Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravidelná konzumácia jogurtu znižuje riziko vzniku vážneho ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ST. LUIS - Pozoruhodné výsledky priniesla štúdia vedcov z Washingtonskej univerzity v americkom St. Luis. Vo svojej záverečnej správe zverejnenej v časopise Gut totiž uvádzajú, že pravidelná konzumácia jogurtov znižuje riziko onkologických ochorení u mužov. Zaujímavé je aj to, že u žien k takémuto zisteniu nedošlo.

Hľadanie súvislosti medzi konzumáciou jogurtov a tvorbou adenómov tvorilo predmet štúdie amerických vedcov. Adenómy sú síce nezhubné nádory, ale majú tendenciu stať sa rakovinotvornými najmä vtedy, ak sa tvoria v hrubom čreve. Fakt, že sa ich tvorbe môžu muži vyhnúť pravidelnou konzumáciou jogurtov, je preto veľmi zaujímavý. Výsledky výskumu sa opierali o závery štúdie Health Professionals Follow-Up Study, do ktorej bolo zapojených 32 600 mužov. Druhú časť tvorili závery z výskumu Nurses' Health Study, ktorá pozorovala viac ako 55 700 žien. Obe z nich sledovali rizikové faktory onkologických ochorení. 

Pravidelná konzumácia jogurtu znižuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetci účastníci absolvovali endoskopiu hrubého čreva v období od roku 1986 až 2012 a každé štyri roky odovzdávali správu o tom, aký je ich jedálniček vrátane informácií týkajúcich sa skonzumovaného jogurtu. Výsledky potvrdili, že muži, ktorí jedli jogurt aspoň dvakrát týždenne, znížili riziko vzniku adenómov o 26 percent v porovnaní s tými, ktorí tento mliečny výrobok nejedli. Vedci sa domnievajú, že probiotiká lactobacillus bulgaricus a streptococcus thermophilus, ktoré sa bežne nachádzajú v jogurte, nielen podporujú imunitný systém, ale aj znižujú množstvo karcinogénov v črevách.

Štúdia priniesla nechutné zistenie: Ľudia každý týždeň nevedomky zjedia tento hnus

V priebehu 26-ročného obdobia štúdie sa adenómy vyvinuli približne u 5800 mužov a 8100 žien. A keď sme už pri ženách, zaujímavosťou je aj fakt, že výsledky nepotvrdili žiadnu súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a vývojom adenómov u žien. "Jogurt je v tomto prípade väčším benefitom pre mužov ako pre ženy. Zabezpečuje im lepšiu priechodnosť čriev," uvádza sa v záverečnej správe. Výsledky štúdie preto otvárajú nové možnosti sledovania dopadu stravovacích návykov medzi pohlaviami.

Viac o téme: JogurtRakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu