Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Správkyňa Hongkongu s upozornením: Krajine hrozí ekonomický pokles, vylúčila ústupky

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová
Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

HONGKONG - Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v piatok varovala, že dva mesiace prodemokratických demonštrácií spôsobujú v meste ekonomický chaos, ale vylúčila podniknutie ústupkov na "umlčanie násilných protestov".

Líderka po stretnutí s poprednými podnikateľmi nečakane oznámila tlačovú konferenciu, pričom demonštranti sa v piatok zhromaždili na letisku na ďalšej protestnej akcii. Protestné hnutie tak vstupuje už do tretieho mesiaca, pripomenula tlačová agentúra AFP. Práve Lamovej podpora pre návrh zákona, umožňujúceho vydávanie hongkonských obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny, vyvolala krízu.

Lamová však teraz upozornila, že ekonomické dôsledky nepokojov môžu byť horšie než dôsledky epidémie vírusového ochorenia SARS v roku 2003 v tejto finančnej metropole. "(Ekonomický) Pokles prišiel tentoraz veľmi rýchlo. Niekto to opísal ako valiacu sa cunami," uviedla Lamová. "V porovnaní s ekonomickým poklesom spôsobeným epidémiou SARS, ktorý sme v minulosti zvládli, dokonca aj v porovnaní s ekonomickou krízou (z roku 2008) je tentoraz situácia oveľa vážnejšia," dodala.

"Inými slovami, ekonomické zotavovanie bude trvať veľmi dlho," spresnila. Hoci Lamová je u mnohých prodemokratických aktivistov nenávidenou osobou, jej výroky sú rovnaké ako obavy vyjadrené súkromným sektorom a obzvlášť turistickým priemyslom. Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific upozornila, že rezervácie letov poklesli, cestovné kancelárie hlásili pokles hromadných zájazdov až o 50 percent a rada pre turizmus hlásila dvojciferný pokles v počte návštevníkov v druhej polovici júla.

Protestujúci pokračujú v zhromaždeniach takmer denne, aj napriek čoraz násilnejším zrážkam s políciou, ktoré zapríčinili, že niekoľko krajín vydalo pre svojich občanov varovania pred cestou do Hongkongu. V piatok tisíce prodemokratických protestujúcich uskutočnili okupačnú akciu na letisku, aby sprostredkovali svoje posolstvo aj prichádzajúcim návštevníkom. Lamová však vylúčila, že splní požiadavky protestujúcich, medzi ktorými je tiež výzva na priame voľby správcu mesta. Toho v súčasnosti vyberá Peking.

"Pokiaľ ide o politické riešenie, nemyslím si, že by sme mali urobiť nejaké ústupky, aby sme upokojili násilné protesty," povedala. "Mali by sme urobiť to, čo je pre Hongkong správne. A v tejto chvíli je pre Hongkong správne... zastaviť násilie a povedať 'nie' chaotickej situácii, ktorú Hongkong zažíva v posledných týždňoch, nech sa už môžeme pohnúť ďalej," vysvetlila svoj postoj.

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, je už deviaty týždeň dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Protesty neutíchli ani po tom, čo Lamová vyhlásila tento návrh zákona za "mŕtvy". Demonštranti medzičasom od miestnej vlády žiadajú aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

Viac o téme: DemonštrácieHongkongCarrie Lamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu