Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Tatrách zahynul člen horskej služby: Smutný odkaz kolegov, pre Petra bola prvoradá pomoc druhým

Petrov život vyhasol na horách.
Petrov život vyhasol na horách. (Zdroj: Reprofoto:ths-dz.sk)

VYSOKÉ TATRY - V piatok došlo vo Vysokých Tatrách k obrovskej tragédii. Horská záchranná služba informovala, že o život prišiel 44-ročný horolezec. Pri prvom zlaňovaní ostal visieť v lane, nejavil známky života. Napriek snahe všetkých, sa ho nepodarilo zachrániť.

O dva dni neskôr zverejnila Tatranská horská záchranná služba - dobrovoľný zbor na svojom webe smutný odkaz. Na horách totiž prišli o jedného zo svojich radov. "Tragická nehoda, ku ktorej došlo v piatok, 25.10.2019, pri horolezeckom výstupe na Žabom koni vo Vysokých Tatrách, a pri ktorej zahynul náš kolega Peter Zábojník, hlboko otriasla každým z nás," napísali na úvod.

Petrov život vyhasol na
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Reprofoto:ths-dz.sk)

Čo bolo príčinou tragédie nie je známe. "Tragédia je pre nás o to nepochopiteľnejšia, že Peter patril k najvýkonnejším, najskúsenejším a najzodpovednejším členom Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru. Ako člen metodickej komisie THS – DZ vždy viedol  členov k zodpovednému správaniu sa v horách a k tomu, aby znižovali riziko na minimum," priznali.

Prečítajte si aj: Turistika v Tatrách sa skončila tragédiou: Manžel chcel pomôcť svojej láske, napokon zahynul on sám

Peter mal podľa jeho kolegov skúsenosti nielen z Vysokých Tatier, ale aj zo zahraničných hôr. Išlo o vynikajúceho lyžiara a horolezca. V minulosti absolvoval náročné výstupy. "Pomoc druhým bola pre neho samozrejmosťou a nikdy ju nebral ako povinnosť, ale ako prirodzené ľudské poslanie. V Petrovi odchádza od nás nielen náš kolega, ale aj kamarát a priateľ," dodali. Petrovej manželke a trom deťom zároveň vyjadrili úprimnú sústrasť.

Priebeh záchrannej akcie

K nešťastiu došlo počas hrebeňovej túry na Žabí kôň. Keď horolezci videli, čo sa deje, okamžite zahájili kardiopulmonálnu resuscitáciu. "Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka jedného záchranára HZS a smerovali do Mengusovskej doliny. Pri Žabích plesách vyložili lekára VZZS a so záchranárom HZS smerovali na hrebeň, kde bol vypustený z navijaka k pacientovi," opísala HZS na sociálnej sieti.

Žiaľ, aj napriek snahe všetkým mala udalosť napokon smutný koniec. Telo nebohého transportovali do Starého Smokovca.

Viac o téme: NehodaSmrťVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu