Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chystáte sa na dovolenku? POZOR, obľúbený turistický raj čaká obrovská veterná smršť!

Thajsko zasiahne tropická búrka Pabuk.
Thajsko zasiahne tropická búrka Pabuk. (Zdroj: TASR/AP Photo/Sithipong Charoenjai)

BANGKOK - Turisti hromadne opúšťajú dovolenkové strediská na thajských tropických ostrovoch Koh Phangan a Ko Tao, ku ktorým smeruje tropická búrka Pabuk sprevádzaná prudkými lejakmi a silným vetrom. Informovali o tom vo štvrtok miestne úrady, podľa ktorých môžu vlny na pobreží dosiahnuť výšku až sedem metrov.

Ostrovy sú mimoriadne vyhľadávanými rekreačnými strediskami predovšetkým počas vianočných a novoročných sviatkov. Po tom, ako miestne úrady uvalili zákaz plávania a pozastavili lodnú dopravu, ostrovy v trajektoch od stredy opustili tisícky dovolenkárov. Pabuk je za približne 30 rokov prvou pomenovanou tropickou búrkou, ktorá sa v oblasti Thajského zálivu sformovala mimo monzúnovej sezóny. Búrka by mala v noci z piatka na sobotu udrieť na ostrovy Koh Phangan, Ko Tao a Ko Samui, následne pokračovať smerom na pevninu.

Ako vo svojej správe upozornila agentúra AFP, úrady síce oficiálny príkaz na evakuáciu nevydali, turisti napriek tomu húfne z ostrovov odchádzajú. "Domnievam sa, že ostrovy sú takmer prázdne... od osláv príchodu Nového roka odišlo okolo 30.000-50.000 ľudí," povedal pre AFP predstaviteľ ostrova Koh Phangnan. Pabuk aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 104 kilometrov za hodinu. Meteorológovia nepredpokladajú, že by mohol prerásť do sily tajfúnu.

Úrady pripravili náhradné ubytovanie a útočiská pre všetkých turistov, ktorí sa rozhodnú búrku prečkať na ostrovoch. Búrka Pabuk (laoské slovo pre veľkú sladkovodnú rybu) by mala podľa predpovedí spôsobiť prudké lejaky a záplavy aj v niektorých častiach južného Thajska. Pravdepodobne zasiahne aj ďalšie turistické letoviská v Andamanskom mori ako Krabi a najjužnejšie provincie susediace s Malajziou (Pattani, Narathiwat a Yala).

Viac o téme: VietorBúrkaDovolenkáriThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu