Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Záhadný nápis na skale vo Francúzsku: Mestečko ponúka 2000 eur tomu, kto ho rozlúšti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/CNEWS)

PARÍŽ - Mestečko na západe Francúzska si už niekoľko rokov láme hlavu nad nápisom, ktorý ktosi pred viac ako dvesto rokmi zanechal na skale na odľahlej pláži. Teraz sa jeho vedenie rozhodlo požiadať o pomoc širokú verejnosť. Za rozlúštenie záhadného nápisu sľúbilo odmenu 2000 eur, informoval server franceinfo.

Archeológovia rozlúštili starú záhadu: Genetická analýza odhalila, kto skutočne postavil Stonehenge

Nápis na skale, ku ktorej sa dá suchou nohou dostať len za odlivu, objavili obyvatelia mestečka Plougastel-Daoulas len pred niekoľkými rokmi. Letopočty 1786 a 1787 naznačujú, že ho na skalu niekto vytesal pred viac ako 230 rokmi, pár rokov pred začiatkom Veľkej francúzskej revolúcie.

Záhadný text je napísaný latinkou, niektoré písmená sú ale obrátené a iné hore nohami. Nápis obsahuje tiež preškrtnuté písmeno O, ktoré sa vyskytuje napríklad v škandinávskych jazykoch. Okrem písmen je do skaly vytesaný tiež obraz lode s plachtami a veslami a symbol srdca s krížom.

VIDEO Záhadný nápis na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/CNEWS)

Text sa doteraz nepodarilo rozlúštiť žiadnemu z miestnych odborníkov. Podľa niektorých by mohlo ísť o starú bretónčinu, podľa iných by mohol byť nápis vytesaný v baskičtine. Ďalší sa domnievajú, že kľúčom k záhade by mohol byť fakt, že v osemnástom storočí bol rad ľudí pologramotných a text by tak mohol byť skomoleninou slov zaznamenaných na základe počúvania bez znalosti ich písomnej podoby.

Aby prišli záhade na kĺb, rozhodli sa v mestečku Plougastel-Daoulas ponúknuť za rozlúštenie nápisu odmenu. "Spýtali sme sa miestnych historikov a archeológov, ale nikto z nich nám nebol schopný objasniť príbeh tejto skaly," povedal starosta bretónskeho mestečka Dominique Cap. "Tak sme si povedali, že je možno na svete niekto, kto má odborné znalosti, ktoré potrebujeme," dodal.

Súťaž na rozlúštenie tajomného nápisu nazvala radnica "Champollionova záhada v Plougastel-Daoulas". Odkazuje tým na jedného z najznámejších francúzskych lúštiteľov, Jean-Françoisa Champolliona, ktorý v 19. storočí na základe takzvanej rosettskej dosky rozlúštil egyptské hieroglyfy.

Záujemcovia o lúštenie záhad sa môžu do súťaže prihlásiť na radnici bretónskeho mestečka, kde dostanú fotografie nápisu. Návrhy riešenia môžu lúštitelia zasielať do konca novembra. Radnica Plougastel-Daoulas vyberie to riešenie, ktoré podľa nej bude najviac pravdepodobné, a jeho autora odmení 2000 eurami.

Pre tých, ktorí by chceli tajomstvu prísť na kĺb aj bez registrácie, zverejnili francúzske médiá dva úryvky textu: "ROC AR B ... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL... R I" a "OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK ... AL".

Viac o téme: NápisSkalaZáhadaRozlúštenieBretónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu