Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zostrelenie ukrajinského lietadla je obrovská tragédia, povedal Rúhání

Hassan Rúhání Zobraziť galériu (2)
Hassan Rúhání (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril v sobotu v mene svojej krajiny "hlbokú ľútosť" nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu". Informovala o tom agentúra AFP.

"'Ozbrojené sily' po internom vyšetrovaní dospeli k záveru, že strašnú haváriu ukrajinského lietadla a smrť 176 nevinných ľudí spôsobili rakety vypálené v dôsledku ľudskej chyby," napísal Rúhání na Twitteri. Dodal, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom "identifikovať a stíhať túto tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Irán v sobotu priznal, že "neúmyselne" zostrelil ukrajinské dopravné lietadlo. Podľa vyhlásenia, z ktorého citovali štátne médiá, sa lietadlo omylom považovalo za "nepriateľský cieľ" po tom, ako zmenilo smer k "citlivému vojenskému stredisku" iránskych revolučných gárd. Podľa príslušného vyhlásenia boli v tom čase Iránci "v stave najvyššej pohotovosti". Agentúra AP pripomenula, že krajina má napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

Zostrelenie ukrajinského lietadla je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zostrelenie lietadla spôsobila "ľudská chyba". Teherán sa za tragédiu ospravedlnil s tým, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto "chybám" v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané. Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil.

Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, najmenej 57 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. Kanadská vláda pôvodne oznámila, že pri nehode zahynulo 63 jej občanov. Spojené štáty a Kanada tvrdili, že podľa špionážnych informácií Irán zasiahol Boeing 737-800 leteckej spoločnosti UIA raketou, zrejme omylom. Teherán toto tvrdenie niekoľko dní odmietal.

Viac o téme: LietadloZostrelenieIránUkrajinaTeheránHassan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu