Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvár nežnej revolúcie a bojovník s mečiarizmom: Profil prezidentského kandidáta Františka Mikloška

František Mikloško Zobraziť galériu (7)
František Mikloško (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - V blížiacich sa prezidentských voľbách prichádzame na kandidátnej listine do styku aj so známymi tvárami. Jedným z týchto ľudí je aj bývalý dlhoročný člen Kresťanskodemokratického hnutia - František Mikloško. Prinášame vám jeho politický profil.

Mikloško to pritom s kandidatúrou na prezidenta neskúša po prvýkrát. Kandidátsku premiéru vo voľbách absolvoval už pred pätnástimi rokmi v čase, keď sa verejnosť pomaly pripravovala na vstup do Európskej únie. Rok 2004 však nebol jediným, kedy to František Mikloško v prezidentských voľbách skúšal.


Ďalší kandidát na prezidenta: Mikloško zabojuje po tretíkrát, odvážne slová


Svoje ambície neskrýval ani v roku 2009, kedy vo voľbách skončil na treťom mieste. Mikloško sa však ani v jednom z týchto prípadov neprebojoval do druhého kola. Kým v roku 2004 získal 6,52 %, v roku 2009 to bolo 5,42 %. Dnes to skúša opäť s tým, že podporu dostáva od Občianskej konzervatívnej strany (OKS).

František Mikloško
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Nadaný matematik z Nitry

František Mikloško sa narodil 2. júna 1947 v Nitre. V roku 1966 tu absolvoval svoje stredoškolské vzdelanie na Strednej priemyselnej škole stavebnej. Jeho zameraním bola matematika. Tento odbor vyštudoval na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v roku 1971. Z tejto pozície už mohol svoje študijne skúsenosti pretaviť aj do praxe. Priestor sa mu ponúkol na Ústave technickej kybernetiky SAV v Bratislave. Pracoval tu od roku 1971 až do roku 1983. Následne zaujal miesto ako robotník až do revolučného roku 1989.

František Mikloško (vpravo) s J. Dienstbierom v predsedníctve 10. schôdze SNR
Zobraziť galériu (7)
František Mikloško (vpravo) s J. Dienstbierom v predsedníctve 10. schôdze SNR  (Zdroj: TASR - Jana Noseková)

Pri zrode republiky aj pri manifestácii

Mikloško pred rokom 1989 pôsobil ako disident a aktivista tzv. Tajnej cirkvi. Tieto cirkevné štruktúry tvorili kňazi, ktorým štát svojho času nedal súhlas na vykonávanie tohto povolania. Podstatnú stopu, ktorú Mikloško zanechal bola realizácia v manifestácii veriacich za náboženskú a občiansku slobodu v roku 1988, známou tiež ako Sviečková manifestácia.


OKS vyjadruje podporu prezidentskej kandidatúre Mikloška


Jeho kroky počas revolučného novembra smerovali k hnutiu Verejnosť proti násiliu, v ktorom sa aj stal členom koordinačného výboru. Za toto hnutie v roku 1990 aj kandidoval do vtedy ešte Slovenskej národnej rady (SNR) a stal sa jej predsedom v období rokov 1990 až 1992.

Poslanci zľava Július Brocka, František Mikloško a Gabriel Palacka
Zobraziť galériu (7)
Poslanci zľava Július Brocka, František Mikloško a Gabriel Palacka  (Zdroj: TASR - Pavol Funtál)

Príchod KDH a boj s mečiarizmom

Angažovanie v strane kresťanských demokratov začalo v roku 1992. Ako člen tohto hnutia sa významným spôsobom angažoval v boji s tzv. mečiarizmom deväťdesiatych rokov. Po voľbách v roku 1998 sa Slovensko vymanilo z povedomia čiernej diery Európy a nabralo európsky smer. Stali sme sa členmi EÚ a NATO. Mikloško sa svojou činnosťou zaslúžil aj o to, že neboli premlčané Mečiarove amnestie z roku 1998, ktoré súviseli s kauzou únosu Michala Kováča mladšieho.  

Poslancom za KDH bol až do roku 2008, kedy prešiel ku Konzervatívnym demokratom Slovenska (KDS). Spolu s Mikloškom z KDH odišiel aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko, Rudolf Bauer a Pavol Minárik. Všetci traja sa pričinili o vznik KDS. Táto strana de facto zanikla po tom, ako Bauer ohlásil kandidatúru na primátora Košíc v komunálnych voľbách v roku 2014. Bauer skončil ako druhý pred Richardom Rašim zo Smeru. Členovia KDS následne stranu vymazali z registra politických strán.

František Mikloško
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)
 

Život po aktívnej politike

Od roku 2010 je František Mikloško na dôchodku a spolu s manželkou Janou žijú v Bratislave. Mikloško sa venuje publicistike a vystupuje na rôznych konferenciách, navštevuje aj školy, kde diskutuje so študentmi o aktuálnych témach.


Ako nezávislý kandidát sa nebudem zúčastňovať kortešačky medzi stranami, odkázal Mikloško


Ako heslo svojej kandidatúry považuje slušnosť. "Heslo slušnosť asi bude u všetkých kandidátov, ale ja sa cítim oprávnený ju použiť. Sebavedomie vychádza z pamäte. Slovensko si potrebuje uvedomiť seba a svoju históriu, aby nebolo frustrované," vyhlásil Mikloško.

František Mikloško
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

25. januára Mikloško odovzdal viac ako 19-tisíc podpisov, potrebných na kandidatúru na prezidenta. Sám sa považuje za kresťana, no vyhľadáva aj kontakt s inými skupinami ľudí. "Som z kresťanského prostredia, ale vždy som hľadal kontakt s okolitými zoskupeniami a vždy som ho nachádzal. Chcem týchto ľudí spájať a všetky svoje sily vniesť do boja za slušné Slovensko. Chcem vniesť pokoj do rozhádanej koalície a opozície," uviedol Mikloško.

Nechce sa vzdať

Politická opozícia sa vo voľbách chce spojiť v prospech najúspešnejšieho kandidáta. Trieštenie hlasov považujú za nebezpečné. Členovia OĽaNO preto zorganizovali stretnutie, kde sa mali stretnúť kandidáti Robert Mistrík, Zuzana Čaputová a František Mikloško.

Tvár nežnej revolúcie a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tam sa mali dohodnúť na tom, že podľa nadchádzajúcich prieskumov sa vzájomne vzdajú v prospech úspešnejšieho v záujme vyššej podpory. Na stretnutí sa však Mikloško neukázal a vyjadril sa len formou SMS správy. Spomínaná dohoda pritom kalkuluje vzdaním sa ešte pred prvým kolom.

Viac o téme: Prezidentské voľbyFrantišek Mikloško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu