Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najkrajšia dolina Slovenska je vyklčovaná: FOTO Ivanov zážitok pobúril tisícky ľudí, kam to speje?!

Vrátna dolina. Zobraziť galériu (6)
Vrátna dolina. (Zdroj: Vrátna, )

VRÁTNA DOLINA – Mnohí návštevníci národného parku si na Vrátnu pamätajú ako na jednu z najkrajších dolín Slovenska. Bohužiaľ, zalesnené kopce sú už minulosťou. Svedčia o tom snímky z 24. marca, ktoré navodzujú pocit, že z Vrátnej sa stala mesačná krajina.

Vo Vrátnej doline nachádzajúcej sa na území národného parku platí tretí stupeň ochrany. Napriek tomu les nahradili holé miesta. „Prvé sekundy po príchode do Vrátnej popisujem ako silný šok. Cesta autobusom priniesla zdrvujúce pohľady na vyrúbané kopce,“ opisuje smutný pohľad Ivan.

Vrátna dolina.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Nino Sadob)

Lesy boli podľa jeho slov vyrezané a stromy popadané cez turistické chodníky. „Výstup cez Poludňový Grúň na Stoh priniesol pohľad na kedysi chránenú oblasť krásnych lesov - dnes úplne vykynožené obrovské pláne bez lesov pripomínajúcu severo-Írske kopce,“ rozpráva muž. Emocionálny zážitok bol podľa neho taký silný, že nemal ani silu na to, aby zdevastovaný les zachytil objektívom.

Vrátna dolina.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivan Mahdík)

„Krajinu som nemal silu fotiť. Vyzerala hnusne, takže som robil len detaily na niektoré zasnežené kopce, na ktorých, našťastie, v tej výške stromy nerastú. Snáď tam niekoho nenapadne bagrovať a stavať obydlia. Tu na Slovensku už človek nevie, čo čakať,“ povedal Ivan, ktorý sa na druhý deň absolvoval prechod z chaty na Grúni cez Štefanovú. Tvrdí, že les bol takmer bez stromov, pôda bola povyvracaná a bolo vidieť stopy od drevo-ťažných strojov.

Vrátna dolina.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Nino Sadob)

Mrzí ho, že naše deti Vrátnu už nezažijú takú krásnu, aká bola kedysi. „Aspoň jednu fotku zničeného chodníka som mal silu urobiť. Bohužiaľ, toto celé chápem - peniaze. Keď mi v zime pani v agentúre ponúkla týždňový pobyt za zvýhodnenú cenu na Chopku za 1000 eur, nestačil som sa diviť, že čo dnes ľudia pokladajú za hodnotu - sedieť niekde na hotely s výhľadom na vyrúbané kopce a ani sa do tej krajiny nejdú prejsť,“ pohoršuje sa muž, ktorý sa pýta, kam to dnes speje?

Vrátna dolina.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Nino Sadob)

Gabriela Kalašová z Národného parku Malá Fatra tvrdí, že výruby vo Vrátnej doline súvisia so spracovaním vetrovej kalamity, ktorá postihla dolinu v zime roku 2017.

Vrátna dolina.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Nino Sadob)

Na Ivanov príspevok, ktorý bol zverejnený na Facebooku na stránke Tatry, reagovalo viac ako 2,3-tisíca ľudí. „Prestala som chodiť do Nízkych Tatier kvôli tomu, čo tam urobili s prírodou. Samé ubytovacie zariadenia, výrub aj po hodine, čo kráčate po turistickej značke. Neverila som, že toto sa udeje aj v Malej Fatre a vlastne deje sa to všade. Do prírody si má ísť človek oddýchnuť, v poslednom čase tam len trpím z pohľadu na mesačnú krajinu... Celé Slovensko sa musí spojiť!“ okomentovala Simona. „Presne pre toto do Nízkych Tatier nechodíme ani my. To nie je národný park, ale betónová džungľa s mizernými predraženými službami,“ napísala ďalšia žena. „Ja som v nízkych Tatrách nebol 15 rokov. Chcem si aspoň uchovať spomienku na to, aké boli...,“ poznamenal Tomáš.

Autormi fotografií sú Nino Sadob a Ivan Mahdík.

Viac o téme: LesyVrátnaŤažba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu