Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Návrh na zmenu volebných pravidiel podporuje Sme rodina, proti je SaS a OĽaNO

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Zobraziť galériu (4)
Predseda strany Sme rodina Boris Kollár. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina podporuje zmenu volebných pravidiel z dielne koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. V parlamentnej rozprave k vládnemu návrhu na skrátené legislatívne konanie o týchto zmenách to uviedol líder hnutia Boris Kollár.

Kým strana SaS podľa poslancov Martina Klusa a Ondreja Dostála je proti návrhu a nechce meniť pravidlá len osem mesiacov pred voľbami, Kollár aj poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina návrh obhajujú. Predložený návrh podľa Klusa nespĺňa podmienky nevyhnutné pre spustenie skráteného legislatívneho konania. "Navyše, máme pochybnosti, či je predložený návrh v súlade s Ústavou SR, pretože podľa nášho názoru obmedzuje slobodnú súťaž politických strán a teda aj ústavou zakotvené právo voliť a byť volený. Pravidlá volebnej kampane sa v slušnej a demokratickej krajine nemenia pár mesiacov pred voľbami, navyše skráteným legislatívnym konaním, účelovo na štýl Vladimíra Mečiara v smutných 90-tych rokoch," uviedol Klus. Podpredseda NR SR za Most-Híd Béla Bugár reagoval v pléne, že mnohokrát vo volebnej kampani nie je súťaž názorová, ale súťaž peňazí.

Martin Klus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Kollár tento návrh určite podporí, lebo podľa neho je namierený proti špekulantom. "Ak zákon neprejde, tieto voľby budú najdrahšia, najšpinavšia kampaň, už teraz sa pracuje na špinení politických konkurentov," uviedol Pčolinský. "V čom sú obmedzené tie nové strany? Môžu minúť tri milióny na kampaň. Podmienky budú rovnaké, nevidím, kde by mali byť diskriminované nové strany. Tri a pol milióna eur budú môcť dostať a tri milióny môžu minúť na kampaň," podotkol s tým, že podľa neho je v poriadku, ak sa limity obmedzia. Súhlasí, že koalícia mohla prísť s návrhom skôr, ale na obsahu by sa nič nezmenilo.

Ondrej Dostál hovorí, že zákon môže obmedziť slobodu prejavu. Poslanec Peter Kresák (Most-Híd) odporoval Dostálovi (SaS). "Dopúšťate sa omylu. Volebná kampaň je akákoľvek činnosť strany, za ktorú sa platí úhrada. Ale sloboda prejavu s úhradou nemá nič spoločné. Útočiť na návrh tým, že obmedzuje slobodu prejavu, je nezmysel," adresoval Dostálovi.

Poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO) sa obáva, že koalícia ide na túto zmenu zle. Aj keby mali dobrý argument, otočí sa to proti nim. "Moja žiadosť je, nekonajte v skrátenom legislatívnom konaní. Otvorte sa verejnosti a diskutuje s ľudmi, ktorých sa táto vec týka," dodal v pléne.

Ján Budaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Návrh poslancov koaličných strán SNS, Most-Híd a Smer-SD na novelu zákona o volebnej kampani a zákona o politických stranách a politických hnutiach reaguje na poznatky z aplikácie pravidiel vedenia volebnej kampane vo voľbách vykonaných po nadobudnutí účinnosti zákona o volebnej kampani z roku 2014. "Cieľom tejto právnej úpravy je vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany a politické hnutia súperiace vo voľbách o hlasy voličov. Vo voľbách by sa mali politické strany uchádzať o dôveru voličov predovšetkým svojím programom, politickou činnosťou a cieľmi tejto činnosti; nie len vynakladaním finančných prostriedkov na volebnú kampaň využívaním moderných marketingových nástrojov a obchádzaním ustanoveného limitu na volebnú kampaň prostredníctvom tzv. tretích strán," uvádza sa v dôvodovej správe.

Podľa predkladateľov sa inštitút tretích strán minul svojmu účinku a neplní tie ciele a úlohy, pre ktoré bol do slovenského právneho poriadku zriadený. Podľa návrhu všetky politické strany budú môcť minúť na kampaň najviac tri milióny eur. Politické strany a politické hnutia majú okrem iného aj iné obmedzenia možnosti financovania, limit na volebnú kampaň, zavádzajú sa maximálne členské príspevky a pod. – teda ich financovanie je právne regulované tak, aby zodpovedalo ich osobitému spoločenskému postaveniu a osobitnej účasti vo volebnom procese.

Návrh na zmenu volebných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Ďalej sa upravujú niektoré sankčné ustanovenia zákona o volebnej kampani. Upravuje sa spôsob ukladania sankcií, resp. zosúlaďuje sa spôsob ukladania sankcií so zákonom o politických stranách a politických hnutiach tak, že namiesto finančného rozpätia pokuty sa ustanovuje konkrétna pokuta vo výške dvojnásobku sumy, o ktorú politická strana, alebo kandidát prekročili prípustnú sumu nákladov na volebnú kampaň.

V nadväznosti na vyššie uvedené úpravy v zákone o volebnej kampani sa navrhuje v úzko súvisiacom zákone o politických stranách a politických hnutiach ustanoviť maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena, na sumu 10 000 eur. Tiež sa navrhuje, aby politická strana počas jedného volebného obdobia do Národnej rady Slovenskej republiky mohla prijať v súhrne najviac 3 500 000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov.

Viac o téme: VoľbySaSOĽaNOSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu