Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gigantické protesty v Hongkongu neutíchajú: Rozširujú sa aj do ďalších častí mesta

Desaťtisíce demonštrantov vyšli do ulíc Hongkongu Zobraziť galériu (3)
Desaťtisíce demonštrantov vyšli do ulíc Hongkongu (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

HONGKONG - Prodemokratické protesty v Hongkongu sa v pondelok rozšírili do ďalších častí mesta, kde došlo k viacerým potýčkam medzi demonštrantami a miestnou poriadkovou políciu. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová medzitým varovala pred "mestom na pokraji veľmi vážnej situácie". Informovala o tom agentúra AFP.

V poradí už tretia noc násilných stretov medzi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami sa v Hongkongu začala po tom, ako generálny štrajk cez deň ochromil dopravu v tomto dôležitom finančnom centre. Aktivisti v priebehu dňa narušili počas dopravnej špičky premávku prímestských vlakov, na viacerých miestach organizovali demonštrácie, obliehali policajné stanice a strieľali tehly z prakov na budovu parlamentu, zatiaľ čo generálny štrajk ochromil leteckú dopravu na jednom z najfrekventovanejších letísk na svete. 

Polícia medzitým zakročila proti demonštrantom slzotvorným plynom na 11 miestach, v snahe potlačiť množiace sa akcie protestu. K najnásilnejším potýčkam došlo pred budovou miestneho parlamentu, ktorý protestujúci ostreľovali tehlami z veľkých prakov. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v tejto súvislosti vyhlásila, že demonštranti sa snažia dostať mesto "na pokraj veľmi nebezpečnej situácie".

Gigantické protesty v Hongkongu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Predstavitelia polície vyhlásili, že od 9. júna, kedy sa v oblasti začali protesty, použili viac než 1000 nádob so slzotvorným plynom a 160 gumových projektilov, pričom zadržaných bolo 160 osôb a zranenia utrpelo 139 príslušníkov polície. Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, je už deviaty týždeň dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. 

Protesty neutíchli ani po tom, čo Lamová vyhlásila tento zákon za "mŕtvy". Demonštranti medzičasom od miestnej vlády žiadajú aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

Čína varovala protestujúcich, aby sa nezahrávali s ohňom

Čína varovala v utorok protestujúcich v Hongkongu, aby nepodceňovali "ohromnú silu ústrednej vlády" v Pekingu. Informovala o tom agentúra AFP. "Kto sa zahráva s ohňom, ten sa spáli," povedal na tlačovej konferencii v Pekingu Jang Kuang, hovorca čínskeho vládneho úradu pre záležitosti Hongkongu a Macaa.

Desaťtisíce demonštrantov vyšli v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, je už deviaty týždeň dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. 

Počas pondelňajších protestov zadržali takmer 150 ľudí

Polícia v Hongkongu v utorok oznámila, že počas pondelňajších masových protestov a nepokojov zadržala 148 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. "Počas včerajšej operácie zadržala polícia 148 ľudí, z toho 95 mužov a 53 žien vo veku 13 až 63 rokov," uviedol na tlačovej konferencii predstaviteľ hongkonskej polície John Tse.

Prodemokratické protesty v Hongkongu pokračovali v pondelok vo viacerých častiach mesta a došlo pri nich k celému radu potýčok medzi demonštrantami a miestnou poriadkovou políciou. Tá na 11 miestach použila proti protestujúcim slzotvorný plyn. K najnásilnejším potýčkam došlo pred budovou miestneho parlamentu, ktorý protestujúci ostreľovali tehlami z veľkých prakov.

Viac o téme: ZásahProtestyDemonštrácieRozšíreniePolícia Hongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu