Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ústavnoprávny výbor pokračuje vo vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov

Ústavoprávny výbor
Ústavoprávny výbor (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR pokračuje vo vypočúvaní kandidátov na ústavných sudcov. Pred poslancov v piatok príde desať kandidátov. Mali byť 12, ale Edita Pfundtner a Marek Tomašovič sa ospravedlnili. O post ústavného sudcu sa uchádza celkovo 24 kandidátov. Voľba v parlamente by mala byť 21. mája.

13:56 Poslanci vypočuli ďalších šiestich kandidátov na ÚS.

13:10 Poslancom parlamentného ústavnoprávneho výboru sa predstavil posledný z nováčikov medzi kandidátmi na ústavných sudcov, advokát Patrik Palša. Svojím pôsobením chce meniť veci a zdôrazňuje, že štát by mal dôležitejšie vnímať základné práva a slobody.

Pred parlamentný výbor sa predstaví desiatka kandidátov

Poslanci vypočujú Štefana Kseňáka, Michala Matulníka, Petra Melichera, Soňu Mesiarikovú, Petra Palšu, Radoslava Procházku, Zuzanu Pitoňákovú, Petra Straku, Roberta Šorla, Martina Vernarského. Z desiatky je nový iba Palša, ostatní už kandidovali.

Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Koalícia zatiaľ neoznámila dohodu na voľbe. Strany však pripúšťajú, že by mohli zvoliť všetkých desiatich chýbajúcich kandidátov.

Viac o téme: Sudcoviaústavný súdKandidátiNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu