Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Máte problémy zaspať? Použite techniku 4-7-8, nespavci si ju nevedia vynachváliť

Zobraziť galériu (2)

TUCSON - Neschopnosť zaspať vie byť niekedy poriadne frustrujúca, najmä vtedy, keď musíme na druhý deň skoro vstávať. Riešením tohto problému môže byť aj metóda 4-7-8 zameraná na zmenu dýchania. Má veľmi dobré ohlasy, veľa ľudí, ktorí ju vyskúšali, si ju nevie vynachváliť.

Príčin nespavosti je mnoho. Ak je dlhodobá, môže vyústiť do vážnych zdravotných následkov. Unavení a vyčerpaní ľudia skúšajú rôzne triky, len aby boli schopní zaspať. Počítajú napríklad ovečky, kupujú si voňavé vankúšiky alebo počúvajú upokojujúcu hudbu.

V poslednom období sa však čoraz častejšie hovorí o metóde 4-7-8 založenej na zmene dýchania, ktorá vám pomôže zaspať. Zo strany verejnosti je pozitívne hodnotená. Väčšina ľudí, ktorí ju už vyskúšali, tvrdí, že dokážu vďake nej zaspať do jednej minúty. 

Máte problémy zaspať? Použite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Andrew Weil z Univerzity v Arizone vysvetlil, že ide o techniku dýchania prevzatú od indických jogínov, ktorí ju používajú počas svojich meditačných praktík. "Je to najlepšia metóda, ktorá vás uvedie do spánku, ak sa zobudíte uprostred noci alebo nemôžete zaspať," hovorí.

Technika spočíva v tom, že sa počas štyroch sekúnd nadýchnete nosom, potom zadržíte dych na sedem sekúnd a pomaly sa vydýchavate ďalších osem sekúnd. Všetko treba zopakovať, až kým nezaspíte. Metódu odporúčajú aj ľuďom, ktorí potrebujú odľahčiť unavenú myseľ, prekonať úzkosť či ovládať hnev, pretože upokojuje srdcový rytmus.

Budíte sa často v noci zo spánku? Veľký pozor, možno trpíte týmito vážnymi ochoreniami

"Určenie rytmu dýchania udáva tempo nervovému systému a vy ho ovládate," dodáva Weil, podľa ktorého po pravidelnom tréningu časom určite spozorujete na svojom tele pozitívne zmeny. Za účelom získania lepších výsledkov odborník odporúča používať túto techniku dvakrát denne. Ak s ňou iba začínate, môžete ju vyskúšať štyrikrát, nie však viac. Ľahko sa totiž môže stať, že zaspíte v okamihu, v ktorom je to nevhodné. 

Viac o téme: SpánokNespavosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu