Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci sú zdesení z toho, čo začalo rásť na Mount Evereste: Hrozí katastrofa

Základný kemp, cesta na Mount Everest Zobraziť galériu (2)
Základný kemp, cesta na Mount Everest (Zdroj: SITA)

CORNWALL - Okolo Mount Everestu sa rozrástli kríky a trávy, ktoré by mohli zapríčiniť povodeň. O zvýšenej vegetácii v tejto oblasti experti vedia už dlhšie. Zatiaľ nie je potvrdené, či skutočne spôsobia záplavy. Podľa vedcov však vegetácia absorbuje viac svetla a ohrieva pôdu, čím dochádza k otepľovaniu regiónu.

Vplyv malej, no významnej vegetácie medzi oblasťou stromov a oblasťou snehu môže vyústiť do záplav v Himalájach a na Mount Evereste, tvrdia vedci. O zvýšenom výskyte vegetácie sa dozvedeli prostredníctvom satelitov. Kríky a tráva údajne rastú v najvyššej zóne umožňujúcej rast rastlín, takzvanej subnivalenčnej zóne.

Vedci z Exeterskej univerzity študovali snímky z rokov 1993 až 2018, ktoré poskytol satelit Landsat od NASA. Himalájske jazerá sa od začiatku storočia roztápajú dvojnásobne rýchlejšie než kedykoľvek predtým, za posledné štyri desaťročia z nich zmizla viac ako štvrtina ľadu. Výskum naznačil, že ekosystémy jazier sú vysoko citlivé na zmeny vegetácie. 

Vedci sú zdesení z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Je dôležité monitorovať a porozumieť stratám ľadu vo všetkých horských systémoch. Subnivalenčné ekosystémy pokrývajú oveľa väčšiu oblasť než trvalý sneh a ľad, vieme o nich len veľmi málo," uviedla Karen Andersonová z Inštitútu životného prostredia a trvalej udržateľnosti v anglickom Cornwalle. 

Tretí najväčší ľadovec na svete sa topí vražedne rýchlo, vedci bijú na poplach: Ovplyvní to aj Európu

Zatiaľ nie je známe, ako by vegetácia mohla ovplyvniť roztápanie ľadu. Štúdie ale naznačujú, že kríky a tráva absorbujú viac svetla a ohrievajú okolitú pôdu, čím dochádza k rapídnemu otepľovaniu. "Bola by to zlá správa pre Himaláje. Subnivalenčná zóna je miestom, kde sa drží sezónny sneh a ak bude príliš teplo, hrozí, že sa zvýši rýchlosť topenia a následne záplav," dodala vedkyňa. 

Viac o téme: VegetáciaMount everestHimalájeTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu