Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vypočúvanie nováčika Palšu: Štát by mal dôležitejšie vnímať základné práva a slobody

Patrik Palša
Patrik Palša (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Poslancom parlamentného ústavnoprávneho výboru sa predstavil posledný z nováčikov medzi kandidátmi na ústavných sudcov, advokát Patrik Palša. Svojím pôsobením chce meniť veci a zdôrazňuje, že štát by mal dôležitejšie vnímať základné práva a slobody.

 "Cítim, že je potrebné spolupodieľať sa na istých procesoch. V mojom prípade považujem toto ako možnosť prispieť k očakávaným zmenám v spoločnosti," povedal pred poslancami Palša k svojej kandidatúre. Je presvedčený o tom, že je spôsobilý na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu. Uviedol, že má skúsenosti z konaní o podnetoch aj sťažnostiach, zastupoval veci týkajúce sa najmä slobody prejavu.

K slobode prejavu povedal, že má svoje hranice. Pri tzv. "fake news" je podľa neho potrebná istá regulácia. Prijímanie takýchto opatrení však podľa Palšu nie je vec Ústavného súdu, ale poslancov národnej rady. Zákonodarcovia by sa tým mali podľa neho zaoberať čo najskôr. Pokiaľ ide o obmedzenie slobody prejavu, dodal, že základné práva treba vnímať v súvislostiach.

V spojení s manželstvami homosexuálov uviedol, že otázku treba vnímať citlivo a podľa dopytu spoločnosti. Naznačil, že v niektorých prípadoch by nemal problém s adopciami detí pármi rovnakého pohlavia. Myslí si, že niekedy by bolo pre dieťa možno lepšie vyrastať aj u milujúceho homosexuálneho páru ako v ústave.

Dotkol sa aj ochrany práv nenarodeného dieťaťa. Myslí si, že súčasná právna úprava je postačujúca a vyvážená. "V prvom rade je dané do popredia právo ženy, a až potom by sa malo hľadieť na právo nenarodeného dieťaťa," uviedol s tým, že je stále sporná otázka, kedy sa vlastne život skutočne začína. 
 

Viac o téme: ústavný sudcaústavnoprávny výborPatrik Palša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu