Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci prepadli panike: Zaplavili nás falošné správy o zatajovaní koronavírusu, sú to klamstvá šíriace strach!

Celé cvičenie prebehlo pod prísnymi hygienickými opatreniami Zobraziť galériu (3)
Celé cvičenie prebehlo pod prísnymi hygienickými opatreniami (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BRATISLAVA – Antibakteriálne gély sú vybrakované, rúška tiež, a trvanlivé potraviny miznú ako teplé rožky. Slováci prepukli panike zo šírenia nového koronavírusu. V uplynulých 24 hodinách sa zvýšila intenzita šírenia poplašných správ o prvých potvrdených prípadoch nákazy. Nemocnice i rezort zdravotníctva upokojujú, na Slovensku nový koronavírus nebol k dnešnému dňu potvrdený.

Do redakcie Topiek prišlo niekoľko tipov, že v našich nemocniciach sú nakazení pacienti. V ružinovskej nemocnici leží prvý potvrdený pacient s koronavírusom. Nechcú to však zverejňovať pred voľbami, znie jeden z nich. „Na Kramároch je hospitalizovaná pani s koronavírusom. Do médií to pôjde v sobotu po voľbách, aby ľudia šli voliť, stojí v ďalšom. „Koronavírus, Humenné bude v karanténe,“ píše sa v treťom tipe. Klamstvo šíri aj ďalší Slovák. „Z overeného zdroja mám info, že na Slovensku sú dva prípady potvrdené na koronavírus. Ide o Bratislavu. Zamestnanci majú zakázane o tom hovoriť, ak niekomu niečo povedia, hrozí im výpoveď.“

Ani jeden z nich však nie je pravdivý. Ich falošnosť potvrdila Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú patria Nemocnica Ružinov a Nemocnica na Kramároch. „Ani na Kramároch, ani v Ružinove nie je potvrdený koronavírus,“ povedala pre Topky.sk. Koronavírus sa taktiež nepotvrdil u pacienta z Humenného, ktorého hospitalizovali v michalovskej nemocnici.

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici vykonali cvičenie pre prípad nakazenia koronavírusom.
Zobraziť galériu (3)
V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici vykonali cvičenie pre prípad nakazenia koronavírusom.  (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Hoax sa šíri aj na sociálnych sieťach

Polícia prijala viacero snímok obrazovky, ktoré zachytávajú klamlivé tvrdenia. „Viacerí ste nám do správ poslali „screenshoty“ z komunikácií, kde sa objavujú zaručené správy o tom, že koronavírus je už na Slovensku, že sa to celé vo veľkom zamlčuje kvôli parlamentným voľbám, že je na koronavírus uvalené informačné embargo, aby nevznikla panika, a že už existujú zaručené prípady koronavírusu v Bratislave, Trenčíne, Humennom a iných mestách. Opakujeme, že na Slovensku stále NEBOL potvrdený ani jeden prípad. Takého informácie sú HOAXOM, a ich šírenie môže mať trestnoprávny následok,“ informovali muži zákona.

Ministerstvo zdravotníctva: Šírenie poplašnej správy je trestný čin

Situáciu upokojuje aj rezort zdravotníctva. Ministerstvo uviedlo, že v uplynulých 24 hodinách sa zvýšila intenzita "zaručených správ" o potvrdenom prvom ochorení COVID-19 (koronavírus) na Slovensku. „Upozorňujeme, že šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin. Na Slovensku je aktuálne 113 vzoriek preverených s výsledkom NEGATÍVNY,“ zdôraznil rezort.

Ministerstvo zdravotníctva je ihneď informované o výsledkoch od kolegov z Úradu verejného zdravotníctva SR. „V nadväznosti na to ide okamžitá informácia verejnosti prostredníctvom médií a profilu MZ SR na Facebooku,“ dodal rezort.

Slováci prepadli panike: Zaplavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Viac o téme: SlovenskoNákazaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu