Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhada okolo pozostatkov: Vedci čakajú na odhalenie 200-ročného tajomstva slávneho Da Vinciho

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (3)
Leonardo da Vinci (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Záhadu okolo údajných pozostatkov Da Vinciho by mohol vyriešiť pramienok vlasov, ktorý patril slávnemu majstrovi a doteraz sa nachádzal v súkromnej zbierke v USA. Výsledky analýzy DNA by tak mohli definitívne uzavrieť dlhodobú diskusiu o tom, či kostra nájdená vo francúzskej kaplnke na zámku d'Amboise skutočne patrí Leonardovi. Jedinečná relikvia veľkého Taliana sa vracia do jeho rodiska v čase 500. výročia jeho úmrtia.

Vedec prišiel so šokujúcou správou o známej soche: Ak sa toto potvrdí, bude jediná na svete

Podľa historických zdrojov trávil slávny Leonardo Da Vinci v roku 1515 čas na zámku Château du Clos Lucé ako hosť kráľa Františka I. Táto stavba je podzemnou chodbou prepojená so zámkom d'Amboise, kde sa nachádza kaplnka sv. Florentína. Práve tu slávneho majstra pochovali po jeho smrti 2. mája 1519. Lenže miesto bolo počas francúzskej revolúcie značne poškodené a inžinier, ktorý posudzoval stav svätostánku, rozhodol o jeho zbúraní. Kamene boli následne použité pri stavbe kaštieľa. Ale o tom, ako skončili pozostatky Leonarda, nie je v historických prameňoch žiadna zmienka.

V roku 1863 francúzsky spisovateľ Arsène Houssaye objavil v základoch pôvodnej stavby zničenej kaplnky kostru spolu s kamennými fragmentmi, ktoré obsahovali niekoľko písmen z mena renesančného majstra. V tom čase to bol dostatočný dôkaz, že ide o pozostatky da Vinciho. Nález bol opäť uložený v areáli zámku d'Amboise do Kaplnky Sv. Huberta. Až doteraz však neexistoval priamy dôkaz o pravosti pozostatkov. V kaplnke nad údajným telom Leonarda dokonca visí nápis, ktorý spochybňuje, či je v hrobke práve on.

Kaplnka sv. Huberta
Zobraziť galériu (3)
Kaplnka sv. Huberta  (Zdroj: Getty Images)

Všetko by mohla zmeniť analýza DNA z vlasov slávneho Taliana, ktoré tvorili až doteraz súčasť súkromnej zbierky v USA a výskumu sa podrobia vďaka dvom talianskym expertom z Nadácie Leonardo da Vinci Heritage. „Za Atlantikom sme našli pramienok vlasov v jednej súkromnej zbierke,“ uviedli historik Alessandro Vezzosi a jeho manželka Agnese Sabatová pre The Guardian. „Táto mimoriadna relikvia nám umožní potvrdiť, či sú pozostatky na zámku d'Amboise naozaj jeho.“

Vlasy budú vystavené v múzeu v meste Vinci, kde sa umelec narodil, ako súčasť výstavy „Leonardo Lives.“ Otvorená bude 2. mája 2019 a koná sa na počesť 500. výročia úmrtia renesančného velikána.

Záhada okolo pozostatkov: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Mimochodom, práve Vezzosi a Sabatová sa postarali o to, že v roku 2016 uzrel svetlo sveta da Vinciho rodokmeň. Dvojica sa k nemu dopracovala, keď sledovala rodinnú líniu nevlastného Leonardovho brata Domenica, pretože majster sa nikdy neoženil a nemal deti. Zistili, že v súčasnosti je v Toskánsku 35 jeho potomkov. Všetci žijú v oblasti, ktorú renesančný velikán nazval domovom a medzi potomkami figuruje aj meno režiséra a producenta Franca Zeffirelliho.

Viac o téme: PozostatkyDNALeonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu