Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zákerná infekcia zabíja: Vedci bijú na poplach, môžete sa nakaziť aj vy, šíri sa i kýchaním

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Essexe zaznamenali minimálne 32 prípadov epidemickej infekcie, ktorú spôsobuje invazívny streptokok skupiny A. Približne tretina pacientov s touto diagnózou umrela. Návšteva lekára preto môže zachrániť život, ak spozorujete varovné symptómy.

Baktérie streptokoka skupiny A sa nachádzajú v hrdle a na koži a dokážu prežiť dostatočne dlho na to, aby sa medzi ľuďmi rozšírili prostredníctvom kýchania, bozkávania či kontaktu s pokožkou. Public Health England varovalo, že existuje vysoké riziko ďalších smrteľných nakazení.

Hovorca uviedol, že jeden zo symptómov sú baktérie v rane na tele. „Dávajte pozor na začervenanie okolo vonkajšieho prostredia rany, nadmerné teplo alebo výtok z poranenej oblasti. Medzi ďalšie príznaky patrí horúčka alebo pocit všeobecnej nevoľnosti, únava či strata chuti do jedla,“ prezradil hovorca.

Zákerná infekcia zabíja: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalej dodáva, že sa nemusia prejaviť všetky symptómy, väčšinou sa totiž prejaví len jeden. E Medicine Health uviedlo, že príznakom je aj bolesť hrdla, zväčšené lymfatické uzliny v krku, zväčšené mandle, vyrážky, hnisavé ložiská na mandliach, drobné červené škvrny na podnebí a bolesti hlavy či brucha. Pri prejave akéhokoľvek z vymenovaných symptómov je vhodná okamžitá návšteva lekára.

Zákerná infekcia zabíja: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Národná zdravotnícka organizácia v Essexe úzko spolupracuje s Public Health England a ďalšími partnermi na riešení tohto miestneho incidentu. Boli zavedené ďalšie opatrenia na kontrolu infekcie, aby sa zabránilo jej šíreniu,“ prehlásila Rachel Hearnová, riaditeľka ošetrovateľstva a kvality.


Čítajte aj: Neuveríte, čo všetko dokáže BOZK: Okrem iného nás robí krajšími


Riziko nákazy invazívnym streptokokom skupiny A je pre prevažnú väčšinu ľudí veľmi nízke. Liečba antibiotikami je veľmi účinná, pokiaľ sa lieky nasadia včas. Národná zdravotnícka organizácia v Anglicku sa v súčasnosti zo všetkých síl snaží odstrániť hlavné ohnisko zákernej infekcie.

Viac o téme: InfekciaKožaHrdloBaktérieStreptokok skupiny A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu