Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragické potopenie trajektu v Iraku: Súd vydal zatykač na odvolaného guvernéra provincie

Ľudia v okolí potopenej lode na rieke Tigris
Ľudia v okolí potopenej lode na rieke Tigris (Zdroj: SITA/AP Photo/Farid Abdulwahed)

BAGDAD - Iracký súd vydal v rámci vyšetrovania potopenia trajektu, pri ktorom zahynulo vyše 100 ľudí, zatykač na odvolaného guvernéra provincie Ninive. Informovala o tom v stredu oficiálna iracká tlačová agentúra INA.

Tá zverejnila kópie zatykačov, ktoré vydal súd v Ninive poverený vyšetrovaním prípadov korupcie. Zatýkacie rozkazy sa týkali bývalého guvernéra Núfala Akúba a ďalších miestnych predstaviteľov. Boli zapísaní aj na zoznam osôb so zákazom cestovania. Iracký parlament už 24. marca odhlasoval odvolanie Akúba a jeho dvoch zástupcov za údajnú korupciu a nedbanlivosť, pripomenula agentúra DPA.

Na potopenom trajekte na rieke Tigris pri provinčnom hlavnom meste Mósul sa 21. marca viezli ľudia oslavujúci príchod kurdského nového roka (Novrúz). Podľa oficiálnych údajov zahynulo prinajmenšom 110 ľudí, prevažnú väčšinu z nich tvorili ženy a deti, Obete nešťastia vyhlásil v nedeľu iracký parlament za "mučeníkov", čo je označenie, ktoré ich rodinám umožňuje dostať finančné odškodnenie od štátu. 

Podľa irackých médií bolo príčinou nehody zrejme preťaženie, čo vyvolalo rozhorčenie verejnosti i obvinenia z nedbanlivosti na adresu kompetentných úradov. V rámci vyšetrovania prípadu zadržali už 16 ľudí. Potopenie trajektu vyvolalo výzvy na prísnejšie zásahy proti korupcii a zlému spravovaniu vecí verejných.

Viac o téme: TrajektPotopenieIrakNiniveTigris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu