Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO z horiaceho lietadla smrti, pasažieri kričali o pomoc: Udusili sa obete kvôli batožine?

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: YouTube, Twitter, TASR/AP/Moscow News Agency)

MOSKVA - Ruskí záchranári už vyslobodili z havarovaného lietadla Suchoj Superjet 100 telá všetkých obetí nedeľňajšej katastrofy na moskovskom letisku Šeremeťjevo, pri ktorej zahynulo 41 zo 78 ľudí. Zábery, ktoré sa objavili na internete, zachytávajú pohľad z paluby stroja na horiace krídlo a kričiacich pasažierov, ktorí sa boja o svoje životy pri núdzovom pristávaní. Podľa svedkov urobili niektorí zásadnú chybu, pri úniku sa snažili zachrániť aj svoju batožinu, čím brzdili priebeh evakuácie.

MIMORIADNE Horor na palube ruského lietadla: VIDEO Tragická havária má až 41 obetí

Stroj letiaci do Murmanska sa krátko po štarte pokúsil o núdzové pristátie, pri ktorom vzplanuli motory a zhorela celá zadná časť lietadla. O príčinách nešťastia sa stále len špekuluje, väčšina ruských médií hovorí o údere blesku.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

Do nemocnice previezli šesť ľudí, z toho troch členov posádky. Medzi mŕtvymi sú podľa agentúry Interfax dve deti, o prítomnosti cudzincov na palube zatiaľ nie sú žiadne správy. Podľa niektorých informácií v lietadle letel jeden Američan. Spoločnosť Aeroflot publikovala menný zoznam preživších, podľa mien sú zrejme všetci Rusi.

Spovede svedkov

Nešťastie na vlastné oči videli desiatky cestujúcich, ktorí sa nachádzali vnútri terminálu letiska. "Priamo pred našimi očami sme videli, ako sa lietadlo v plameňoch rúti po pristávacej dráhe. Plamene ho pohlcovali každú sekundu," uviedla pre ruskú televíziu Dozhd Alena Osokinová, ktorá sa nachádzala v letiskovej reštaurácii.

Portál thesun.co.uk citoval letušku Taťjanu Kasatkinovú (34), ktorá otvárala núdzový východ a púšťala ľudí na kĺzačku, aby sa dostali do bezpečia. „Keď sa lietadlo zastavilo, okamžite sa začala evakuácia. Všetci kričali, že horíme, ale v tomto okamihu vnútri oheň ešte nebol. Nohou som vykopla dvere a tlačila von cestujúcich, aby sa nebrzdila evakuácia," uviedla Taťjana a dodala, že všetko sa udialo veľmi rýchlo. Vnútri bol čierny dym a poslední ľudia sa už doslova plazili, aby sa dostali preč.

Svedkovia trvajú na tom, že obete v zadnej časti uviazli aj preto, lebo tí pred nimi si ešte brali svoje kabáty a príručnú batožinu, čím míňali drahocenné sekundy. Zadný núdzový východ nebolo možné otvoriť kvôli požiaru. Pasažierov, ktorí odchádzajú so svojimi kuframi a šatami, vidno aj na záberoch z evakuácie.

"Ďakujem Bohu a letuškám, ktoré ma zachránili. Boli stále pri nás, pomáhali ľuďom vyliezť na šmykľavku a dostať sa z paluby plnej dymu... Bola tam tma a neuveriteľne horúco," opísal chvíle hrôzy Dmitrij Chlebnikov. Ďalší svedok uviedol, že to, že niekto vôbec prežil, bol zázrak. O tom, že si nevymýšľa, svedčia aj snímky zhoreného vraku po uhasení požiaru.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Moscow News Agency)

V troskách lietadla sa našli dve čierne skrinky, elektronické zariadenia na záznam dátovej a verbálnej komunikácie. Identifikácia mŕtvych bude podľa agentúry TASS vzhľadom na intenzitu požiaru komplikovaná, pripravujú sa analýzy DNA. Väčšina mŕtvych sa udusila dymom. Utrpeli aj rozsiahle popáleniny.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Moscow News Agency)

Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla. Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) spresnil, že ako možné príčiny leteckého nešťastia sa zvažujú nedostatočná kvalifikácia pilotov, dispečerov a technického personálu, ako aj technická chyba či meteorologické podmienky.

Havária nového stroja

Podľa informácií denníka Kommersant bol havarovaný stroj prakticky nový, Aeroflot ho od ruského výrobcu získal predvlani. Stroj sa využíval na stredných regionálnych tratiach. Žiadna zahraničná letecká spoločnosť podľa dostupných zdrojov lietadlá typu SSJ 100 nevyužíva. Dvojmotorové lietadlo uskutočnilo prvý komerčný let v júni 2011. Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) udelila týmto lietadlám certifikáciu vo februári 2012.

Superjet sa snaží byť konkurentom lietadiel brazílskej spoločnosti Embraer a kanadskej firmy Bombardier. Lietadlo bolo vyvinuté v spolupráci s talianskym výrobcom leteckej a vojenskej techniky Finmeccanica a je prvým lietadlom pre osobnú dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Havária vraj súvisela s počasím

Členovia posádky ruského lietadla Suchoj Superjet 100 tvrdia, že núdzové pristátie ich stroja na moskovskom letisku Šeremetievo súviselo s nepriaznivým počasím. Lietadlo pri pristávaní zachvátil oheň, ktorý si vyžiadal životy 41 ľudí vrátane najmenej dvoch detí.

Kapitán posádky Denis Jevdokimov v ruských médiách informoval, že "v dôsledku blesku" lietadlo stratilo priame rádiové spojenie s riadiacou vežou, ktoré sa potom podarilo obnoviť cez záložnú frekvenciu rádiostanice určenú práve pre mimoriadne situácie. Toto spojenie však podľa jeho slov bolo krátkodobé a prerušované.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

"Stihli sme povedať len pár slov a spojenie sa znova prerušilo," uviedol Jevdokimov podľa denníka Komsomoľskaja pravda. Kapitán nespresnil, či lietadlo blesk aj zasiahol, dodala agentúra AFP. Domnieva sa, že lietadlo začalo pri pristávaní horieť s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že malo plné palivové nádrže.

Letuška Taťjana Kasatkinová vo vysielaní televízie Rossija-24 uviedla, že lietadlo sa po štarte z letiska Šeremetievo dostalo do oblaku a silného krupobitia. "Ozval sa zvláštny zvuk a po ňom prišiel záblesk, akoby elektrický výboj. Všetko to bolo veľmi rýchle," dodala.

Podľa nej po tvrdom pristátí na letisku Šeremetievo "ľudia začali vyskakovať zo sedadiel a utekať smerom k východu, aj keď lietadlo sa ešte pohybovalo". Kasatkinová uviedla, že ihneď po tom, ako stroj zastal, sa začala evakuácia. "Ja som cestujúcim pomáhala skĺznuť sa po nafukovacej kĺzačke," ktorou sa dostali na letiskovú plochu, dodala letuška.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Podobne ako Jevdokimov, aj viacerí cestujúci sa domnievajú, že príčinou tragédie bol blesk. Lietadlo prepravovalo 73 cestujúcich a piatich členov posádky. Z letiska Šeremetievo odštartovalo o 18.02 h miestneho času. Cieľom letu bolo mesto Murmansk. Krátko po štarte však posádka vyslala núdzový signál a lietadlo sa začalo vracať na Šeremetievo.

K tragédii došlo na záver predĺženého víkendu, ktorý bol v Rusku v súvislosti s prvomájovým Sviatkom práce. V Murmanskej oblasti, odkiaľ pochádzala väčšina zo 41 obetí leteckého nešťastia, vyhlásili - počínajúc pondelkom - tri dni smútku. Ruský národný letecký dopravca Aeroflot, ktorému havarované lietadlo patrilo, bol kedysi známy svojou nízkou úrovňou bezpečnosti, ale v posledných rokoch sa jeho povesť zlepšila a už viac ako desať rokov nemal žiadnu nehodu s obeťami na životoch.

VIDEO z horiaceho lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Lietadlo ruskej výroby Suchoj Superjet 100 však od svojho uvedenia do prevádzky v roku 2011 prenasledujú problémy. V roku 2012 pri predvádzacom lete v Indonézii narazilo lietadlo tohto typu do vrcholu neaktívnej sopky Salak, pričom zahynulo všetkých 45 ľudí na palube. Indonézske úrady vtedy uviedli, že nehodu zavinil pilot.

Technické problémy s lietadlom sa objavovali aj v ďalších rokoch, ale Rusko sa snažilo presvedčiť zahraničných dopravcov, aby si ho kúpili. Vláda dokonca ponúkla dotácie na podporu ruských leteckých spoločností, aby sa rozhodli pre lietadlá Suchoj Superjet. Ich hlavným prevádzkovateľom sa stala spoločnosť Aeroflot, ktorá ich podľa údajov zo septembra roku 2018 mala vo svojom lietadlovom parku 100.

Viac o téme: HaváriaLietadloLetiskoMoskvaSuchojŠeremetjevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu