Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Problémy pri odchode izraelského premiéra: Uviazol v Poľsku pre poškodené lietadlo

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool)

VARŠAVA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu musel stráviť noc vo Varšave po tom, ako jeho lietadlo poškodili krátko pred odletom. Politik a jeho sprievod čakali na palube lietadla, keď ho ťahač príliš silno potiahol a poškodil.

Premiéra a jeho manželku následne transportovali naspäť do hotela, niekoľko členov delegácie však zostalo cez noc v lietadle. Izrael následne vyslal náhradný stroj. Izraelská vláda pritom v súčasnosti plánuje kúpiť nové lietadlo pre premiéra, ktorý sa spolu s delegáciou vo Varšave zúčastnil na mierovej konferencii o Blízkom východe.

Slová Netanjahua boli zle citované

Utorkové vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o citlivej otázke poľského podielu na vyvražďovaní Židov počas druhej svetovej vojny, ktoré vyvolali nevoľu poľskej vládnej strany, boli nesprávne citované. V piatok to vyhlásil Netanjahuov úrad, informovala tlačová agentúra AP.

"Premiérove slová týkajúce sa Poľska boli denníkom The Jerusalem Post zle citované. Ten okamžite vydal opravu, v ktorej vysvetlil, že chyba vznikla pri úprave článku", vyhlásil úrad vo svojom stanovisku.

Netanjahu v utorok vo Varšave, kde sa zúčastnil na konferencii o Blízkom východe, vyhlásil, že "niektorí Poliaci spolupracovali s nacistami". Denník The Jerusalem Post však vydal správu, v ktorej bolo uvedené, že "Poliaci spolupracovali s nacistami". Táto formulácia mala vyvolať nesprávny dojem, že izraelský premiér obvinil z kolaborácie s nacistami na vyvražďovaní Židov celý poľský národ.

Viac o téme: ProblémyPoľskoBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu