Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zuzana Čaputová v rozhovore pre BBC: Víťazka volieb v konfrontácii s viacerými otázkami

Rob Cameron a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Rob Cameron a Zuzana Čaputová (Zdroj: reprofoto bbc.com)

BRATISLAVA - Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová sa v týchto dňoch pripravuje na presun do prezidentského paláca. Medzitým však stihla už poskytnúť rozhovor aj verejne známemu portálu BBC, ktorý sa o jej víťazstvo zaujímal aj z politického hľadiska.

Rozhovor bol vedený redaktorom Robom Cameronom. Ten si s ňou naplánoval televízne interview v jednej z bratislavských kaviarní. Čaputová hneď na úvod hovorí o tom, že populizmus nie je primárnou témou. "Populizmus nie je jediný spôsob, ako vyriešiť frustrácie, krízy alebo stratu dôvery v politikov," začala víťazka volieb Čaputová.

Zuzana Čaputová v rozhovore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto bbc.com)

Svoju politickú filozofiu vidí v odlišnom svetle. "Konštruktívny tón a viac pozitívnych emócií - a nie spolupráca so strachom alebo hrozbami, to je oveľa efektívnejšie a dáva to viac nádeje," tvrdí Čaputová. Cameron v článku ku rozhovoru pripísal aj to, že západné médiá už boli obviňované z toho, že dávajú príliš veľký priestor otvorenej liberálke a proeurópsky orientovanej víťazke volieb. Je zároveň politickým nováčikom, obhajuje tradičné médiá a odradzuje od konšpiračných správ.

Úspech aj u katolíkov

Cameron pripomína aj to, že Čaputová priniesla progresívne posolstvo aj na takom konzervatívnom a kresťanskom národe, akým je ten slovenský. Čaputová potom popísala svoju pravdepodobnú pričinu úspechu. "Myslím si, že hlavnou témou týchto volieb bola spravodlivosť, férovosť a rovnosť. Ak mám pocit, že určitá menšina je obeťou nenávisti, mojou povinnosťou je hovoriť o nej a brániť ju," tvrdí Čaputová v rozhovore.

Zuzana Čaputová v rozhovore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto bbc.com)

Ani v tomto rozhovore sa nevyhla neustále citlivej otázke na Slovensku, a síce práva homosexuálne orientovaných ľudí. "Ale pokiaľ ide o citlivé, kultúrne a etické otázky, ako sú práva ľudí homosexuálnej orientácie, spôsob, ako to vidím je, že každá zmena musí prísť ako výsledok sociálneho konsenzu," prízvukuje Čaputová.

Zuzana Čaputová v rozhovore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto bbc.com)

Cameron vyzdvihol diplomatickosť Čaputovej, keď sa jej spýtal na jej víťazný prejav po voľbách. "No, bolo to predovšetkým posolstvo ľuďom a voličom v mojej vlastnej krajine, ale samozrejme, moje víťazstvo by tiež mohlo slúžiť ako inšpirujúca skúsenosť pre ľudí v iných krajinách," uzavrela Čaputová.

Viac o téme: BBCRobZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu