Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tvrdý odkaz ministra Lajčáka do Venezuely: Slovensko tamojšie prezidentské voľby neuznáva

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenská republika sa nezúčastnila na inaugurácii staronového prezidenta Venezuely Nicolása Madura 10. januára, čím jasne signalizovala, že nepovažuje tamojšie prezidentské voľby za legitímne a demokratické. Poslancom Národnej rady (NR) SR to počas parlamentnej Hodiny otázok odkázal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Keďže nemohol byť osobne prítomný, jeho odpoveď prečítala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). O Lajčákov postoj k situácii vo Venezuele sa zaujímal Martin Klus (SaS). "SR ako súčasť Európskej únie (EÚ) považuje Národné zhromaždenie na čele s Juanom Guaidóm za legitímny orgán demokraticky zvolených zástupcov ľudu Venezuely. SR považuje vyhlásenie demokratických volieb za jedinú udržateľnú cestu zo súčasnej politickej slepej uličky a hlbokej spoločenskej krízy vo Venezuele," povedal Lajčák.

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (2)
Nicolás Maduro  (Zdroj: TASR - AP Photo/Ariana Cubillos)

Slovensko tiež považuje v súlade s politikou EÚ za dôležité, aby bol stanovený konkrétny časový rámec, v akom by Madurova administratíva vyhlásila nové transparentné prezidentské voľby. Ak k tomu nedôjde v najbližších dňoch, EÚ podnikne potrebné kroky. Jednou z možností je aj otázka uznania Juana Guaidóa za prezidenta, respektíve legitímneho partnera EÚ, uzavrel Lajčák. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli v súlade s venezuelskou ústavou uznali Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky.

Europoslanci zároveň vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú a členské štáty EÚ, aby preukázali jednotu a takisto uznali Guaidóa za jediného legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. A to až do vyhlásenia nových slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by v krajine obnovili demokraciu.

Viac o téme: VenezuelaMiroslav LajčákNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu