Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci spomínajú na zosnulých blízkych: FOTO Policajti dohliadajú na bezpečnosť, smutné osudy ich kolegov

Policajti si uctili pamiatku svojich zosnulých kolegov. Zobraziť galériu (8)
Policajti si uctili pamiatku svojich zosnulých kolegov. (Zdroj: FB/Polícia SR)

BRATISLAVA – Katolícka cirkev si v piatok 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Na sobotu 2. novembra pripadá Pamiatka zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky. Oba dni charakterizujú spomienky na tých, ktorí už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych a ich zdobenie kvetmi. Pamiatku zosnulých si uctili aj policajti, ktorí prišli o kolegov.

Marcelovo srdce sa pred dvoma rokmi navždy zastavilo

Od smrti nadporučíka Marcela Skyba uplynuli viac ako dva roky. Policajt zahynul krátko po vykonaní nočného služobného zákroku, pri ktorom s kolegami zadržali muža podozrivého z trestnej činnosti. Keď sa vrátili späť na oddelenie, Marcel skolaboval. „Jeden zo zasahujúcich policajtov a náš dlhoročný kolega Marcel Skyba začal po príchode do kancelárie pociťovať slabosť a únavu. Po pár minútach skolaboval svojim kolegom priamo pred očami. Napriek okamžitej prvej pomoci, ktorú mu kolegovia ihneď poskytli a o chvíľu aj záchranári, Marcelov život sa nepodarilo zachrániť,“ napísali vtedy policajti.

Policajt Marcel Skyba zomrel
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Polícia SR/Trenčiansky kraj)

Marcel sa na onen svet pobral priskoro. Mal iba 46 rokov a veľké plány do budúcnosti. „Chýba svojej manželke Danke, deťom - synovi Majovi, dcérke Veronke, ktoré boli pre neho všetkým, rodičom, bratovi a celej rodine. Chýba však aj nám všetkým, čo sme ho poznali. Marcel, nezabúdame na Teba,“ smútila jeho kolegovia.

Od popravy dvoch košických policajtov prešlo 24 rokov

Piatok 20. januára 1995 sa nezmazateľne zapísal do histórie polície a ostane v pamäti všetkých predstaviteľov zákona, najviac však policajtov z Košíc.

Policajti Ľubomír Palacký a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

„V tento deň boli v priamom výkone služby na Adlerovej ulici v Košiciach brutálne zavraždení dvaja naši kolegovia, priatelia, kamaráti - Ľubomír Palacký a Ladislav Nistor,“ uviedli košickí policajti. Tí na svojich kolegov nikdy nezabudnú.

Policajti Ľubomír Palacký a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

„Uplynulo 24 rokov od ich tragickej smrti, no my nezabúdame. Riaditeľ Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach plk. Ing. Oto Molnár s kolegami si tak, ako po ostatné roky, prišiel uctiť pamiatku na našich kolegov,“ dodali.

Na bezpečnosť v okolí cintorínov dohliada polícia

Správcovia cintorínov zvýšili v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých a Dušičiek bezpečnostné opatrenia. Organizácia Marianum, ktorá má na starosti správu cintorínov a krematórií v Bratislave, oslovila na spoluprácu počas sviatkov mestskú aj štátnu políciu. Informoval o tom riaditeľ Marianum Radoslav Vavruš.

„Osobitnú pozornosť budú policajti venovať miestam so zvýšeným pohybom osôb v okolí cintorínov, odstavných plôch, parkovísk a komunikácií v okolí cintorínov. Posilnené budú aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok najmä v okolí cintorínov,“ uviedol Michal Szeiff z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Časozberné video z najväčšieho cintorína v Prešove (1.11.2019.)

Organizácia Marianum odporúča, aby si návštevníci najmä v období Dušičiek nenosili so sebou na cintorín žiadne drahocenné predmety, ktoré by mohli prilákať pozornosť potenciálnych zlodejov. „V prípade, že sa návštevník cintorína stane svedkom potenciálneho trestného činu, odporúčame urýchlene kontaktovať príslušný orgán konajúci v predmetnej veci,” upozornil Vavruš.

Snímka z Ondrejského cintorína počas sviatku Všetkých svätých v Bratislave 1.11.2019.
Zobraziť galériu (8)
Snímka z Ondrejského cintorína počas sviatku Všetkých svätých v Bratislave 1.11.2019.  (Zdroj: FB/Dano Veselský)

Polícia tiež upozorňuje, aby návštevníci cintorínov venovali zvýšenú pozornosť svojej taške, peňaženke a dokladom. „Kabelku alebo tašku nenechávajte voľne položené, nenechávajte si doklady a peňaženku v zadnom vrecku nohavíc, a ak je to možné, nenoste so sebou veľkú hotovosť,“ doplnil Szeiff.

Začiatok novembra charakterizuje najmä spomienka na zosnulých

Na Slovensku je 1. november od roku 1994 dňom pracovného pokoja. Cirkev a veriaci si v tento deň spomínajú a modlia sa za všetkých svätých, ale aj za predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným a čestným životom a vedeli sa obetovať za iných. Cirkev oddávna spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie. Duchovní zvyčajne pripomínajú, že tento deň má byť dňom radosti a nádeje, nie strachu či smútku.

Počas Sviatku všetkých svätých sa okrem svätých omší v kostoloch môžu konať na cintorínoch omše a pobožnosti za zosnulých.

Na snímke hrob Alexandra Dubčeka na Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave vo sviatok Všetkých svätých 1.11.2019.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke hrob Alexandra Dubčeka na Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave vo sviatok Všetkých svätých 1.11.2019.  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Sviatok všetkých svätých sa prvýkrát slávil v Ríme 13. mája 609, keď pápež Bonifác IV. prebral od cisára Fokasa pohanský chrám všetkých Bohov, tzv. Panteón a zasvätil ho Panne Márii a všetkým svätým mučeníkom. Neskôr pápež Gregor III. (731 - 744) zmenil slávenie všetkých svätých z 13. mája na 1. novembra, keď v Bazilike sv. Petra slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých.

Na snímke pomník slovenského hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského s rodinou počas sviatku Všetkých svätých na cintoríne na ulici Terézie Vansovej v Trnave v piatok 1.11.2019.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke pomník slovenského hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského s rodinou počas sviatku Všetkých svätých na cintoríne na ulici Terézie Vansovej v Trnave v piatok 1.11.2019.  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Pamiatku zosnulých zaviedol v roku 998 opát Odilo v benediktínskom kláštore Cluny. Prvého novembra večer začali vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť veľkú zádušnú omšu. Tento zvyk sa čoskoro rozšíril v celej západnej cirkvi. Na znak nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva ľudia na cintorínoch zapaľujú sviečky.

Viac o téme: DušičkyPolicajtiVšetkých svätýchCintoríny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu