Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečný koronavírus poľuje aj po Európe: Počet obetí stúpa, nákaze sa nevyhol ani minister

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Na koronavírus SARS-CoV-2 bol pozitívne testovaný aj francúzsky minister kultúry Franck Riester. Podľa agentúry AFP to oznámilo v pondelok jeho tlačové oddelenie, ktoré dodalo, že sa "má dobre".

Podľa televízie BFM sú koronavírusom nového typu nakazení aj štyria poslanci a dvaja členovia personálu francúzskeho Národného zhromaždenia. Jeden z nakazených poslancov, Jean-Luc Reitzer, je stále hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ostatní nakazení sú izolovaní.


ONLINE Talianski väzni podpálili basu pre zákaz návštev, šesť mŕtvych: Česi chytili na hraniciach Slováka s horúčkou


Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, vo Francúzsku podľa najnovšej bilancie podľahlo najmenej 25 ľudí. Od začiatku epidémie sa koronavírusom nakazilo 1412 osôb, informovali francúzske úrady, ktoré s cieľom zabrániť ďalšiemu rozšíreniu nákazy prijali sériu preventívnych a karanténnych opatrení.

Európa hlási už vyše 500 úmrtí 

Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Európe vyžiadal už viac ako 500 obetí. Vyplýva to z najnovšej bilancie zverejnenej agentúrou AFP v pondelok podvečer, podľa ktorej Taliansko ako stále najviac zasiahnutá krajina v Európe zaznamenalo ďalší nárast úmrtí. Talianska agentúra pre civilnú ochranu v pondelok informovala o 97 nových úmrtiach, čím sa počet obetí koronavírusu v Taliansku zvýšil na 463. Taliansko prijíma prísne opatrenia, ktorých uplatnením chce obmedziť alebo zastaviť šírenie koronavírusu.

Nebezpečný koronavírus poľuje aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Okrem Talianska zaznamenali úmrtia aj vo Francúzsku (25), Španielsku (29), Británii (5), Holandsku (3),  Švajčiarsku (2) a Nemecku (2). Počet ľudí nakazených koronavírusom v Taliansku stúpol na 9172, čo je v porovnaní s údajmi z nedele nárast o 1797 prípadov. Táto bilancia zahŕňa aj 724 ľudí, ktorí sa z akútneho respiračného ochorenia COVID-19 vyliečili. Talianska civilná ochrana informovala, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti je hospitalizovaných 733 osôb.


Znepokojivé slová šéfa WHO: Hrozba vypuknutia pandémie koronavírusu je veľmi reálna


Podľa bilancie vydanej v pondelok o 17.00 h SEČ od začiatku šírenia nákazy v decembri 2019 zaznamenali na svete celkovo 113.255 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, a to na území 101 štátov. Nákaze podľahlo 3964 ľudí. Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 4233 nových prípadov nakazenia a 173 nových úmrtí.

Najviac zasiahnutý je región Lombardsko

Nákazou je najviac zasiahnutý prosperujúci severotaliansky región Lombardsko, ktorý — spolu s okolitými regiónmi vrátane turisticky atraktívnych miest Miláno či Benátky — vláda v nedeľu uzavrela. Občania majú zákaz vstupovať na toto územie alebo odtiaľ odchádzať, ak nepreukážu, že na to majú závažný alebo naliehavý dôvod. Agentúra AFP však poznamenala, že napriek tomuto zákazu sa v pondelok voľne cestovalo do uzavretej oblasti i z nej.

Ruskí lekárski odborníci kontrolujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Taliansky premiér rozšíril obmedzenia na celú krajinu

Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku zavedené v súvislosti so šírením koronavírusu sa rozšíria na celú krajinu. Informovala agentúra AP. "Naše zvyky sa musia zmeniť, musia sa zmeniť teraz, všetci sa musím niečoho vzdať pre dobro Talianska," vyhlásil Conte s tým, že avizované opatrenia vstúpia do platnosti v utorok ráno. "Celé Taliansko sa stáva červenou zónou," dodal.

Pozastavené bude konanie všetkých športových podujatí vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia. Ľudia by podľa premiéra mali zostať doma a chodiť von, len ak budú musieť ísť do práce alebo v naliehavých prípadoch. Uzavretie škôl a univerzít bolo predĺžené až do 3. apríla.

Nebezpečný koronavírus poľuje aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Päť úmrtí pacientov s COVID-19 dnes ohlásili britské úrady. Počet pozitívne testovaných ľudí v Británii zároveň stúpol na viac ako 300 a vláda preto plánuje do dvoch týždňov vystupňovať boj proti šíreniu nákazy. "V najbližších dňoch a týždňoch prestavíme ďalšie kroky, aby sme pomohli ľuďom chrániť sa a chrániť ich príbuzných, predovšetkým potom seniorov a zraniteľné osoby," povedal britský premiér Boris Johnson.

Prvú obeť koronavírusu hlási aj Kanada

Prvú obeť koronavírusu oznámila v pondelok Kanada. Stala sa tak už dvadsiatou druhou krajinou, kde si respiračné ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, vyžiadalo najmenej jednu obeť. Ochoreniu v pondelok podľahol obyvateľ domova dôchodcov na severnom predmestí Vancouveru.

Predstavitelia štátu Britská Kolumbia už cez víkend informovali, že koronavírusom sú infikovaní dvaja obyvatelia domova dôchodcov na predmestí North Vancouver, už predtým sa nákaza zistila aj u jedného pracovníka tohto zariadenia. V Britskej Kolumbii je potvrdená nákaza u 32 ľudí, v celej Kanade je podľa aktuálnych údajov infikovaných 71 osôb.

Viac o téme: FrancúzskoVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírusFranck Riester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu