Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trump a Erdogan viedli ďalší rozhovor o Sýrii: Izrael medzitým útočil na iránske ciele

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump druhý raz v priebehu týždňa telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Počas rozhovoru zdôraznil, aké dôležité je poraziť zostávajúce "teroristické živly" v Sýrii, oznámil v nedeľu večer miestneho času Biely dom. Informovala o tom agentúra DPA.

Erdogan vyjadril Trumpovi sústrasť v súvislosti so štyrmi zabitými Američanmi, ktorí patrili medzi 18 obetí samovražedného útoku v severosýrskom meste Manbidž zo stredy uplynulého týždňa. K činu sa prihlásila teroristická skupina Daeš. Niekoľko dní pred Vianocami Trump vyhlásil víťazstvo nad Daeš v Sýrii, čím odôvodnil oznámenie o stiahnutí amerických vojakov z tejto krajiny. Po smrti štyroch občanov USA - dvoch vojakov a dvoch civilných pracovníkov ministerstva obrany - svoje plány na odsun obhajoval. V sobotu Trump povedal, že od jeho nástupu do funkcie pred dvoma rokmi bolo opätovne dobytých 99 percent územia ovládnutého Daeš.

Medzi USA a Tureckom vzniklo po Trumpovom oznámení o odsune vojakov zo Sýrie značné napätie, pretože americká vláda Turecko varovala pred zasahovaním proti kurdským milíciám YPG v severnej Sýrii. Turecko považuje YPG pre ich spojenia s kurdskými povstalcami z PKK za teroristickú organizáciu. Biely dom v nedeľu oznámil, že Trump a Erdogan sa zhodli, že sa budú usilovať o riešenie pre severosýrsky región dosiahnuté rokovaniami, ktoré zohľadní bezpečnostné obavy oboch strán.

Obaja prezidenti telefonovali naposledy minulý týždeň v pondelok. Hovorili vtedy okrem iného o zriadení "bezpečnostnej zóny" pozdĺž sýrsko-tureckej hranice. Je otázne, či by YPG s takouto zónou súhlasili a či by sa z nej stiahli, dodáva DPA.

Izraelská armáda útočí na iránske ciele

Izraelská armáda v noci na pondelok oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na iránske ciele v Sýrii po tom, ako jej protivzdušná obrana zostrelila raketu odpálenú zo sýrskeho územia. Armáda v oznámení uviedla, že "práve udiera" na jednotky Kuds iránskych Revolučných gárd v Sýrii, pričom varovala sýrsku armádu pred pokusmi útočiť na územie Izraela alebo jeho ozbrojené sily. Ďalšie informácie neposkytla, píše ďalej agentúra AFP. V nedeľu izraelská armáda informovala o zachytení rakety vystrelenej zo Sýrie nad Golanskými výšinami po tom, ako Damask obvinil Izrael z leteckých úderov na juhu Sýrie.

Izrael chce zabrániť tomu, aby jeho úhlavný nepriateľ Irán natrvalo umiestnil svoje vojenské sily v susednej Sýrii. S týmto cieľom uskutočnil stovky vzdušných útokov proti iránskym cieľom i dodávkam zbraní pre Teheránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh. K podobným útokom sa Izrael verejne vyjadruje len zriedkavo, najnovšie informácie sú tak z jeho strany veľmi neobvyklým krokom, konštatuje agentúra AP.

Izrael výnimočne potvrdil útok

Izraelská armáda v pondelok ráno potvrdila útok na iránske vojenské ciele v Sýrii. Urobila tak niekoľko hodín po výnimočnom dennom leteckom útoku pri medzinárodnom letisku v Damasku. Sýrska armáda uviedla, že jej systémy zničili prevažnú väčšinu izraelských rakiet ešte predtým, ako stihli zasiahnuť ciele.

Tamojšie médiá v nedeľu večer informovali, že Izrael vystrelil na oblasť pri medzinárodnom letisku šesť rakiet, z ktorých päť armáda zostrelila a jednu odklonila na blízke pole. "Máme jasne definovanú politiku - chceme ublížiť iránskej základni v Sýrii a takisto každému, kto sa snaží uškodiť nám," vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu dve hodiny po správach, že Izrael zachytil raketu vystrelenú z Golanských výšin.

Viac o téme: útok Donald TrumpTureckoIránSýriaIzraelRecep Tayyip ErdoganSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu