Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký minister varoval pred posilnením Daeš po odsune amerických vojsk zo Sýrie

Heiko Maas
Heiko Maas (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

BERLÍN/WASHINGTON - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok varoval, že ohlásený odsun amerických vojakov zo Sýrie môže znovu posilniť teroristickú organizáciu Daeš. Informovala o tom agentúra DPA.

Maas pred odletom na konferenciu vo Washingtone uviedol: "Nie je jasné, ako môžeme zabrániť tomu, aby v Sýrii po ohlásenom odsune amerických vojakov vzniklo vákuum a aby došlo k eskalácii starých konfliktov a k upevneniu postavenia Daeš." 

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo zvolal na stredu do Washingtonu stretnutie členov medzinárodnej protiislamistickej koalície. Prezident USA Donald Trump sa má podľa informácií Bieleho domu v stredu popoludní miestneho času obrátiť na ministrov zahraničných vecí koalície, ktorej členmi je 74 štátov a spoločenstiev, akými sú napríklad NATO a EÚ. Cieľom stretnutia je prehodnotiť ďalší postup v boji proti Daeš po odsune amerických vojakov.

Pentagón v správe, ktorú zverejnil v pondelok, varoval, že Daeš "môže v priebehu šiestich až dvanástich mesiacov znova nabrať na sile" a získať späť časť stratených území. Stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie oznámil Trump v decembri. Doposiaľ nepredložil žiaden časový plán. Podľa údajov, ktoré poskytol Trump, sa v Sýrii nachádza asi 2000 amerických vojakov.

Na konferencii vo Washingtone sa bude hovoriť aj o zahraničných bojovníkoch Daeš. Americké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v pondelok ich domovské štáty, aby svojich občanov, ktorí boli zajatí v Sýrii, prijali späť do vlasti a tam ich obžalovali. Sýrske demokratické sily (SDF), podporované USA, v priebehu bojov proti Daeš zajali "stovky zahraničných teroristov z desiatok krajín".

Viac o téme: USASýriaDaešHeiko MaasStiahnutie vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu