pre obavy zo šírenia nového koronavírusu oslavy Dňa svätého Patrika. Potvrdil to v Dubline írsky premiér Leo Varadkar, píše agentúra DPA. "Ďalšie odporúčania týkajúce sa veľkých verejných podujatí budú zverejnené v nasledujúcich dňoch," povedal Varadkar na tlačovej konferencii. Írsko eviduje 21 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Varadkar však uviedol, že sa ľahko mohlo infikovať 50 až 60 percent obyvateľstva.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP/Niall Carson/PA)

19:12 Hrozba vypuknutia pandémie v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 na celom svete je "veľmi reálna". Vyhlásil to v pondelok na mediálnom brífingu v Ženeve šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že vírus je stále pod kontrolou, informovala agentúra AFP.

"Hrozba pandémie je veľmi skutočná," povedal Ghebreyesus novinárom. Zdôraznil, že by išlo o prvú pandémiu v dejinách, ktorá sa dá kontrolovať. "Nie sme vydaní vírusu na milosť," povedal. WHO zároveň informovala o tom, že viac ako 70 percent zo všetkých infikovaných ľudí v Číne sa už z ochorenia Covid-19 vyliečilo. Čína podľa slov Ghebreyesusa epidémiu v krajine "dostáva pod kontrolu". Z viac než 80.000 prípadov ochorenia sa v Číne "uzdravilo viac ako 70 percent ľudí, ktorí boli prepustení (z nemocníc)", uviedol.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

WHO pripravuje zaslať ochranné pomôcky na zabránenie šíreniu koronavírusu aj do ďalších 28 krajín. "Poslali sme zásoby osobných ochranných pomôcok do 57 krajín. Pripravujeme ich zaslať aj do ďalších 28. Zaslali sme laboratórne pomôcky do 120 krajín," citovala šéfa WHO spravodajská stanica CNN. "V tomto okamihu je len malý počet krajín, ktoré javia príznaky trvalého prenosu v rámci komunít," spresnil Ghebreyesus.

Epidemiologička Maria Van Kerkhoveová, ktorá sa v rámci WHO špecializuje na infekčné choroby, uviedla, že prioritou v súvislosti s vírusom je ochrana zdravotníkov a snaha zabrániť jeho prenosu v nemocniciach. Počet prípadov nákazy koronavírusom počas uplynulého víkendu presiahol 100.000 a vírus sa rozšíril do 100 krajín sveta.

18:50 Taliansko z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvára všetky lyžiarske strediská v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.  Krajina za posledných 24 hodín zaregistrovala 97 nových úmrtí na koronavírus nového typu. Počet obetí nákazy tak v Taliansku stúpol na 463, informovala v pondelok agentúra APA.  

Talianske úrady už celkovo zaznamenali 7985 nakazených, čo oproti nedeli predstavuje nárast o 610 prípadov. Väčšina obetí je vo veku nad 70 rokov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 733 pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo 724 pacientov.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Taliansko sa snaží zabrániť šíreniu vírusu SARS-CoV-2 drastickými opatreniami. Najviac zasiahnuté je severotalianske Lombardsko, kde evidujú 5469 prípadov. Výskyt vírusu však už zaznamenali vo všetkých 22 talianskych regiónoch. Taliansko je krajinou, kde po Číne zaznamenali najviac úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2. Taliansko má súčasne aj druhý najvyšší počet nakazených.

18:29 V Maďarsku vzali do karantény 16 zdravotníckych pracovníkov pre podozrenie z nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV.hu o tom v pondelok informoval rezort ľudských zdrojov, podľa ktorého sa však doposiaľ ani u jedného z nich prítomnosť vírusu nepotvrdila.

Zdravotníkov umiestnili v Juhopeštianskej nemocnici Centrum, kde ich pozorujú. Počet potvrdených prípadov nakazených osôb v Maďarsku stúpol na deväť. Pre podozrenie z nákazy je v karanténe 67 ľudí, informovala vládna informačná internetová stránka Koronavirus.gov.hu.

17:50 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rakúsku sa v pondelok počas dňa zvýšil zo 112 na 140 ľudí. Podľa informácií ministerstva zdravotníctva bolo 36 nakazených v Dolnom Rakúsku, nasledovala Viedeň s 35. V pondelok popoludní bolo hlásených 16 pozitívnych prípadov z Tirolska, všetky v okrese Landeck. V 15 prípadoch existuje priame spojenie s 36-ročným barmanom z Ischglu, ktorý bol minulý týždeň testovaný ako pozitívny v tej istej oblasti.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

17:40 Štvrtý prípad nákazy koronavírusom bol potvrdený v Srbsku. Nakazená je stredoškoláčka z mesta Celinac neďaleko mesta Banja Luka. Dievčina mala počas víkendu vysokú teplotu a cítila sa zle. Je v nemocničnej starostlivosti, ľudia, ktorí s ňou prišli do kontaktu, sú v karanténe. Jej škola prešla dezinfekciou, nebude však uzavretá.

17:30 Marcové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) sa namiesto tradičných štyroch dní obmedzí na hlavnú pracovnú agendu a potrvá iba jeden deň. Europoslanci budú v utorok diskutovať o ochrane vonkajších hraníc EÚ a migrácii, novom koronavíruse, viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021 - 2027 a rodovej rovnosti. Schôdze v stredu a vo štvrtok sa rušia, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na nemenované informované zdroje.

17:17 Cyprus v pondelok potvrdil prvé dva prípady nového koronavírusu. Podľa agentúry AFP sa tak tento vírus rozšíril už do všetkých členských krajín EÚ. 

17:12 V Česku je teraz 36 pozitívne testovaných pacientov, pre koronavírus preto zasadal krízový štáb vlády. V spolupráci s armádou a zdravotníkmi sa rozhodli riešiť situáciu na desiatich hraničných prechodoch s okolitými krajinami tak, že tam dodajú kontajnery, kde sa budú cestujúcim podozrivým z nakazenia koronavírusom odoberať vzorky. Prvý podpredseda vlády Jan Hamáček upozornil, že cestujúci odmietajúci spoluprácu môžu byť obmedzení na osobnej slobode. V rámci zamedzenia šíreniu koronavírusu sa budú uskutočňovať kontroly vo vlakoch prechádzajúcich cez hranice.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

16:50  Nemecko má prvé dve potvrdené úmrtia v dôsledku koronavírusu. Ministerstvo zdravotníctva Severného Porýnia-Vestfálska v pondelok oznámilo, že ide o jednu osobu v Heinsbergu a jednu v Essene. Predtým v nedeľu na dovolenke v Egypte zomrel 60-ročný hasič z Hamburgu.

16:45  Štvrtá osoba zomrela na koronavírus vo Veľkej Británii. Minister zdravotníctva Matt Hancock poslancom povedal, že v Spojenom kráľovstve je v súčasnosti koronavírus spojený so „štyrmi potvrdenými úmrtiami“. Vo Veľkej Británii bolo od dnešného rána 319 potvrdených prípadov. „Plne chápem, prečo sú ľudia znepokojení," vyjadril sa minister.

16:30  Poľsko potvrdilo ďalší, už sedemnásty prípad koronavírusu v Poľsku. Informovalo o tom poľské ministerstvo zdravotníctva. Infikovaná je žena, ktorá je hositalizovaná v nemocnici v Poznani.

16:15  Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok oznámil, že v utorok sa uskutoční mimoriadna videokonferencia s lídrami štátov EÚ s cieľom koordinovať ďalšie kroky v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. "Musíme spolupracovať, aby sme ochránili zdravie našich občanov," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. Na koordinovaný postup v oblasti zdravia, výskumu a ekonomických opatrení vyzval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

16:00  Česko má 35 pacientov s nákazou koronavírusom, testy potvrdili infekciu u troch ďalších ľudí. Jedným z nich je asi dvanásťročný chlapec. Chlapec, ktorý sa narodil v roku 2008, má rodinnú väzbu s iným nakazeným. Ten sa predtým vrátil z Talianska. Ďalším novým pacientom je muž narodený v roku 1975, ktorý bol v Lombardsku. Chlapca i muža poslali lekári do domácej karantény. Tretím prípadom je žena zo Zlínskeho kraja, narodená v roku 1978. Bola na dovolenke v talianskom Trentine. Priebeh ochorenia všetkých troch je mierny.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš)

15:10 Dnes o 14:00 sa počet prípadov vo Veľkej Británii zvýšil na 319. Po pozitívnom teste pracovníka londýnskej verejnej dopravy bolo v Škótsku potvrdených päť nových prípadov.

14:50 V Česku k 32 nakazeným koronavírusom pribudol v pondelok popoludní jeden nový. Hajtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek uviedol, že ide o ženu z Rožnova pod Radhoštěm. Medzi nakazenými je aj dojča.  

14:40 Dvadsaťsedem ľudí zomrelo v Iráne na otravu metanolom po fáme, že pitie alkoholu môže pomôcť pri liečbe infekcie koronavírusom. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra IRNA. Po konzumácii nezákonne vyrábaného alkoholu zomrelo v juhozápadnej provincii Chúzestán 20 osôb a sedem ďalších v severnej provincii Alborz. Agentúra AFP pripomína, že pitie alkoholu je v Iráne zakázané s výnimkou pre nemoslimské náboženské menšiny. Miestne médiá pravidelne prinášajú správy o smrteľných prípadoch otravy spôsobenej nezákonne vyrábanou pálenkou.

14:25  V Slovinsku zaevidovali za posledných 24 hodín tri nové prípady nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 19. Slovinský minister zdravotníctva Aleš Šabeder o tom informoval pred začiatkom zasadnutia bezpečnostnej rady štátu, píše chorvátska agentúra HINA. Dosiaľ sa testom na prítomnosť nového vírusu podrobilo v Slovinsku 981 ľudí. K preventívnym opatreniam pristúpili v krajine aj viaceré vysoké školy, ktoré dočasne zrušili výučbu.

14:20 Li Liang šiel dvanásteho februára do nemocnice vo Wu-chane pre pacientov s miernymi príznakmi choroby. Po dvoch týždňoch ho lekári prepustili s tým, že by mal ešte zostať v karanténe. Dva dni nato mu však prišlo zle. Opäť šiel do nemocnice, ale tam 2. marca zomrel, údajne na koronavírus. Správu o jeho prípade zverejnil šanghajský spravodajský portál The Paper. Neskôr článok zo serveru zmizol, informuje server The South China Morning Post.

14:00 Študent Lycee Francais de Vienne mal test pozitívny na koronavírus, vedenie školy sa preto rozhodlo od pondelka zatvoriť školu na 14 dní. Opatrenie sa uskutočnilo po dohode s francúzskym veľvyslanectvom a v koordinácii s rakúskymi zdravotníckymi orgánmi, informovala súkromná škola vo Viedni-Alsergrunde na svojej webovej stránke.  

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)

13:45 Pracovník metra firmy Transport for London bol pozitívne testovaný na smrtiaci koronavírus, čím počet infikovaných vo Veľkej Británii dosiahol cifru 280. Dnes ráno boli vo Walese diagnostikovaní ďalší dvaja ľudia Celkový počet prípadov v Spojenom kráľovstve je v súčasnosti 280, čo je nárast o 74 ľudí od soboty.

13:40 Európsky parlament (EP) uskutočnil dnes mimoriadne rokovanie, aby zvážil možnosť zrušenia tohotýždňového plenárneho zasadnutia, uviedla tlačová agentúra Reuters. Vedenie zákonodarného zboru EÚ minulý týždeň rozhodlo, že marcové plenárne zasadnutie EP sa nebude konať tradične v Štrasburgu, ale - vzhľadom na vysoký počet prípadov koronavírusu vo Francúzsku - sa zasadnutie uskutoční v bruselskom sídle tejto inštitúcie. Táto možnosť je však tiež ohrozená vzhľadom na epidémiu.

13:35 Počet potvrdených prípadov infikovania v Maďarsku stúpol na deväť, informovala v pondelok vládna informačná internetová stránka Koronavirus.gov.hu. Pacientmi sú iránsky študent budapeštianskej Semmelweisovej univerzity a 74-ročná manželka Maďara, ktorý okrem ochorenia na koronavírus trpí aj onkologickou chorobou. Osem pacientov je v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava a jeden britský občan v debrecínskej Nemocnici Gyulu Kenézyho. Pre podozrenie z nákazy je v karanténe 67 ľudí. Certifikované laboratóriá doposiaľ preverili 362 vzoriek.

13:20 Šesť väzňov bolo zabitých v Taliansku po založení požiaru vo väzení. Rozzúril ich preventívny zákaz návštev vo väzniciach, ktorý vydala vláda. Šiesti väzni zomreli po tom, čo sa vlámali do ošetrovne a predávkovali sa metadonom. Protesty sa šírili väzeniami po celej krajine. Väzni zapálili väzenie v Modene a šesť ľudí je mŕtvych vrátane troch, ktorí boli predtým presunutí do iných väzníc. Väzni sa búrili aj  v Salerne, Neapole a Miláne.

Generálny sekretár NATO Jens
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: TASR/AP/Cliff Owen)
13:10 Severoatlantická aliancia v pondelok potvrdila, že sa v radoch jej zamestnancov v bruselskom sídle vyskytol prvý pozitívny test na koronavírus. Bol naň testovaný nemenovaný zamestnanec NATO po návrate z dovolenky v severnom Taliansku. V Bruseli mal príznaky podobné horúčke a cítil sa zle. Zamestnanec je v súčasnosti pod dozorom a v domácej izolácii.

V priebehu niekoľkých minút od pozitívneho výsledku testu boli informovaní všetci spolupracovníci nakazeného a pracujú z domu. 

12:50 Poľsko hlási už 16 potvrdených prípadov nákazy. Organizátori takzvaného Pochodu živých, ktorým si v Poľsku každoročne pripomínajú pamiatku obetí holokaustu, sa rozhodli pre jeho odklad v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Stane sa tak po prvý raz za uplynulých 32 rokov, pripomenuli agentúry DPA a AP. Asi trojkilometrový pochod medzi dvoma sektormi niekdajšieho najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau sa koná nepretržite už od roku 1988.

12:25 Irán potvrdil ďalších 43 prípadov úmrtia na infekciu koronavírusom, doposiaľ mu podľahlo 237 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.  "Za posledných 24 hodín bolo v krajine zaznamenaných 595 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich počet zvýšil na 7 176. Doposiaľ sa z nákazy vyliečilo 2 394 osôb," uviedol na Twitteri poradca iránskeho ministra zdravotníctva Alirezá Vahábzáde. Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí.

12:10 Južná Kórea informovala v pondelok o ďalších 96 nových prípadoch, čím sa celkový počet nakazených v krajine zvýšil na 7 478, píše agentúra Jonhap. Šírenie nákazy sa znížilo aj vďaka rozsiahlym preventívnym opatreniam medzi členmi náboženskej sekty na juhu krajiny, kde je evidovaných najviac nakazených. Celkovo si ochorenie spôsobené koronavírusom vyžiadalo v Južnej Kórei 51 životov. Išlo prevažne o starších pacientov, ktorí už mali iné zdravotné ťažkosti. 

Disneyland v Paríži museli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)
12:00 Údržbár, pracovník Disneylandu v Paríži bol pozitívne testovaný na koronavírus. Detský zábavný park však zostane OTVORENÝ. Vedenie Disneylandu uviedlo, že osoba nebola v kontakte s hosťami parku. Návštevníkom a hosťom bude odzajtra poskytovaný dezinfekčný gél na ruky. 

11:50 Britskí vedci hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sa dajú infikovať koronavírusom za 3 500 libier (4015 eur). Vedci, ktorí sa snažia nájsť vakcínu proti nákaze, infikujú dobrovoľníkov kmeňom smrtiacej choroby. Laboratórium vo východnom Londýne v rámci globálneho experimentu vyplatí značnú sumu až 24 ľuďom súčasne infikovaným menej škodlivou formou Covid-19.

11:45 "Je to naša najtemnejšia hodina." Súčasnú situáciu, keď Taliansko drastickými opatreniami bojuje proti prudkému šíreniu koronavírusu, tak komentoval taliansky premiér Giuseppe Conte v rozhovore s denníkom La Repubblica. Šéf talianskej vlády vyjadril presvedčenie, že krajina súčasnú krízu zvládne a vyzval Talianov na zmenu životného štýlu a na obmedzenie spoločenských stykov.

11:25 Japonský politik Hirojuki Morota sa dnes ospravedlnil za to, že predajom rúšok na internetovej dražbe zarobil v prepočte 74.570 eur, kým Japonsko v období šírenia koronavírusu zúfalo rieši ich nedostatok. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Morota predával balíky s rúškami, niektoré obsahujúce 2 000 kusov, na internete v období jedného mesiaca na desiatkach dražieb a zarobil v čistom 8,88 milióna jenov (74.570 eur).

11:15 Index FTSE 100 (Financial Times Stocking Exchange) klesol o vyše 8 % po páde cien ropy cez noc pre obavy z koronavírusu. Odborníci hovoria o veľkých škodách na svetovej burze pre smrteľné ochorenie.

Loď Diamond Princess by
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

11:10 Výsledky testov na nový koronavírus boli u dvoch Sloveniek, ktoré boli na pozorovaní v nemocnici na Bali, negatívne. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga. Slovenské turistky boli v nedeľu 8. marca prepustené. V oboch prípadoch boli výsledky testov negatívne. Zdravý je aj Slovák na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, 12. marca ho prepustia z karantény.

11:05 Pasažierov z výletnej lode Grand Princess, ktorá kotví pri brehoch Los Angeles, prerozdelia v súvislosti s koronavírusom do karanténnych miest v troch amerických štátoch, a to Kalifornii, Texase a Georgii.

10:55 Na českých hraniciach v Rozvadove odstavili autobus na linke z francúzskeho Chambéry do Prahy. Cestuje v ňom osem ľudí a všetci – okrem dvoch vodičov - majú horúčku. Autobus po ceste zastavil v Mníchove a Norimbergu. Čaká sa na rozhodnutie, čo bude s pasažiermi, ktorí majú teplotu okolo 38 stupňov. Na hraniciach tiež odhalili Slováka, ktorý do Česka mieril s teplotou 38 °C. 

10:45 V Británii si koronavírus vyžiadal tretiu obeť, ide o muža, ktorý sa nedávno vrátil z Talianska. Šesťdesiatnik zomrel v nemocnici v Manchestri, predtým mal dlhodobé zdravotné problémy. V Británii dosiaľ evidujú 278 prípadov nákazy koronavírusom. Dnes v súvislosti s koronavírusom v Británii a Európe zasadá vládny krízový štáb, ľudovo nazývaný Cobra, ktorý zvolal premiér Boris Johnson.

10:30 Poľsko hlási už 12 prípadov nákazy, posledným je mladý muž, ktorý sa vrátil z lyžovačky v Taliansku. Muž sa cíti dobre, ale je na pozorovaní v nemocnici. Starší muž (73) vo Vroclavskej nemocnici je naďalej vo vážnom stave.

10:20 Bezpečnostná rada Českej republiky rozhodla o zákaze návštev v domovoch seniorov, v zariadeniach sociálnych služieb a na lôžkových oddeleniach nemocnic, oznámil na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš. 

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via AP)
10:05 Počet nakazených koronavírusom v USA stúpol na 565, vírus už zabil 22 ľudí v štáte Washington, v Kalifornii a na Floride. Washington, New York, Kalifornia, Maryland a Oregon vyhlásili mimoriadny stav. Pri kalifornskom pobreží kotví od minulého týždňa výletná loď Grand Princess s asi 3 500 pasažiermi. Jeden z predchádzajúcich turistov sa na lodi nakazil vírusom a neskôr zomrel. Teraz je na lodi nakazených 21 ľudí, 19 z nich sú členovia posádky. 

9:55 Počet nakazených v Nemecku sa dnes vyšplhal na 1 112. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha, ktorý naďalej hodnotí riziko pre obyvateľstvo ako mierne. Najrozšírenejší je koronavírus v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde hlásili 484 prípadov. Nemecko je asi jedinou krajinou, kde sa infekcia tak rozšírila, a pritom zatiaľ nikto nezomrel. Jediný Nemec, ktorý koronavírusu podľahol, zomrel v Egypte.

9:35 Storočný Číňan z mesta Wu-chan sa uzdravil z ochorenia zapríčineného koronavírusom.
Muž je najstarším známym pacientom, ktorý sa vyliečil. Hospitalizovali ho vo Wu-chane 24. februára, lekári pri liečbe okrem antivírusových liekov použili aj tradičnú čínsku medicínu a rekonvalescenčnú plazmovú terapiu.

9:30 Kontrola na českých hraniciach v Dolním Dvořišti odhalila horúčku u vodiča kamióna, ktorý prišiel z Talianska. Uviedol, že vykladal tovar asi 20 km od Milána. Vodič sa necítil dobre, škriabalo ho v hrdle a mal zimnicu. Hasiči v špeciálnych odevoch mu namerali vysokú teplotu hneď dvakrát, sanitka ho preto odviezla do nemocnice. 

9:15 Záchranárov v Maďarsku volajú pre podozrenie z nákazy denne v 30 - 40 prípadoch, informovalo internetové vydanie denníka Népszava. Najčastejšie je to v Budapešti, kde počas víkendu pri riešení karantény dvoch Iráncov musela zasahovať polícia. Počet infikovaných v Maďarsku stúpol počas víkendu na sedem. S výnimkou 70-ročného pacienta s onkologickým ochorením je ich stav uspokojivý. V karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava je 54 ľudí.

9:00 Talianska vláda vyzýva lekárov a zdravotné sestry na dôchodku, aby sa prihlásili do služby. Treba rýchlo obsadiť 20-tisíc pracovných miest. Lombardsko uvažuje o presune pacientov bez infekcie do iných oblastí. 20 percent všetkých infikovaných potrebuje nemocničnú starostlivosť, 10 percent intenzívnu starostlivosť - všetci na izolačkách.  Len v sobotu hlásili v Lombardsku 133 úmrtí.

ONLINE Talianski väzni podpálili
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
8:50 Fakultná nemocnica Brno začala robiť testy na koronavirus. Doteraz musela odobrané vzorky posielať do Ostravy. Hygienici v Juhomoravskom kraji odobrali vzorky 45 ľudom pre podozrenie na koronavírus, 40 testov bolo negatívnych, v piatich sa na výsledky čaká, uviedla Renata Ciupek z krajskej hygienickej stanice. 

8:40 Dve stredné školy uzavreli v pondelok v austrálskom Sydney, keď troch študentov testovali pozitívne. Počet prípadov nakazenia sa zvýšil na viac ako 80, informovala agentúra Reuters. Doteraz zomreli traja ľudia. Pozitívne testovali 14-ročného chlapca a 15-ročné dievča. Chorobu  diagnostikovali aj u ich otcov.

8:30 Poľsko hlási tri nové prípady ochorenia. Nemocnica vo Vroclavi prijala 73-ročného pacienta, ktorý je vo vysoko rizikovej skupine. Jeho stav je vážny a nezlepšuje sa. Okrem neho je nakazená mladá žena, ktorá sa vrátila z Talianska a ďalší muž, ich stav však nie je vážny. Spolu je doteraz infikovaných 11 osôb. 

8:20 V Rakúsku je nakazených najmenej 106 ľudí. Kancelár Sebastian Kurz v nedeľu v rakúskej televízii hovoril o možnosti dočasného zatvorenia škôl a materských škôl. Doteraz sa v Rakúsku urobilo 4 509 testov. 

8:00 Holandsko oznámilo ďalšie dve obete nového koronavírusu. Dohromady tak už má troch mŕtvych, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Počet nakazených vzrástol zo 188 na 265. Belgicko má 200 nakazených, čo je zhruba o 30 viac ako v sobotu.

7:50 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vyzval Čechov, ktorí sa nachádzajú v talianskom regióne Lombardsko, aby sa vrátili do vlasti. Ľudia musia po návrate zostať 14 dní v karanténe. Povinnosť sa týka všetkých osôb s trvalým pobytom v ČR i osôb s prechodným pobytom na viac ako 90 dní.

7:40 Americký senátor za štát Texas Ted Cruz v nedeľu takisto oznámil, že zostane dva týždne v domácej karanténe po tom, ako sa stretol s osobou, u ktorej testy potvrdili koronavírus. Cruz na Twitteri napísal, že s osobou "absolvoval krátku konverzáciu a potriasli si rukou" na konferencii konzervatívnych aktivistov (CPAC).

Ted Cruz
Zobraziť galériu (29)
Ted Cruz  (Zdroj: SITA)

7:20 Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v nedeľu oznámil, že zostane dva týždne v domácej izolácii v súvislosti s šírením nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa DPA nemá príznaky ochorenia COVID-19. Minulý týždeň však prišiel do kontaktu so študentmi zo školy v severnej časti krajiny, ktorá bola neskôr zatvorená v dôsledku potvrdeného prípadu nákazy a chce ísť príkladom.

Marcelo Rebelo de Sousa
Zobraziť galériu (29)
Marcelo Rebelo de Sousa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

7:15 Colníci a policajti budú od pondelka na väčšine hraničných priechodov v Česku vykonávať náhodné kontroly. Ide o desať hraničných prechodov so Slovenskom, Nemeckom a Rakúskom.

7:10 KĽDR zatiaľ na svojom území nepotvrdila ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Podľa BBC sa však vyskytli obavy, že krajina nemá dostatočnú zdravotnícku infraštruktúru na testovanie a liečbu nákazy.

7:00 Približne 60 cudzincov vrátane diplomatov, ktorí strávili niekoľko týždňov v karanténe v Severnej Kórei, bolo v pondelok letecky prevezených do ruského mesta Vladivostok. Let, ktorý zabezpečil severokórejský štátny letecký prepravca Air Koryo, pristál v pondelok vo Vladivostoku vo východnej časti Ruska.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

6:40 Vzbura v talianskych väzniciach má tri obete

Väzni v štyroch talianskych väzniciach sa vzbúrili proti novým pravidlám, ktoré boli úradmi zavedené s cieľom zabrániť ďalšiemu rozšíreniu koronavírusu nového typu v krajine. Nepokoje si vyžiadali tri obete na životoch, dvaja ľudia sú v kritickom stave.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, proti týmto obmedzeniam sa vzbúrili väzni v meste Neapol na juhu Talianska, v Modene na severe krajiny, v stredotalianskom Frosinone, ako aj v Alexandrii na severozápade. V rámci prevencie sú okrem iného vo väzniciach zakázané návštevy príbuzných.

6:35 Taliansko je po Číne, kde koncom decembra 2019 zaznamenali prvé prípady nákazy, druhou najviac postihnutou krajinou na svete so 7 375 nakazenými a 366 úmrtiami.

Zahraniční turisti sú vystrašení
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Andrew Medichini)

6:30 Počet nakazených vo Francúzsku dosiahol v nedeľu 1 126 prípadov, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Taliansku. Vo Francúzsku nákaze zatiaľ  podľahlo 19 ľudí.

6:25 Francúzsko zakázalo verejné zhromaždenia s účasťou vyše 1 000 ľudí s cieľom obmedziť šírenie nákazy nového koronavírusu SARS-CoV-2. Rozhodnutie o zákaze zhromaždení oznámil francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

6:20 Prvý prípad hlási už aj Albánsko

Albánsko dnes ohlásilo prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom. Ide o otca so synom, ktorí sa do krajiny vrátili z Talianska. Muži vo veku 54 a 28 rokov sa podľa albánskych médií vrátili do krajiny z niekoľkodňového pobytu vo Florencii. Po príchode sa u nich objavili zdravotné komplikácie, kvôli ktorým vyhľadali lekársku starostlivosť. Stav oboch nakazených je stabilizovaný.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

6:15 Počet ľudí nakazených ochorením COVID-19 sa v nedeľu v Českej republike zvýšil na 32 po tom, ako laboratória potvrdili ďalších šesť prípadov nákazy. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha.

6:10 Južná Kórea v pondelok oznámila 248 nových prípadov nákazy a celkový počet nakazených osôb v krajine sa zvýšil na 7382. Najviac prípadov hlásia z mesta Tegu na juhovýchode krajiny a v susednej provincii Severný Kjongsang.

6:05 Z prípadov potvrdených v pondelok sa 36 vyskytlo v provincii Chu-pej, ktorá je vírusom najviac postihnutá. Prvé prípady nákazy zaznamenali koncom decembra 2019 v meste Wu-chan v tejto provincii.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu, ktorá sa rýchlo šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: úmrtiaNákazaPrípadyČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu