Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenská matka Tereza zahynula pri páde lietadla: Danica (†42) pomáhala iným, aby zmenila krutý svet

Danica Olexová milovala Afriku. Zobraziť galériu (6)
Danica Olexová milovala Afriku. (Zdroj: Dobrá novina)

BRATISLAVA - V sobotu smerovala z Viedne na projektovú cestu. V africkej Keni mala stráviť niekoľko týždňov. Danica Olexová, ktorá pôsobila ako rozvojová pracovníčka pre neziskovú organizáciu Dobrá novina, však do svojho cieľa, mesta Nairobi, napokon nedorazila.

Len šesť minút po štarte lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines hlásilo problémy, vyslalo núdzový signál a zrútilo sa neďaleko mesta Addis Abeba, odkiaľ vzlietlo. Smrť v ňom našlo všetkých 157 ľudí, pasažieri aj posádka. Medzi obeťami boli aj štyria Slováci. Manželka, syn a dcéra poslanca Národnej rady Antona Hrnka a dobrovoľníčka Danica Olexová.

Danica v červených šatách pomáhala hlavne deťom v Afrike
Zobraziť galériu (6)
Danica v červených šatách pomáhala hlavne deťom v Afrike  (Zdroj: Facebook/Sandra Villegas)

Expert o obrovskej tragédii: Je to veľmi dramatické, zmení to celý letecký priemysel

Na to, aká bola Danica, si po nešťastí zaspomínali jej kolegovia a priatelia, ktorí dojemné slová uverejnili na sociálnej sieti. 

Milovala Afriku

Rodáčka z Bratislavy vyštudovala učiteľstvo. Pôsobila ako dobrovoľníčka pre neziskovú organizáciu Dobrá novina. V africkej Keni mala navštevovať projekty a pripravovať filmovanie materiálu pre 25. ročník Dobrej noviny a špeciálny dokumentárny film k výročiu DN. 

Danica Olexová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Dobrá novina)

Hnutie kresťanských spoločenstiev detí eRko priblížilo, že bola veľmi tvorivá, pekne kreslila a fotila. "Pomáhala s tvorbou do nášho časopisu Rebrík pre deti. Keď sa Dobrá novina začala rozvíjať, tvorila plagáty Dobrej noviny, stála pri zrode dobrovoľníckeho programu. Zaujímali ju rozvojové témy a mala silný zmysel pre spravodlivosť. Aj preto sa angažovala v Dobrej novine čoraz viac," píšu na webstránke.

Milovník jedla a skvelý človek: FOTO Dojímavé slová o Martinovi, ktorý zahynul pri leteckej tragédii

Pre prácu v Afrike sa rozhodla pred 10 rokmi. V Nairobi pôsobila cez organizáciu Horizont 3000. Monitorovala a pomáhala rozvíjať projekty podporované z rakúskej a slovenskej koledníckej akcie. Po návrate na Slovensko sa realizovala ako projektová manažérka v spomínanej Dobrej novine.

Danica podľa jej blízkych rozdávala úsmevy a šírila dobrú náladu.
Zobraziť galériu (6)
Danica podľa jej blízkych rozdávala úsmevy a šírila dobrú náladu.  (Zdroj: erko.sk)

"Danica bola plná života. Mala vo veľkej úcte našich projektových partnerov v Afrike a vždy nás ochotne opravila, ak sme sa náhodou o nich vyjadrili stereotypne. Poznala farby a dynamiku kenských slumov, fotila a tvorila dokumentárne filmy o deťoch, ktoré poznáme z plagátov DN a krátkych filmov. Bola našim mostom s Afrikou a iste ním pre nás zostane aj naďalej," opísali Danicu.

Ako uvádza portál zenyvmeste.sk, večne usmiata Danica jednoducho milovala Afriku. Napriek podmienkam, do ktorých sa našinci nehrnú, podporovala okolie, bola oporou pre ďalších slovenských humanitárnych pracovníkov a pracovníčky, ktorých cesty mnohokrát začínali práve v nairobskom domčeku, kde bývala.

Danica Olexová milovala Afriku.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Dobrá novina)

"Bola veriaca, no nemala spasiteľský syndróm, stála nohami pevne na zemi. Vedela sa vynájsť v prípade komplikácií a mala cit pre detail. Čo nevedela vyjadriť slovami, zachytila objektívom fotoaparátu. Fotila prírodné výjavy, na prvý pohľad možno bežné, ale v európskej realite čoraz viac výnimočné," opísala autorka príspevku dlhoročnú misionárku.

Večne pozitívna

Pre filmára Branislava Vinczeho znamenala Danica taktiež veľmi veľa. V príspevku na sociálnej sieti jej venoval dojemné slová, priblížil, ako ho prvýkrát zobrala do Kene, ako spoločne precestovali viaceré africké krajiny. "Strašne si ma vytáčala svojou neustále pozitívnou náladou. Všetko si liečila úsmevom a dobrou etiópskou kávou," zaspomínal si a taktiež dodal, že nebyť nej, nenatočil by žiadny zo svojich dokumentov. 

Danica Olexová milovala Afriku.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Dobrá novina)

"Mám veľa kamarátov, ale iba niekoľko priateľov. Ty si jeden z nich, verím, že o tom vieš," uviedol. O Danicinej povahe svedčí aj jedna z ich spoločných príhod. Keď ju v Riu okradli chlapci s nožíkmi v rukách, podľa jej kamaráta iba s úsmevom prehodila "no stress guys" (žiaden stres chlapci, pozn. redakcie). 

Ako uvádza slovenská organizácia, kde Danica pracovala, zvlášť v srdci mala projekt misie sv. Jána v Juhoafrickej republike. Členovia miestneho centra jej tiež venovali príspevok, pripojili aj zopár fotografií.

"Ďakujeme za všetky návštevy, starostlivosť, maľovanie, učenie a aj za to, že si bola naša priateľka," napísali.

Technickú poruchu nehlásili

Let spoločnosti Ethiopian Airlines havaroval v nedeľu ráno. Boeing 737 MAX 8 odštartoval z Addis Abeby po pol ôsmej miestneho času po zhruba troch hodinách odpočinku na zemi. Priletel z juhoafrického Johannesburgu. Pred odletom do Kene nebola hlásená žiadna technická porucha. Príčina nešťastia je zatiaľ neznáma. Na palube sa v čase tragédie nachádzali ľudia 35 národností. Najviac obetí, 32, má Keňa. 

Viac o téme: ObeťLetecké nešťastieDanica Olexová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu