Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko zaviedlo opatrenia na boj s koronavírusom: Lekári preverovali už štyri podozrenia!

Nebezpečný koronavírus desí aj Slovákov, hlavný hygienik SR však verejnosť ubezpečuje Zobraziť galériu (6)
Nebezpečný koronavírus desí aj Slovákov, hlavný hygienik SR však verejnosť ubezpečuje (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

BRATISLAVA - Celý svet desí rýchlo sa šíriaci nebezpečný koronavírus. Vyžiadal si už vyše sto obetí, v Číne je ďalších 4500 ľudí preukázateľne infikovaných a potvrdené prípady sú aj blízko našej krajiny. Slovensko prijíma vzhľadom k hrozbe koronavírusu opatrenia, informuje o tom polícia SR na sociálnej sieti. Verejnosť ubezpečuje aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

"Do dnešného dňa nebol na našom území potvrdený prípad nového koronavírusu," informuje polícia. Ako ďalej dodáva, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky doteraz zaznamenali štyri podozrenia na ochorenie spôsobené novým koronavírusom, pričom v jednom prípade bol výsledok negatívny.

Koronavírus na Slovensku nebol potvrdený u žiadnej osoby. Výsledky laboratórnych vyšetrení u zvyšných troch osôb s podozrením na ochorenie boli negatívne. Povedal to predseda vlády, poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR, Peter Pellegrini (Smer-SD). „Nový koronavírus 2019-nCoV nebol k 28. januáru potvrdený u žiadnej osoby na Slovensku. Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na ochorenie spôsobené novým koronavírusom boli negatívne," uviedol Pellegrini.

V najbližších dňoch sa vykonajú cvičenia na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave a hraničných priechodoch v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. Cvičeniami prejde aj osem krajských nemocníc za účasti záchranárskych zložiek so zameraním sa na špeciálnu izoláciu a hospitalizáciu pacienta. V prípade, že sa situácia s výskytom nového koronavírusu v Európe zhorší, môžu sa zaviesť náhodné kontroly na bratislavskom letisku.

Hlavný hygienik ubezpečuje verejnosť

Hlavný hygienik SR Ján Mikas tiež uisťuje verejnosť. "Epidemiologickú situáciu podrobne sledujeme a priebežne o aktuálnej situácii informujeme kľúčové rezorty, regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR a odbornú i laickú verejnosť," ubezpečuje podľa polície s tým, že "informácie zverejňujú na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR a na sociálnych sieťach."

Ján Mikas
Zobraziť galériu (6)
Ján Mikas  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Nový koronavírus 2019-nCOV spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas ochorenia je 14 dní. 

Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby. Laboratórnu diagnostiku zabezpečuje Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave v spolupráci s Virologickým inštitútom na Charité univerzite medicíny v Berlíne,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V prípade otázok sa môžete obrátiť na Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Ten zriaďuje k otázkam verejnosti týkajúcim sa nového koronavírusu Call centrum s nepretržitou prevádzkou. Ľudia môžu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk ako aj na telefónnom čísle 0917 222 682. Linka začne fungovať v pondelok od 15.30 h. "Verejnosti budú poskytnuté informácie k aktuálnej situácii vo výskyte nového koronavírusu či odporúčania pre osoby, ktoré sa nachádzajú, respektíve sa vrátili z oblastí, kde sa výskyt nového koronavírusu potvrdil," dodáva ÚVZ SR na svojej webovej stránke.

Premiér vyzýva občanov, aby nepanikárili

„Aktuálne na Slovensku prebieha chrípková sezóna a ľudia chorľavejú na chrípku," povedal premiér Peter Pellegrini, ktorý zároveň vyzýva občanov, aby nepanikárili v prípade, že sa u nich objavia príznaky ako kašeľ, teplota, respektíve horúčka či dýchavičnosť. "Hoci ide o príznaky ochorenia, ktoré môžu byť spôsobené aj novým koronavírusom, ide hlavne o príznaky klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky," dodáva Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie. Samozrejme treba kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Rizikovým skupinám populácie zároveň odporúčam očkovanie proti chrípke,“ uzatvára Pellegrini. Informuje o tom ÚVZ SR na webovej stránke.

Premiér po pondelkovom (27. 1.) zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva deklaroval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných prechodoch, ale aj v nemocniciach. Verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia.

Ministerstvo zdravotníctva súhlasí s premiérom

Hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová pripomína, že ochorenie sa prejavuje horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, ochorenie môže prerásť až do zápalu pľúc. "V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike," podotkla Eliášová.

"V súvislosti s novým koronavírusom bude Úrad verejného zdravotníctva SR priebežne aktualizovať vydávané informácie a poskytovať ich odbornej i laickej verejnosti," uviedla Eliášová.

V Bratislave dochádzajú v lekárňach rúška

Včera sa malo v Bratislave predať až 90% zásob rúšok v jednej z najväčších lekární na Kramároch. Informuje o tom Michal na sociálnej sieti s tým, že sa nikdy v jedeň deň toľko nepredalo. Na niektorých ambulanciach má byť pripnutý aj zoznam o tom, že ak boli pacienti posledných 14 dní vycestovaní a majú teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia, ihneď sa majú hlásiť v ambulancii.

Slovensko zaviedlo opatrenia na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Peter)

V Košiciach vylúčili testami koronavírus u pacientky, ktorá prišla z Číny

Koronavírus u pacientky v Košiciach, ktorá prišla z Číny a objavili sa u nej virotické príznaky, vylúčili. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ivana Vaněková.

Spresnila, že mladú pacientku prijali na klinike infektológie a cestovnej medicíny 21. januára. „Uviedla, že bola v zahraničí v meste Wu-chan. Po celý čas bola v stabilizovanom stave, izolovaná a bol jej potvrdený vírus chrípky typu B, na ktorý bola liečená,“ spresnila Vaněková v tým, že vzhľadom na cestovateľskú anamnézu boli jej vzorky odoslané na vyšetrenie koronavírusu. „Testy tento vírus vylúčili. Jej klinické príznaky sú už negatívne, včera (27. 1.) bola prepustená do domácej liečby,“ dodala.

Ak sa človek vráti z cesty v postihnutej oblasti a nemá zdravotné ťažkosti, podľa jej slov nie je potrebné žiadne preventívne vyšetrenie. „Ak však zdravotné ťažkosti má, mal by ísť najskôr za svojím praktickým lekárom, ktorý posúdi zdravotný stav, a v prípade podozrenia pošle pacienta na infektologické pracovisko,“ pripomenula.

Viac o téme: KoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaPolícia SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu