Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bežné čistiace prípravky vás môžu zabiť: Tieto látky nikdy nemiešajte, varovná príhoda ženy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/Dominique Heath)

LONDÝN - Chemickými čistiacimi prostriedkami, ktorými je určite zásobená každá domácnosť, môžete svojím neuváženým používaním ohroziť zdravie celej rodiny. A pritom úplne stačí, ak budete rešpektovať návod výrobcu, dodržíte všetky bezpečnostné zásady a nebudete sa hrať na chemického experimentátora.

Aj o chemických čistiacich prostriedkov platí, že sú dobré ako sluha, ale zlé ako pán. Ignorovaním návodu a upozornenia o bezpečnostných zásadách, ktoré na týchto produktoch uvádza výrobca, môžete ohrozovať nielen seba, ale aj svoju rodinu.

Upratovanie.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V Británii sa momentálne pretriasa škandál, ktorý spôsobila matka, keď pred niekoľkými dňami chlórovými výparmi takmer zabila celú vlastnú rodinu. Do boja s upchatou toaletou totiž vytiahla chemickú zmes namiešanú podľa vlastného uváženia. Na nohy tak postavila všetkých hasičov v okolí a jej rodina musela opustiť dom, ktorý prestal zapáchať a bol obývateľný až na ďalší deň. Lenže podobné domáce chemické experimenty gazdiniek nemusia vždy skončiť šťastne. 

Dominique Heathová namiešala takmer smrteľný chemický kokteil.
Zobraziť galériu (4)
Dominique Heathová namiešala takmer smrteľný chemický kokteil.  (Zdroj: Profimedia)

Ako to teda môže dopadnúť, ak nevhodne zmiešate viac čistiacich prostriedkov dohromady?

Chlórové výpary uvoľňujúce sa zo zmesi vytvorenej zmiešaním bieliaceho prostriedku s leštidlom na nábytok, prostriedkom na čistenie okien a potrubia alebo s inými prostriedkami obsahujúcimi amoniak, môžu zapríčiniť  nevoľnosť, kašeľ, dýchavičnosť a pneumóniu. Otravu chlórom si môžete privodiť aj zmiešaním bielidla s octom.

Upratovanie.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zabudnite aj na kombináciu bieliacej látky s alkoholom, pretože takáto zlúčenina vytvorí kyselinu chlorovodíkovú a chloroform, ktorý vás spoľahlivo uvedie do bezvedomia a môže byť aj smrteľný. Okrem toho vám môže kyselina chlorovodíková zanechať na pokožke boľavé popáleniny. Jazvy, ktoré vám po nich zostanú, vám budú potom vaše chemické experimentovanie pripomínať až do konca života.

Viac o téme: ZdravieUpratovanieChemikálieVýparyČističe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu