Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko má novú vládu: Staronový šéf diplomacie Lavrov začína pôsobenie kritikou

Vladimir Putin podpísal dekrét o zložení novej vlády. Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin podpísal dekrét o zložení novej vlády. (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v utorok dekrét o zložení novej vlády. Svoje posty si okrem iných udržali aj doterajší minister obrany Sergej Šojgu a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informovali ruské agentúry.

Agentúra Interfax uviedla, že Anton Siluanov zostane aj naďalej ministrom financií, Denis Manturov ministrom priemyslu a obchodu, Jevgenij Ditrich ministrom dopravy a Vladimir Kolokoľcev ministrom vnútra. Svoj post si zachová aj doterajší minister energetiky Alexandr Novak, minister prírodných zdrojov a ekológie Dmitrij Kobylkin, minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev a minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev.

Novým šéfom rezortu rozvoja digitálnych technológií, komunikácií a masovej komunikácie sa stal šéf štátnej telekomunikačnej spoločnosti Rostelekom Maxim Rešetnikov a na post ministra spravodlivosti nastúpi Konstantin Čujčenko. Novým členom vlády bude aj Sergej Kravcov, doterajší šéf úradu pre dohľad nad kvalitou potravín (Rospotrebnadzor), ktorý nastúpi na post ministra osvety. Novou hlavou rezortu výskumu a vyššieho vzdelávania sa stane Valerij Faľkov.

Deväť podpredsedov vlády

Za nového prvého podpredsedu vlády Putin vymenoval Andreja Belousova - doterajšieho poradcu hlavy štátu pre ekonomické otázky. V novej vláde by podľa agentúry TASS malo celkovo zasadnúť deväť podpredsedov vlády. Ruský prezident podpísal 16. januára výnos, ktorým za predsedu ruskej vlády vymenoval Michaila Mišustina. Mišustin sa stal premiérom deň po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav, v ktorom navrhol rad zmien a dodatkov do ústavy Ruskej federácie.

Podľa Putinovej predstavy by tieto zmeny mali viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády pri súčasnom zachovaní Ruska ako silnej prezidentskej republiky. Nové právomoci by mal získať aj parlament. Krátko po oznámení týchto Putinových zámerov podal premiér Dmitrij Medvedev demisiu. Odstúpila aj jeho vláda.

Rusko má novú vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

Ruský premiér vyzýva členov novej vlády

Ruský premiér Michail Mišustin vyzval v utorok členov novej vlády, aby nikdy nezabúdali na dôveru, ktorú do nich vložili prezident a ruský ľud, napísala agentúra TASS."Chcem vám všetkým pogratulovať k vašim novým postom a zaželať vám úspech," uviedol Mišustin. Premiér na prvom zasadnutí vlády, ktoré sa konalo krátko po tom, čo novým členom kabinetu zagratuloval aj ruský prezident Vladimir Putin, ministrov vyzval, aby "na všetkých úrovniach svojej práce" uvažovali nad tým, ako "nesklamať dôveru prezidenta a nášho ľudu".

Rusko má novú vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Lavrov komentuje plány NATO

 

Plán NATO vyhlásiť vesmír a kybernetický priestor za svoje operačné oblasti podrýva globálny systém strategickej stability, uviedol v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti. "Vidíme kroky zamerané na zvýšenie napätia v oblasti strategickej stability a jadrových zbraní... NATO okrem toho iniciuje dosť nebezpečnú hru, vyhlasuje vesmír a kyberpriestor za svoje operačné oblasti," uviedol Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa Lavrova sú niektorí ľudia na Západe "ešte stále vedení ani nie včerajšou logikou, ale predvčerajšou logikou v snahe získať späť svoje bývalé globálne dominantné postavenie, pričom podnikajú čoraz agresívnejšie kroky". "Chcel by som poukázať na situáciu v oblasti globálnej strategickej stability, ktorá v súčasnosti čelí útoku," pokračoval Lavrov. Američania podľa neho zničili dve z troch významných zmlúv - Zmluvu o obmedzení protiraketovej obrany (ABM) a Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), zatiaľ čo budúcnosť novej Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (New START/SNV-III), "ktorá je posledným nástrojom v oblasti strategickej stability, zostáva nejasná".

Rusko má novú vládu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Vzájomné obviňovanie

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že Moskva poslala Spojeným štátom svoje návrhy na rozšírenie tejto zmluvy a že šéf Kremľa Vladimir Putin zopakoval, že návrhy na predĺženie platnosti zmluvy sú stále aktuálne. "Doposiaľ neprišla žiadna odpoveď," dodal ruský minister zahraničných vecí. Zmluva New START/SNV-III bola Moskvou a Washingtonom uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Dokument bude platiť do 5. februára 2021. Podľa dohody môže byť jeho platnosť predĺžená o päť rokov.

Rusko a Spojené štáty vlani vo februári odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Stalo sa tak po tom, ako sa vzájomne obvinili z jej porušovania. Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko ešte v roku 2015 zlúčilo niekoľko zložiek svojej armády v do vzdušno-kozmických síl. Minister obrany Sergej Šojgu vtedy označil reorganizáciu za "optimálny spôsob, ako vylepšiť systém vzdušno-kozmickej obrany štátu".

Je nevyhnutné spoliehať sa na historické fakty

Rusko je otvorené zverejneniu archívnych materiálov týkajúcich sa druhej svetovej vojny. Na zasadaní Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti (RSMD) to v utorok vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa Lavrova je pre človeka v jeho prístupe k dejinám druhej svetovej vojny nevyhnutné spoliehať sa na skutočné historické fakty a archívne materiály. "Rusko je bezprecedentne otvorené zverejneniu svojich archívnych materiálov a oboznámeniu širokej verejnosti s nimi," povedal šéf ruskej diplomacie, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

Lavrov tiež poukázal na to, že niektoré krajiny sa negatívne vyjadrili k prípravám osláv 75. výročia víťazstva nad nacizmom."Táto záležitosť bude v nadchádzajúcom roku veľmi dôležitá pre akademickú i praktickú prácu RSMD. Zamestnáme celý odborný a analytický potenciál Rady s cieľom predísť spolitizovaniu tejto záležitosti a ponechať dejiny na historikov. Zároveň sa tak chceme vyhnúť pokusom o prepisovanie dejín druhej svetovej vojny a jej výsledkov - nedovoliť, aby niekto znevažoval jej hrdinov, osloboditeľov Európy," zdôraznil Lavrov.

Niekoľko západných krajín začalo kritizovať úlohu Ruska v druhej svetovej vojne pred blížiacim sa 75. výročím víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne, resp. na východnom fronte (1941-1945). Menovite parlamenty Poľska a Lotyšska schválili rezolúcie, ktoré kladú nacistickému Nemecku a Sovietskemu zväzu rovnakú zodpovednosť za vypuknutie druhej svetovej vojny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí prízvukovalo, že výsledky tohto globálneho konfliktu boli doložené na Norimberskom procese a nemožno ich meniť.

Viac o téme: VládaRuskoNATOVladimir PutinSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu