Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

A je to vonku! Takto hlasovali poslanci za ústavných sudcov: Napätie trvá, zverejnili hlasovacie lístky

Poslanci Smeru i SNS včera zablokovali voľbu ústavných sudcov Zobraziť galériu (11)
Poslanci Smeru i SNS včera zablokovali voľbu ústavných sudcov (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prvé kolo voľby kandidátov na ústavných sudcov majú poslanci za sebou. Nezvolili ani jedného kandidáta. Robert Fico sa tesne pred hlasovaním vzdal kandidatúry a Smer preto bojkotoval celú voľbu. Poslanci najsilnejšej koaličnej strany odovzdali prázdne, neplatné alebo poškodené lístky. Prezident Kiska apeluje na poslancov, aby si splnili svoju povinnosť. Rovnaký názor má aj premiér Peter Pellegrini napriek tomu, že s tajnou voľbou nesúhlasí. Opozícia voľbu kritizovala, pretože podľa nich nejde Ficovi o Slovensko, ale o len o vlastné záujmy.

Poslanci Smeru včera zablokovali voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Členovia najsilnejšej politickej strany včera odovzdali vo verejnom hlasovaní prázdne, poškodené alebo nevyplnené lístky. Niektorí nehlasovali vôbec. Fico ani Danko v utorkovej voľbe nehlasovali za žiadneho kandidáta.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si vybral 12 kandidátov. Po neúspešnej voľbe Bugár uviedol, že majú deň na to, aby sa opäť pokúsili o koaličnú dohodu. Pellegrini apeloval na koaličných poslancov, aby druhá voľba nedopadla ako prvá. Spočítanie hlasov trvalo ani nie 20 minút, Národná rada následne zverejnila, kto ako hlasoval.

Fico vhodil prázdny lístok medzi poslednými.
Zobraziť galériu (11)
Fico vhodil prázdny lístok medzi poslednými.  (Zdroj: Topky/Maarty)

Smeráci zablokovali voľbu

O post ústavného sudcu sa včera po odstúpení Roberta Fica a Radovana Hrádeka uchádzalo 37 kandidátov. Poslanci nezvolili ani jedného aj vďaka 53 neplatným hlasovacím lístkom, ktoré pri hlasovaní odovzdali najmä poslanci Smeru a SNS.

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda najsilnejšej koaličnej strany Smer sa tesne pred hlasovaním vzdal kandidatúry. Podľa Fica totiž Kiska nemá morálne právo vymenovať ústavných sudcov, to má len nový prezident. Koalícii zároveň pohrozil vypovedaním koaličnej zmluvy. Útočil najmä na Most-Híd. Dokonca uviedol, že sa uchádzal len o post predsedu ÚS, nie o post radového ústavného sudcu.

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NRSR)

 


MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza vrcholí: Prvé kolo verejnej voľby sa skončilo, poslanci nezvolili ani jedného kandidáta


Dôvodom bojkotu včerajšieho hlasovania bol aj fakt, že poslanci odhlasovali verejnú voľbu kandidátov, pričom proti tajnej voľbe bol aj Most a SNS. Smer bol len za možnosť tajnej voľby. Väčšina Smerákov preto svoj nesúhlas vyjadrila vhodením prázdneho, poškodeného, resp. neplatného lístka. Niektorí nehlasovali vôbec. Robert Fico narýchlo vhodil medzi poslednými prázdny lístok. Dušan Jarjabek hlasovací lístok dokonca preškrtol a nezabudol napísať, že s verejnou voľbou nesúhlasí.

Galéria: Takto hlasovali poslanci v prvom kole voľby kandidátov na ústavných sudcov

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NR SR)

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NRSR)

Testovanie fungovania vládnej koalície?

Niektorí hlasovací lístok bez komentára preškrtli. Patrili k nim aj nezaradený poslaci, ktorí dlhodobo hlasujú so Smerom. Erik Tomáš krátko po voľbe uviedol, že teraz je ich cieľom rokovať. Na ostatné otázky neodpovedal. „Svojou voľbou sme vyjadrili svoj odmietavý postoj k nedemokratickej verejnej voľbe a zároveň sme testovali, či funguje vládna koalícia,“ uviedol Erik Tomáš. „Myslím si, že je priestor na ďalšie rokovanie v rámci koalície a uvidíme, aký bude výsledok.“ Na ostatné otázky neodpovedal. „Ešte raz budeme rokovať, rokovať a rokovať.“

Výsledky prvého kola hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov. Poslanci nezvolili ani jedného kandidáta.

Dohoda s ĽSNS

Ficovi tak nevyšiel ani plán s tajnou voľbou, ktorá v parlamente neprešla. Zrejme chcel zakryť dohodu s Kotlebovou stranou ĽSNS. Kotleba však v rovnakom čase ako Fico oznámil, že sa jeho strana na hlasovaní nezúčastní a ich kandidát Hrádek rovnako odstupuje. Podľa nich je to politická fraška a rovnako ako Fico aj oni si myslia, že Kiska nemá právo vymenovať sudcov. 

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

O tom, ako bude prebiehať štvrtkové druhé kolo voľby, bude opäť rozhodovať ústavnoprávny výbor. Predseda parlamentu Andrej Danko totiž o to požiadal predsedu výboru Róberta Madeja. „Výbor sa bude zaoberať otázkou, či má byť opakovaná voľba tajná alebo verejná,“ potvrdil šéf výboru. Dodal, že on svoj názor na to má, ale bude ho prezentovať na rokovaní výboru. Termín výboru zatiaľ stále nie je známy. 

Danko vhodil napriek svojim slovám prázdny lístok

Predseda SNS Andrej Danko už pred voľbou avizoval, že mu verejná voľba nevadí a členovia jeho strany majú vo voľbe voľnú ruku. Koalícia totiž nedospela k žiadnej konkrétnej dohode. Predseda parlamentu odmietol politikárčenie a vyhlásil, že mu je jedno, kto bude rozhodovať na Ústavnom súde.

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NR SR)

Jeho jedinou podmienkou je, aby ústavní sudcovia spĺňali odborné a morálne kritériá. Napriek tomu vhodil do urny prázdny hlasovací lístok rovnako ako Anton Hrnko, Tibor Jančula, Jaroslav Paška, Juraj Soboňa a Dušan Tittel. Ostatní poslanci ani nehlasovali. 

Bugár nevidí dôvod na pád vlády

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si vybral 12 kandidátov. Do jeho výberu sa dostali Ladislav Duditš, Libor Duľa, Eva Fulcová, Peter Kresák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Peter Molnár, Edita Pfundtner, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Marek Tomašovič a Michal Truban.

A je to vonku!
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: NRSR)

Krátko po voľbe Bugár uviedol, že koalícia získala stredu na to, aby opäť rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov. „Ak sa chceme dohodnúť, získali sme jeden deň, a ak sa dohodneme, vo štvrtok môže byť výsledok.“ Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si nemyslí, že by pre súčasnú situáciu okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov mala padnúť vláda.

Béla Bugár o prvom kole voľby kandidátov na ústavných sudcov

„Uvidíme, či sme schopní sa dohodnúť,“ vyhlásil Bugár, ktorý tvrdí, že by jemu, jeho strane, ani Slovensku nepomohlo, keby dnes povedal, čo mu prekáža na krokoch koaličného partnera. Bugárove slová potvrdil aj Bastrnák. „Treba rokovať. My sme dodržali, čo sme sľúbili, mali sme pri hlasovaní voľnú ruku. Budeme teraz komunikovať, čo sa dá urobiť ďalej pre zvolenie kandidátov,“ uviedol.

Robert Fico sa vzdal kandidatúry na ústavného sudcu.

Fico totiž včera zaútočil na stranu Most. „Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy,“ povedal Fico na adresu Mosta-Híd. „Ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu,“ pohrozil Fico.

Pellegrini vyzýva koalíciu, druhá voľba by nemala dopadnúť ako prvá

Predseda vlády Peter Pellegrini si nemyslí, že je správne, aby aj druhá voľba kandidátov na ústavných sudcov dopadla ako tá prvá. Preto dúfa, že stredu využijú koaliční poslanci na to, aby sa pokúsili nájsť zhodu na aspoň toľkých menách, ktoré po prípadnej voľbe zabezpečia funkčnosť ústavného súdu. Povedal to pred výjazdovým rokovaním vlády.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR – Oliver Ondráš)

„Ústavný súd SR je strážca demokracie, strážca ústavnosti a nemyslím si, že je správne, aby sme ho akýmkoľvek spôsobom paralyzovali len tým, že nie sme schopní na úrovni politických strán nájsť politickú dohodu a zhodnúť sa aspoň na tých šiestich menách tak, aby mohli byť vymenovaní traja ústavní sudcovia, a aby aspoň v sedemčlennom zložení ústavný súd mohol fungovať,“ zdôraznil premiér. ÚS považuje podľa vlastných slov za natoľko dôležitú inštitúciu, že ponechať ju len tak, aby celé mesiace fungovala len so štyrmi sudcami a neplnila si svoje úlohy, je aj hazardom s demokraciou a normálnym fungovaním demokratickej krajiny.

Opakovaná voľba bude vo štvrtok

Spomedzi opozičných šéfov strán si líder OĽaNO Igor Matovič vybral plný počet 18 kandidátov. Osemnástku kandidátov si vybral aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Jozef Rajtár z klubu SaS vybral 14 kandidátov, Ľubomír Galko 13. Remišová včera v reakcii uviedla, že si Fico spravil z Ústavného súdu rukojemníka, viacerí opoziční poslanci povedali, že nepozerá na Slovensko, ale na vlastné ambície.

V prvom kole voľby poslanci nezvolili ani jedného kandidáta. Na hlasovaní bolo 132 poslancov, pričom trinásti z nich vôbec neodovzdali hlasovacie lístky. Zo zvyšných 119 odovzdaných bolo až 53 neplatných. Zvyšných 66 platných bolo. Ústavný súd pritom už tento týždeň 16. februára opustí deväť z trinástich ústavných sudcov. Skončí sa im po dvanástich rokoch funkčné obdobie.

Voľbu si poslanci zopakujú vo štvrtok dopoludnia o 11-ej. Majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov. O tom, či aj štvrtková voľba prebehne verejne, má rozhodovať ústavnoprávny výbor ešte pred hlasovaním. 

Viac o téme: ústavný súdRobert FicoSmerVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu