Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Voľby sú definitívne za nami: FOTO Čaputová je výsledok vzbury, Šefčovič bol pre ľudí nečitateľný

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zvolenie Zuzany Čaputovej je akýmsi vyvrcholením vzbury občanov, ktorú krajina už rok sleduje a práve ona vyjadruje snahu o zmenu v spoločnosti. Podľa politológa Samuela Abraháma teda jej víťazstvo v sobotných prezidentských voľbách nie je náhoda, ale trend, ktorý posúva Slovensko už rok dopredu.

Reakcia na prvé čísla v centrále Zuzany Čaputovej
Podľa politológa je veľkým prekvapením aj to, že prezidentkou bude žena. "Samozrejme, je veľké prekvapenie, že prezidentkou je žena, ale je to osoba, ktorá reprezentuje presne to, čo sa tu už rok deje," uviedol Abrahám.

Čaputová po víťazstve vo voľbách: Definitívny odchod zo strany, cenné rady Šefčoviča

Zdôraznil však, že slovenská spoločnosť zostáva stále rozdelená. Verí ale, že "jej pokoj, rozvaha a múdrosť" nejakým spôsobom oslovia aj tých ľudí, ktorí ju nevolili. Podľa politológa to bude pre ňu veľkou úlohou a výzvou. Je tiež presvedčený, že Zuzana Čaputová môže byť ako prezidentka zároveň reprezentatívnou osobnosťou V4, čo politológ považuje za dôležité a prospešné.

Voľby sú definitívne za
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"A svojím pozitívnym nábojom, bojom za spravodlivosť môže osloviť aj zvyšok Európy, ktorá sa celá nejakým spôsobom zmieta v neistote," poznamenal Abrahám. Takto získaný „pozitívny obraz“ jej následne môže spätne dodať legitimizáciu na Slovensku. Na margo prezidentských volieb Abrahám uviedol, že kým prvé kolo ukazovalo to, kde Slovensko bolo a kde je spoločnosť stále rozdelená, druhé kolo vyjadrovalo to, kam chce krajina ísť.

Verí tiež, že nová hlava štátu bude v budúcnosti spolupracovať s Ivetou Radičovou. "Mám nádej, že dve najváženejšie ženy v slovenskej politike budú nejakým spôsobom spolupracovať a budú radiť jedna druhej. Je veľmi dôležité, aby tieto dve ženy, ktoré posunuli slovenskú spoločnosť pozitívne dopredu, aj v budúcnosti ovplyvňovali smerovanie Slovenska," dodal Abrahám.

Za nízku účasť môžu aj voliči antisystému

Politológ z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Gabriel Eštok skonštatoval, že za nízku účasť v druhom kole prezidentských volieb môžu aj voliči tzv. antisystému. Pripomenul, že nižšia účasť v druhom kole je pre Slovensko atypická, pričom k podobnej situácii prišlo len v roku 2004, keď sa v druhom kole stretli Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič.

Volebná miestnosť v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

„To ale bola trošku iná situácia,“ zdôraznil. Medzi skupinou voličov, ktorí si v druhom kole nenašli kandidáta, boli podľa Eštoka početne zastúpení aj takí, ktorí boli apriori proti obom finalistom. Zároveň pripomenul, že neúspešní kandidáti Marian Kotleba a Štefan Harabin neodporučili v druhom kole nikoho.

Najťažšou úlohou novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej budú podľa Eštoka vzťahy s koaličnými stranami Smer-SD a SNS a to, ako sa popasuje s tým, že tieto strany sa proti nej opakovane vyhranili. „Otázkou je, ako dokáže vytvárať dialóg medzi koalíciu a opozíciou,“ povedal politológ s tým, že v prípade jej predchodcu Andreja Kisku snaha viesť diskusiu o zásadných témach postupne vyprchala z oboch strán.

Kópia Kisku a Fica

Výsledky volieb tiež podľa Eštoka potvrdili trend dvoch stabilných táborov voličov, keďže výsledky do značnej mierky kopírovali súboj medzi Andrejom Kiskom a Robertom Ficom v roku 2014. Výsledky však podľa neho nie je možné preklápať napríklad v očakávaniach do parlamentných volieb.

„Prezidentské voľby sú špecifické,“ dodal s tým, že pri hlasovaní za jednotlivých kandidátov na prezidenta zohráva veľkú úlohu jeho osobnosť.

Voľby sú definitívne za
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ombudsmanka verí, že Čaputová bude úspešná

Slovensko sa voľbou Zuzany Čaputovej za prezidentku zaradilo medzi krajiny, v ktorých ženy patria do najvyššej politiky. Konštatovala to na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

"Víťazstvo Zuzany Čaputovej je pre mňa našou odpoveďou na otázku miesta ženy v politickom svete. Jej zvolenie zároveň vnímam aj ako reakciu občanov a občianok na ponuku k zmene v správe vecí verejných, ktorú Čaputová prezentovala počas prezidentskej kampane. Verím, že pri jej realizovaní bude úspešná," napísala ombudsmanka na Facebooku.

Čaputová presvedčila viac ako milión ľudí

Druhého kola prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnilo 1 847 417 voličov, čo predstavuje účasť 41,79 percenta. Uviedol to na tlačovej besede predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Víťazka Zuzana Čaputová získala podľa oficiálnych výsledkov 1 056 582 hlasov, to znamená 58,40 percenta. Marošovi Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 752 403 voličov, čo je 41,59 percenta.

Nejasný Šefčovič

Maroš Šefčovič nebol pre voličov v predvolebnej kampani jasne čitateľný. Slováci ho vnímali ako kandidáta strany Smer-SD, preto sa zároveň mohol opierať o hlasy najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Uviedol to šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

"Z môjho pohľadu si voliči so Šefčovičom nevedeli spojiť domácu politiku. Predsa len, je to človek, ktorý väčšinu svojho profesionálneho života strávil mimo Slovenska, primárne v európskych štruktúrach. Svojou identitou je skôr kozmopolitný človek. Mám preto pocit, že sa trocha ťažšie hľadal. A v podstate sa ani úplne nenašiel v predvolebnej kampani tak, aby ho jeho voliči vnímali v autentických témach," mieni Slosiarik.

Voľby sú definitívne za
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maroš Šefčovič s manželkou.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Za úspechom Zuzany Čaputovej vidí Slosiarik to, že vo verejných diskusiách bola autentická. "Tá dynamika nastala po tom, čo ju ľudia zažili v diskusiách. V nich ukázala, že vie zreteľne formulovať svoje názory. Ľudia jej uverili. Uverili v to, čo verí. V Zuzane Čaputovej si projektovali zmenu," povedal sociológ s tým, že podľa jeho názoru je zrejmé, že voliči Čaputovej chcú zmenu pomerov na Slovensku.

Preferencie Čaputovej sa začali postupne nabaľovať. Významným v predvolebnom čase bol podľa Slosiarika krok Roberta Mistríka, ktorý sa rozhodol vzdať sa kandidatúry v jej prospech. "Tam došlo takmer k zdvojnásobeniu jej preferencií v priebehu dvoch, troch dní, keď sa výrazne odpútala od Maroša Šefčoviča," pripomenul.

Šefčovičovi sa podľa Slosiarika sčasti podarilo získať v druhom kole volieb hlasy voličov Štefana Harabina či Mariana Kotlebu. "Toto sa podarilo len čiastočne. Jednoducho ten prírastok v jeho hlasoch, či už v absolútnom, alebo relatívnom vyjadrení, v druhom kole ukazuje, že naozaj aj výrazná časť antisystémových voličov ostala doma. Zdá sa, že ich druhé kolo neprilákalo," uzavrel.

Viac o téme: HlasovanieMaroš ŠefčovičZuzana ČaputováPrezidentské voľb 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu